De huidbarrière wordt gevormd door de bovenste laag van je huid, de opperhuid. Deze opperhuid kun je vergelijken met een bakstenen muur. Je cellen vormen de bakstenen en je huidvetten (lipiden) vormen het cement.
Simpel gezegd is de huidbarrière een waterdichte afsluiting die de buitenste lagen van de huid bij elkaar houdt. Bij een gezonde huidbarrière voelt je huid glad en zacht aan, maar als deze buitenste lagen beschadigd zijn, kan de huid er dof uitzien en ruw of droog aanvoelen.
Onze huid bestaat uit 3 lagen:
De opperhuid is de bovenste laag van je huid en die vormt de huidbarrière. De opperhuid kun je vergelijken met een bakstenen muur (dode huidcellen). Je cellen vormen de bakstenen en je huidvetten (lipiden) vormen het cement.
Het is altijd een must om de beschadigde huid te blijven hydrateren met een wondzalf, litteken zalf of litteken oil die de huid goed hydrateert en de nodige voeding geeft om goed te herstellen. Door een vochtig milieu te creëren zal wondgenezing bevorderen.
Dé manier om een beschadigde huidbarrière te herstellen is: dagelijks meerdere malen insmeren met een crème, zodat je je huid hydrateert. Want dát heeft je huid nodig om mooi te helen: water. En laat water nou juist datgene zijn wat je beschadigde huid niet meer vast kan houden.
In het begin is de huidafwijking beter te voelen dan te zien. Het zijn huidkleurige, rode of bruine, ruw aanvoelende plekjes of grotere plekken. Soms zijn ze licht pijnlijk bij aanraking. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Bij een droge huid heeft de beschermende barrière een gebrek aan het vocht en de lipiden die het nodig heeft om effectief te functioneren en is daardoor vatbaarder voor externe irriterende factoren die kunnen leiden tot jeuk.
Het cement van de huid
Vetten of lipiden zijn een essentieel onderdeel van deze barrière. In de buitenste laag van de huid, de hoornlaag, vormen deze lipiden een goed georganiseerde structuur die afhankelijk is van de samenstelling van de lipiden.
Het eerste wat je kunt doen is meteen een glas water drinken. Zorg dat je de hele dag door water binnen handbereik hebt, zodat je minimaal 1,5 liter water per dag binnen krijgt. Daarnaast kun je je huid verzorgen met een hydraterende crème of olie.
Denk hierbij aan een slecht voedingspatroon, roken, alcoholconsumptie; allen beïnvloeden de wondgenezing nadelig. Voor een goede wondgenezing is een gezond voedingspatroon van essentieel belang. Het ontbreken van een goede voeding kan de genezing van een wond belemmeren, waardoor de genezingsduur toeneemt.
Bij een gezonde huidbarrière voelt je huid zacht en soepel aan en is het sterk genoeg om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Bij een verstoorde huidbarrière voelt de huid ruw aan, is rood, geïrriteerd en kan het jeuken.
We beginnen met de binnenste laag, de basaalcellenlaag, in deze laag vindt de celdeling plaats. In deze laag ontstaat ook het pigment. Melanocyten maken namelijk melanine aan, oftewel pigment. Pigment ligt dus relatief oppervlakkig waardoor dit soort huid problemen goed te behandelen zijn door onze huidtherapeuten.
Dikte van deze laag varieert van 0,5 tot 3 millimeter. Het bestaat uit bindweefsel. In de lederhuid bevinden zich bloed- en lymfevaten. Naarmate de bloed en lymfevaten dieper in de huid liggen, nemen ze in omvang toe.
Bij het ouder worden, neemt het aantal cellagen in de opperhuid af. Dit maakt de huid dunner en kwetsbaarder; wondjes genezen minder snel en bloedvaten zijn beter zichtbaar. Daarnaast neemt het aantal bloedvaten af, waardoor de doorbloeding vermindert.
Welke voedingsmiddelen zijn echt slecht voor je huid en kun je beter vermijden? Suikers, melkproducten, frisdranken, gefrituurde snacks en chips zijn vijf voedingsmiddelen die een grote aanslag vormen op je huid.
Wel is het zo dat je huidverzorging meer is dan alleen maar hydrateren. En dan kom je er niet met alleen petrolatum (vaseline). Bovendien is vaseline nou niet echt een prettig product om op je gezicht te smeren…. Maar tijdelijk, bijvoorbeeld bij een erg droge huid, kan vaseline heel veel goed doen.
De vitaminen A, C, B2, B3 en biotine helpen bij de verzorging van de huid van binnenuit. Elk van deze vitaminen vind je terug in verschillende voedingsmiddelen. Eet daarom gevarieerd, dagelijks voldoende groenten en fruit en breng variatie aan in je eetpatroon.
Vitamine B3 bevordert de hydratatie en de cel vernieuwing. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Vitamine B5 bevordert eveneens de hydratatie en kalmeert roodheid. Vitamine E beschermt de celmembranen, verbetert de hydratatie en werkt helend.
Oorzaken van een droge huid
Warm water zorgt ervoor dat de vetten van je huid gespoeld worden. Gebruik van zeep. Van zeep wordt je huid wel mooi schoon, maar het lost ook de vetten op. Kou, wind en een droge lucht.
Voor je lichaam, en dus ook voor je huid, is het belangrijk dat je zo'n anderhalve tot twee liter vocht per dag binnenkrijgt. Bij die anderhalve liter telt elk kopje of glaasje mee, dus ook je koffietje en glaasje fris. Natuurlijk kun je om heel veel redenen beter voor water of thee kiezen dan frisdrank.
De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. De hoornlaag is het bovenste laagje van de huid. Salicylzuur weekt dit laagje van de huid los en bevordert de groei van gezonde huidcellen. Salicylzuur wordt vaak gecombineerd met andere huidmiddelen, omdat het andere medicijnen beter in de huid laat doordringen.