Schurft kan met eenvoudige middelen helemaal genezen worden. Komt het toch terug, dan kan dat komen doordat de behandeling niet nauwkeurig genoeg is toegepast of dat iemand uit de omgeving niet meebehandeld is.
Bij een epidemie of terugkerende schurft, zal men contact met dieren de dagen volgend op de behandeling vermijden. Na huidcontact met een besmette persoon, zal men de handen wassen met lauw water en zeep. Ontsmettingsmiddelen zijn nutteloos.
Iemand kan vaker schurft krijgen. Sommige mensen kunnen een ergere vorm van schurft krijgen, bijvoorbeeld mensen met een minder goede gezondheid. Er is geen inenting en er zijn geen medicijnen om niet besmet te raken met schurft.
Maar ze komen ook voor in oksels, in liezen, bij de tepels (bij de vrouw), aan de penis, balzak, voeten en aan de enkels. De klachten ontstaan 2 tot 6 weken na de besmetting. U kunt later opnieuw schurft krijgen als u weer besmet wordt. De klachten beginnen dan vaak al binnen enkele dagen.
Het is te krijgen door seksueel contact en ander intensief huid-op-huidcontact met iemand die schurft heeft. Ook onder meer door het dragen van de kleding van een ander is het te krijgen of door te slapen op lakens die niet verschoond zijn.
Medicatie. In sommige gevallen schrijft de huisarts ivermectine voor bij schurft, bijvoorbeeld als de schurft niet weggaat, als je allergisch bent voor de crème of als je een huidziekte hebt.
Schurft: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 tot 2 weken herhalen. Bij een bepaalde vorm van schurft is soms een derde behandeling of meer nodig.
Permetrine kan bij blootstelling voor lange tijd giftig zijn voor het zenuwstelsel (neurotoxisch), vooral bij jonge kinderen. Dit medicijn brengt schade toe aan alle soorten insecten en dieren die in het water leven, zoals vissen.
Als je seksueel contact hebt met een persoon die schurft heeft, wordt de kans op besmetting nog groter. Daarnaast kun je schurft krijgen door het slapen in een bed met besmette lakens en dekens en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.
Houdt u er wel rekening mee dat de jeuk na behandeling nog enkele weken kan aanhouden voordat alle klachten geheel verdwenen zijn. Er mogen geen nieuwe bultjes ontstaan en de jeuk mag niet toenemen, dit kan passen bij een nieuwe schurft infectie.
Schurft: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 tot 2 weken herhalen. Bij een bepaalde vorm van schurft is soms een derde behandeling of meer nodig.
Zo kunnen in het huis van iemand met schurft, levende mijten zitten in het bed, op de slaapkamervloer en in de bekleding van stoelen en banken. Op deze manier kan de besmetting ook naar anderen buiten het gezin verspreid worden.
De dode schurftmijten kunnen enige tijd na behandeling nog overgevoeligheidsreacties van de huid geven en jeuk veroorzaken. Onterecht wordt dan gedacht aan hernieuwde infectie.
De schurftmijt graaft vervolgens kleine gangetjes in uw huid en legt daar eitjes in. Deze komen na drie dagen uit. Zo vermenigvuldigt de schurftmijt zich snel. Schurft geeft vooral jeuk en daarmee is het vaak lastig te onderscheiden van andere huidaandoeningen, zoals eczeem.
Tien minuten bij minimaal 50°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
- Verschoon uw beddengoed. - Om de schurftmijt te doden, dient u kleding en beddengoed, dat u 3 dagen vóór en tijdens de behandeling hebt gebruikt, minimaal 3 dagen in een dichtgeknoopte plastic zak op kamertemperatuur of in de vriezer te bewaren. Nog beter is kleding en beddengoed te wassen op 60 ºC.
Houd deze vuilniszakken tot 3 dagen na de behandeling gesloten. Tot 23.00 uur: Niet eten of drinken (water wel) • Slapen in het 'vuile' bed. Verzamel het beddengoed en de nachtkleding • Stop het vuile beddengoed en de nachtkleding in de wasmachine en was dit op 60°C, minimaal 10 minuten.
Schoonmaken. Om te voorkomen dat de schurft terugkeert, moet je kleren en beddengoed goed wassen op minimaal 60° Celsius. Dingen die je niet kunt wassen, moet je gedurende minimaal 2-3 dagen (48-72 uur) opbergen in een dichtgebonden plastic vuilniszak.
Schurft krijg je als je lichaam dicht bij een ander lichaam is. Vooral als je seks hebt en op of bij elkaar ligt. Maar schurft kan ook in dekens, lakens, handdoeken of kleding zitten.
Als u naar de wc bent geweest, is het nodig om uw bilstreek opnieuw in te smeren. Na 12 uur kunt u de delen van uw huid die het meest jeuken, opnieuw met crème behandelen. Wanneer de crème na 8 of 24 uur is ingewerkt, moet u uw hele lichaam goed wassen en schone kleren aandoen.
Twaalf uur nadat u de tabletten ingenomen heeft, bent u niet meer besmettelijk.
De crème 8–12 uur, de gel 8-14 uur laten inwerken en daarna het gehele lichaam grondig wassen. Indien de handen tussentijds zijn gewassen dan opnieuw aanbrengen op de handen. De behandeling na 7–14 dagen herhalen. De benodigde hoeveelheid crème of gel is afhankelijk van de grootte van het huidoppervlak.
Benzylbenzoaat is minder werkzaam omdat het alleen de scabiësmijt doodt. Het smeersel dient daarom twee opeenvolgende dagen te worden aangebracht en mag pas 24 uur na de tweede keer aanbrengen worden afgespoeld. Het gebruik is dus meer belastend en het smeersel heeft tevens een onaangename geur.
Dan is de tijd tussen besmet raken en klachten krijgen 2 tot 6 weken. Als iemand daarna weer besmet raakt, begint de jeuk al na een paar dagen. Iemand die schurft heeft gehad kan de ziekte opnieuw krijgen.
Ze graven gangetjes in je huid graven en leggen daar eitjes. Door een allergische reactie van de huid krijg je (vooral 's nachts) enorme jeuk. Het is ongevaarlijk, maar wel heel vervelend én besmettelijk.