Het dient ook als een "hier ben ik!" geluid, mocht er iemand zich afvragen waar het dier is. Vogels kunnen niet ophouden met het maken van dit geluid, en vullen de stilte met een soort monoloog, ook als ze eigenlijk niets te zeggen hebben.
De ene reden voor de vogelmannen om te zingen is het verdedigen van zijn territorium tegen rivalen. Met veel van hun gefluit strijden ze in de lente geweldloos met de concurrentie. Ze zingen: 'Let op, hier ben ik! ', 'ga weg of ik vlieg je aan', 'ik heb ben de sterkste' of nog beter: 'ik ben de baas!
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Ze zijn de frustratie voor menig beginnend vogelaar: piepers! Het zijn kleine, bruine, onopvallende en vliegensvlugge vogels. Sommige soorten lijken ergerlijk veel op elkaar. De twee meest algemene in Nederland zijn graspieper en boompieper.
Boosheid of angst. Een parkiet die boos of angstig is zal een piepend geluid maken. Het klinkt nog het meest als een muis die in nood is. Hoor je piepende parkiet geluiden, ga dan even kijken wat er aan de hand is.
Knuffelen is een duidelijke indicator dat je parkiet je leuk vindt en een band met je wil. Als je vogel zachtjes tegen je hand neust, rond klimt over je lichaam, je verzorgt en tegen je nek wrijft, dan weet je dat je parkiet je leuk vindt en zich veilig voelt bij je. Kijk naar de vleugels van je vogel.
Over het algemeen zijn parkieten erg gelukkige en tevreden vogels. Vaak zie je ze een liedje zingen of praten. Ze doen dit als ze gelukkig zijn of zich gezellig voelen. Dit zal natuurlijk variëren bij verschillende parkieten.
Heel bijzonder was het geluid van baltsende auerhanen uit Noorwegen. Het zijn bijna kalkoengrote vogels die bijeenkomen op een “lek” (baltsplaats) en zo stijf staan van hormonen dat ze zelfs mensen kunnen aanvallen. In Engeland waren Cetti's zangers en hoempende roerdompen te horen.
Warblr geeft je straks het antwoord. De app herkent al 88 vogelgeluiden, op een vergelijkbare manier als Shazam en SoundHound liedjes herkennen. De Britse makers claimen een score van 95% bij een goede geluidsopname, al is dat tijdens een wandeling in de natuurlijk misschien nog wel eens een probleem.
Soms laat de merel langdurige monotone klanken horen die als een lichte opgewondenheid / alarm klinken. Of je hoort en ziet het vrouwtje keelklanken maken als ze aan is komen vliegen.
Lang geleden besloten mensen om vogels als huisdieren te willen houden, waardoor de vogelkooi ontstond. Tegenwoordig weten vogels niet beter, ze worden in kooien geboren. Het vraagstuk of dit zielig is of niet zal altijd blijven bestaan, en die beslissing is aan jou.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Er zijn ook veel manieren waarop de vogel de snavel gebruikt in het communiceren. Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt.
Maak niet te veel geluid.
Praat zacht. Vogels zullen vaak stiller worden om te horen wat je zegt. Schreeuw nooit tegen je vogel. Probeer ook niet te luid of opgewonden te praten in zijn buurt.
Veel geluiden zal jouw vogel simpelweg willen imiteren, dit is juist heel natuurlijk gedrag en hoor je dus niet af te leren. Wanneer jouw papegaai echt gaat schreeuwen om aandacht of dit doet uit angst of verveling, is het mogelijk om samen met je vogel aan dit gedrag te werken.
Dat vogels 's ochtends zingen en niet op een ander moment van de dag, is overigens ook een kwestie van efficiënt timemanagement. 's Ochtends heeft een vogel namelijk nog niet veel anders te doen. Het is dan nog te donker om voedsel te zoeken. Oftewel: een prima tijd om te zingen.
De tjiftjaf is (vooral) een bosvogel die houdt van een rijke ondergroei; veel struikgewas en lage bomen. Wordt in uiterlijk vaak verward met de fitis, maar door het herhaald roepen van zijn eigen 'tjif-tjaf' is snel duidelijk welke van de twee het is.
Maar de vogels die je nog niet kent, of waarvan je het geluid niet kent, kun je even opzoeken in je vogelgids. En voor de geluiden bezoek je de online vogelgids van Vogelbescherming Nederland. Bij elke vogel kun je daar ook het geluid afluisteren. De zang en ook de roep of het alarmgeluid.
BirdNET. BirdNET is een app waarmee je supersimpel vogelgeluiden herkent. De app gebruikt kunstmatige intelligentie om computers zo te trainen dat zij meer dan 3000 vogelgeluiden herkennen. Neem het geluid van de vogel op en de app voorspelt welke het moet zijn.
Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Vogels zijn vooral ontvankelijk voor geluiden die dezelfde toonhoogte hebben als hun eigen geluiden.
Vogels slapen op de momenten dat ze niet kunnen eten. Dat is lang niet altijd 's nachts. Zaadeters, zoals mezen en vinken, hebben daglicht nodig om hun voedsel te vinden, dus zij slapen wel als het donker is.
's Ochtends vroeg is in het binnenland dus het meest ideale tijdstip om erop uit te gaan. Ook de avond is echter een goed tijdstip. Dan gaan de vogels de nacht in en zullen ze energie tanken. Veel vogels worden vlak voor zonsondergang nog even actief.
Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden.
Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten. Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat.
Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan. Daarom slaapt een parkiet altijd zo hoog mogelijk in een boom, of zo hoog mogelijk in een kooi.