De tong is gemaakt om tegen het gehemelte te rusten. Het puntje van de tong ligt daarbij tegen de 'papilla incisiva', het kleine bolletje in het midden van je gehemelte vlak achter je bovenste snijtanden.
Tijdens de rustpositie van de tong ligt de voorrand van de tong net achter de boventanden, tegen de harde rand van het gehemelte. De zijranden van de tong liggen tegen de binnenkant van de bovenkiezen. De kiezen raken elkaar net niet en de lippen raken elkaar zonder spanning.
Je tong moet losjes tegen je boven gehemelte(bovenkaak) liggen. Ontdek de juiste plek voor je tong. Als je de juiste plek voor je tong hebt gevonden, dan moet je je tong 'leren' om altijd op deze plek te liggen. Dit kun je oefenen door er zo vaak mogelijk aan te denken.
Voorbeelden van een protrale tongpers:
Logopedie (OMFT) is geïndiceerd om de oorzaak van de afwijkende gebitsstand weg te nemen. Met OMFT zal ook de kans op relaps bij een orthodontische behandeling (met afwijkend tonggedrag) afnemen.
Vaak zien we ook daar een lage tongligging oftewel een 'luie' tong. Doordat de tong niet in de bovenkaak ligt (wat normaal wenselijk is), kan de bovenkaak te smal blijven, waardoor er onvoldoende ruimte is voor het 'grote' gebit.
De tong wordt dan bijvoorbeeld tussen de tanden geperst als er geslikt wordt of zorgt hierdoor niet voor voldoende tegendruk voor de wangspieren. Doordat de tong telkens tegen de tanden duwt bij slikken (of continue in geval van tongpersen), kunnen de tanden scheef gaan staan (we slikken 1200 tot 2000 keer per dag!).
Door regelmatig met ijsklontjes te blijven koelen is zwelling zo veel mogelijk te voorkomen. Meestal is de wond na vier weken volledig genezen.
Burning Mouth Syndroom is een uiterst vervelende chronische pijn in de mond. De belangrijke kenmerken hiervan is een brandende tong en/of mondslijmvlies met vaak een metaalsmaak, bittere smaak of een droge mond. Naast het branderige gevoel kan er ook jeuk voorkomen of gekriebel in de mondholte.
De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is moeilijk te achterhalen. Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs (bijvoorbeeld XTC) worden in verband gebracht met knarsen en klemmen.
De 2 meest voorkomende afwijkende slikbewegingen zijn infantiel slikken (hierbij raakt de tong de onderlip bij het slikken) en tongpers (hierbij duwt de tong met kracht tegen de tanden).
Je kunt je tong alleen inslikken als die zozeer is losgescheurd dat hij niet meer goed vast in je mond zit. Zolang de weefsels van de tong en de spieraanhechting in de onderkaak, het tongbeen en de schedelrand intact zijn, blijft hij in de mondholte.
Een haartong, een tong met abnormale lange tongpapillen. Vaak is een haartong donker gekleurd. Een haartong komt voor bij rokers en mensen met een slechte/matige lichamelijke conditie. Ook een slechte mondhygiëne, antibioticagebruik en een verminderde speekselproductie kunnen een haartong veroorzaken.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden. Droge mond.
Hoe ziet een gezonde tong eruit
Een gezonde tong is licht bobbelig (papillen) mooi egaal roze tot licht rood, zonder ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Mondbranden is een klacht die vrij veel voorkomt met name bij mensen tussen de veertig en zeventig jaar. Mensen die last hebben van mondbranden hebben een pijnlijk en/of branderig gevoel in de mondholte. Mondbranden kan een klacht op zich zijn maar het kan ook een verschijnsel zijn bij een andere aandoening.
Onder mond- en tongbranden verstaan we een branderig gevoel ter hoogte van het mondslijmvlies en/of de tong. Vaak gaat dit gepaard met pijn aan de tong.
Hoe komt dat? Op je tong bijten kan een pijnlijke ervaring zijn, maar gelukkig geneest de wond snel. Dat komt deels doordat je mondholte vochtig is, en in een vochtige omgeving genezen wonden nu eenmaal sneller. Op je knie drogen wonden vaak op en sterven er meer cellen af dan nodig is.
Een ontstoken tong geneest vaak vrij snel. Als de tongontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie of schimmelinfectie moet de tong behandeld worden door een arts. In zeldzame gevallen is er sprake van een onderliggende aandoening, die tot langdurige of terugkerende tongontsteking kan leiden.
Een open beet is een aandoening waarbij de bovenste en onderste voortanden van een patiënt geen contact kunnen maken, vaak met tanden die naar buiten uitsteken.
Kruisbeet. Een gebitsafwijking waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar sluiten. Normaal gesproken sluiten de tanden en kiezen van het bovengebit net iets over de tanden en kiezen van het ondergebit. Bij een kruisbeet is dit niet het geval.
Vaak is er dan ook sprake van een articulatiestoornis; addentaal (met de tong tegen de tanden) of interdentaal (met de tong tussen de tanden) spreken. De meeste mensen ademen door hun neus, tenzij de neusdoorgang onvoldoende is.