Dikke ogen of lippen komt door vocht in uw huid of slijmvliezen. Ook uw tong, keel, handen, voeten en geslachtsorganen kunnen dik zijn. De oorzaak blijft vaak onbekend. Medicijnen, virussen, voeding of insectenbeten kunnen een oorzaak zijn.
Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt. U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan.
De gemakkelijkste oplossing om van gezwollen ogen af te komen zijn ijsblokjes. Door deze op uw ogen te leggen zorgt de plotselinge kou er namelijk voor dat de bloedvaten samentrekken waardoor de zwelling vermindert. Let wel op dat u de ijsblokjes nooit direct op uw huid legt.
Als je dikke oogleden hebt, kan dit een oorzaak zijn van een verstopping van vocht in het weefsel. Het vocht kan zich ophopen door een onderliggende aandoening, zoals een nierziekte, hartziekte, een traagwerkende schildklier of hoge bloeddruk. Indien je twijfelt, ga dan zeker langs bij je huisarts.
Net zoals bij de meeste types zwelling, kan kou wonderen doen. U kunt een koud theezakje op de gezwollen oogleden leggen (groene thee ontzwelt) of u kunt een verkoelend komkommermasker op uw ogen leggen. Houd er rekening mee dat sommige mensen een allergische reactie kunnen vertonen op een zakje zwarte thee.
Bladgroenten: bladgroenten als spinazie en boerenkool zitten bomvol luteïne en antioxidanten. Bladgroenten zijn dan ook de beste voedingsmiddelen om uw ogen gezond te houden.
Als je hoofd vlak ligt tijdens het slapen, kan er vocht opgebouwd worden in de huid rondom je ogen. Hierdoor krijg je dikkere oogleden. Je ogen kunnen geïrriteerd raken door het dragen van contactlenzen, met als gevolg dikke oogleden.
Een dik ooglid duidt meestal op een ontsteking en komt vaak voor. Voornamelijk kinderen onder de vijf jaar hebben vaak last van een dik ooglid en meestal trekt het na een paar dagen weer weg. Heb je langer last van een dik en ontstoken ooglid, dan heb je misschien last van blefaritis.
Wist je dat… thee helpt tegen wallen en kringen onder je ogen? Leg je natte (afgekoelde) theezakje met groene, witte of zwarte thee op je gezwollen ogen of wallen. De theïne die ze bevat, stimuleert de bloedsomloop waardoor vocht sneller wegtrekt. Tannine verbetert zwelling en verkleuring.
Blefaritis is een ontsteking van de ooglidrand. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Meestal is er sprake van meer schilfers in de ochtend en ook dan een rood oog.
De meest voorkomende oorzaak is een infectie met een virus of een bacterie. Ook een allergie, het “droge ogen” syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van een rood oog is een slijmvliesontsteking (conjunctivitis).
U kunt er klachten bij hebben zoals jeuk, slijm of pus, tranen, branderig gevoel en dikke oogleden. Een oogontsteking gaat vaak binnen 1 tot 2 weken vanzelf over, óók als een bacterie de oorzaak is. Antibiotica zijn meestal niet zinvol. Bovendien kunnen ze irritatie in het oog en een allergische reactie geven.
Oogontstekingen komen veel voor. Vaak zijn beide ogen tegelijk ontstoken. In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf over.
Het adenovirus is eigenlijk een gewoon verkoudheidvirus. Het virus kan klachten geven als hoesten, niezen of darmproblemen. Soms gaat de infectie over op uw oog of ogen. U heeft dan een ontstoken oog.
In de rand van het ooglid zitten de haarzakjes van de wimpers en vlak daarnaast zitten talgkliertjes die zorgen voor een deel van de traanproductie. Deze haarzakjes en kliertjes kunnen ontstoken raken. Dat kan een hardnekkige, chronische aandoening zijn en kan leiden tot veel irritatie, jeuk en een branderig gevoel.
Je zou het haast niet zeggen, maar water is echt een wondermiddeltje. Dit komt omdat water ervoor zorgt dat je ogen kunnen tranen. De tranen in je ogen zorgen ervoor dat je kunt knipperen. Als je niet genoeg water drinkt dan kunnen je ogen uitdrogen, het gevolg hiervan is dat ze vervelend kunnen gaan prikken.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Open je ogen wijd en sluit ze. Duw met je vingers tegen je wenkbrauwen en zet kracht. Zet je vingers in de hoeken van je ogen en duw met je wenkbrauwen naar beneden. Herhaal deze oefening, maar duw je wenkbrauwen naar boven.
Hangende oogleden of wallen onder uw ogen kunnen zorgen voor een vermoeid gezicht of een norse uitstraling. Soms heeft dit niet te maken met te weinig slaap. De huid rond uw oog of de spier in uw oog wordt namelijk slapper als u ouder wordt.
Oogmassage
Natuurlijk is een zachte massage ook heel effectief om je ogen te ontspannen. Doe je ogen dicht en druk zachtjes met je vingertoppen op je oogleden. Maak vervolgens enkele seconden cirkelvormige bewegingen. Herhaal deze oefening 5 keer.
Kamille is een heel nuttig plantje voor dieren en mensen. Het is het meest bekend vanwege haar rustgevende werking. Daarnaast heeft het een kalmerende werking op de huid en slijmvliezen, bijvoorbeeld in de ogen.