Zo kan overmatig zweten van het hoofd genetisch bepaald zijn. Vaak zien we bij ouders die aanleg hebben voor overmatig zweten dat kinderen vergelijkbare klachten ervaren. Ook kan overmatig transpireren gestimuleerd worden door een ongezonde levensstijl, bepaalde voedingsproducten en oververhitting van het lichaam.
Wanneer alle zweetklieren over het gehele lichaam overmatig actief zijn, ligt de oorzaak meestal bij een onderliggend probleem. Dat kan overgewicht zijn, of de menopauze, een (chronische) infectie, hormonale ziekten (overmatige werking van de schildklier, kanker) of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Oorzaken overmatig zweten
Bijwerkingen van bepaalde medicijnen (zoals SSRI's, TCA's, opiaten, cholinesteraseremmers, levopoda en anti-oestrogenen, zoals tamoxifen) Drugs of alcohol, of verschijnselen bij minderen of stoppen daarmee. Hormonale veranderingen, zoals in zwangerschap of overgang. Een angststoornis.
Veel zweten is een teken van een goede bloedsomloop
Door de warmte gaat de bloedsomloop omhoog om zweet te produceren en afvalstoffen te verwijderen uit het lichaam. Op langere termijn zou dit er zelfs voor kunnen zorgen dat aderen in het lichaam minder snel dichtslibben.
Drink altijd voldoende water, vooral tijdens en na het drinken van alcohol. Als je je zorgen maakt over hoeveel je tijdens het eten of drinken zweet, bespreek dit dan met je huisarts.
Zweten is goed voor je huid
Ja, is het antwoord. Door flink te zweten worden de poriën van je huid als het ware 'schoongespoeld'. Maar dat niet alleen, zweten kan zelfs slechte bacteriën bestrijden, zoals de E-coli bacterie en de staphylococcus aureus.
Doordat we zweten bij koorts of inspanning, raken we overtollige warmte kwijt. Je koelt af doordat zweetdruppels op je huid verdampen. Zo houden we onze lichaamstemperatuur op peil.
Karen Austin, oprichter van Topaz Fitness Academy, legt uit dat zweten vochtverlies is en geen vetverlies. 'Gewichtsverlies is daarom tijdelijk - tot je volgende glas water.
Zweten treedt op:
als je te warm hebt zoals bij een te hoge buitentemperatuur, wanneer je te warm gekleed bent of wanneer je een fysieke inspanning levert; bij spanningen, stress of emoties; bij het eten van sterk gekruide maaltijden; bij alcohol- of druggebruik.
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.
Stress- of hormoonzweet is anders dan zweet dat veroorzaakt wordt door de warmte. Het bevat meer vetzuren dan gewoon zweet en de bacteriën op je huid zijn gek op deze vetzuren. Zij zijn de veroorzaker van je zweetgeur. Zinkoxide zet deze vetzuren om in een geurloze zinkzouten voordat de bacteriën hun werk kunnen doen.
"Er zijn soms ook medische oorzaken waardoor je meer gaat transpireren. Zo kun je extra zweten door bepaalde medicijnen. Ook diabeten, vrouwen in de overgang of mensen met overgewicht zweten vaker of meer." "Daarnaast zie je ook vaak dat mensen die stoppen met drugs of alcohol meer zweten.
Bij veel mensen is dit een gevolg van erfelijke belasting. Bij Secundaire Hyperhidrosis zweet het lichaam overmatig als gevolg van een fysiek of psychisch probleem. Denk hierbij aan oorzaken als overgewicht, de overgang, medicijngebruik of ziekte. Enkel het probleem aanpakken kan een mogelijke oplossing bieden.
Waar je zweet is afhankelijk van je gemoedstoestand
Tijdens fysieke inspanning zweten we over de hele huid, tijdens emotionele spanning alleen via de handpalmen, de voetzolen, de oksels en het voorhoofd.
Als we gestrest zijn, produceren de grotere apocriene klieren, die zich vooral onder onze oksels en in onze liezen bevinden, zweet. Door stressvolle situaties versnelt ons hartritme en worden hormonen en adrenaline in ons lichaam gepompt, waardoor we meer gaan zweten uit onze eccriene klieren.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Mensen met hyperhidrosis kunnen grote hoeveelheden zweet produceren. Dit betekent dat de oksels, handpalmen, voetzolen of gelaat (afhankelijk van welk deel van het lichaam getroffen wordt) continu vochtig kunnen zijn.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Onder de oksels en in de liezen komt een specifiek soort zweetklieren voor. Dat soort produceert zweet met een sterke geur. Wanneer het lichaam te veel zweet maakt, dan is de huid nat.
Doordat je bij warme temperaturen nog meer zweet, verlies je nog meer vocht, en dus ook wat meer zout. Omdat eten tijdens intensieve inspanning lastig is, is het bij zeer warm weer verstandig een sportdrank te gebruiken. Zo houd je de voorraad energie, zout en mineralen en vocht op peil.
Saliethee of -tincturen kunnen overmatig zweten als gevolg van nervositeit, overgewicht of opvliegers tegengaan. De regulerende werking van salie wordt dan ook bijzonder gewaardeerd tijdens de puberteit of de menopauze. Tijdens hormonale veranderingen hebben veel mensen last van opvliegers en zweetaanvallen.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Zweet kan makkelijk vast blijven zitten in haar en lichaamsgeur veroorzaken. Je oksels scheren kan helpen. Als je last hebt van zweetvoeten, draag dan sokken van natuurlijke materialen en trek elke dag schone sokken aan. Vermijd het dragen van schoenen van synthetisch materiaal.