Zure fermentatieproducten als zuurkool, yoghurt etc.zijn door de fermentatie ook opeens basisch geworden. Iets wat zuur is, is immers over de hele linie vaak basisch, las je al aan het begin van het verhaal. Lees verder in mijn artikel 'Fermenteren, gewoon weer leren'.
Het alkalische dieet bevordert de gezondheid. De meeste groenten – bladgroen, groentesap, peterselie, rauwe spinazie, broccoli, knoflook, okra, sperziebonen, bieten, uien, selderij, courgette en zoete aardappel – en ook fruit, honing, sojabonen en peulvruchten bevorderen een alkalische, basische reactie.
Sterk ontzurende groenten zijn bijvoorbeeld asperges, bloemkool, broccoli, courgette, erwten, spinazie, sla, komkommer en rode kool.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Drink veel water. Help je lichaam om zuren af te voeren door veel water te drinken. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig om de zuren uit het lichaam te spoelen. Stilstaand water en kruidenthee zijn het beste om de nieren te ondersteunen.
Hoe merk je dat je te zuur bent? Zuren die je niet kwijt kunt, worden opgeslagen in je lichaam, vooral in bindweefsel. Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring.
Daarnaast zijn cafeïne rijke producten (m.u.v groene thee) ook erg verzurend voor het lichaam wat een grote roofbouw doet op basische mineralen. Vooral de calcium, magnesium en zink worden veel verbruikt om deze verzuring mee op te vangen en zo het bloed basische te houden.
Het komt vaak door te zware(sport)inspanning, een slechte conditie of niet goed getrainde spieren. Andere oorzaken kunnen een stofwisselingsziekte of medicijngebruik, maar ook vaatproblemen, of problemen met vochtinname.
De volgende stappen laten zien hoe je drinkwater in alkalisch water kunt veranderen: Bereid eerst vloeibare ons water voor (houd er rekening mee dat je het vooraf moet zuiveren) en een 1/8 eetlepel zuiveringszout. Daarna doet u de soda in het water. Schud en roer vervolgens het mengsel totdat de soda goed is opgelost.
Van sommige etenswaren zijn de afvalstoffen heel erg zuur. Maar bij de afvalstoffen van de meeste groente en fruit is dat wat er overblijft juist 'basisch'. Groente innemen helpt je bloed dus weer de juiste balans te krijgen en als het ware te ontzuren. Met name groene bladgroentes en bleekselderij werken ontzurend.
Ontzuren kunt u als een kuur van enkele weken doen (bijvoorbeeld om de 2 maanden), maar de producten lenen zich zeer goed om dagelijks te gebruiken en zo uw lichaam gezond te houden.
Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda's), granen, kaas. Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie. Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt). Sterk basenvormend voedsel: Groenten, fruit, aardappelen.
Deze elementen ontbinden de zuren, waarna je lichaam deze kan afvoeren. Je helpt je lichaam ontzuren met voeding en kruiden, waarbij je dagelijks een ontzurende kruidenthee drinkt. Verzamel zoveel mogelijk (verse) kruiden zoals brandnetel, citroengras, pepermunt, kurkuma, citroenmelisse en eventuele andere kruiden.
Alka Thee: Ontzuren en genieten
Kruiden zijn de kracht uit de natuur! Ieder kruid bevat energierijke elementen die de bouwstenen vormen van ons lichaam. Met een selectie van maar liefst 52 soorten kruiden bevat Alka Thee het gehele spectrum aan elementen die zorgen voor een optimale ontzuring van het lichaam.
Zo heeft brandnetelthee een bloedzuiverende, ontzurende en ontgiftende werking zowel op het bloed als op organen als maag, lever en gal. Door het goed opneembare calcium en de ontstekingsremmende werking vermindert brandnetelthee osteoperose en voorkomt het reuma en jicht.
Basisch of alkalisch water is kraanwater dat door een scheikundig proces een basische zuurgraad ofwel pH-waarde heeft (hoger dan 7). Ook zijn er bedrijven die allerlei pillen, druppels en apparaten aanbieden om water basisch te maken.
Citroen smaakt namelijk zuur maar is voor ons lichaam juist basisch. Wanneer je elke dag een glas met een beetje citroensap drinkt, help je je lichaam een gezonde PH-waarde te behouden. Citroensap prikkelt de lever om beter te ontgiften.
70 gram havermout
Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.
Conclusie: Brinta is in principe een gezond product, met name omdat het volkoren is en daardoor veel vezels bevat. Het is wel een koolhydraatrijk product. Wanneer je het aantal koolhydraten wilt beperken of wilt afvallen kun je het beter niet eten.