Om de zoutbehoefte te dekken wordt er aan krachtvoer meestal zout toegevoegd. Ruwvoer bevat namelijk relatief gezien weinig zout. Daarnaast is een zoutblok een goede manier om extra zout aan je paard te verstrekken.
Door een tekort aan zout worden eiwitten en energie uit het voer minder opgenomen, wat een droge huid en snelle vermoeidheid tot gevolg kan hebben. Met een liksteen kan je paard zelf voorzien in zijn behoefte aan zout en andere belangrijke mineralen zoals magnesium, zink, koper, jodium, mangaan en selenium.
Zout bestaat uit natrium en chloride. Het natriumgedeelte is nodig voor een juiste samentrekking van de spieren, inclusief de hartspier, evenals zenuwimpulsen in het lichaam en de hersenen. Als je paard elke dag veel ruwvoer krijgt, eet hij veel belangrijke elektrolyten, behalve natrium.
Een Himalaya liksteen is prima geschikt voor paarden en lijkt erg op het standaard 10kg witte (KNZ) zoutblok. Het bevat ook een fractie aan andere mineralen en sporenelementen. De roze kleur komt van de roestdeeltjes (geoxideerd ijzer) van het gesteente waar het uitkomt.
Een liksteen of zoutsteen is een massief blok zout, dat wordt gebruikt om huis- of boerderijdieren in hun behoefte aan mineralen te voorzien. Vooral natrium komt niet voldoende voor in het natuurlijk voedsel.
Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen. Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium.
Himalaya zout is gezonder dan normaal tafelzout, door de hoeveelheid sporenelementen en mineralen die himalayazout bevat, bijvoorbeeld calcium, kalium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Dat betekent dat je veel minder zout nodig hebt voor een zoute smaak dan bij geraffineerd tafelzout.
Vitaminen en mineralen zijn van essentieel belang voor een goede gezondheid van je paard. Je paard heeft vitaminen A , B , C , D , E en K nodig. Sommige vitaminen maakt je paard zelf aan en andere vitaminen verkrijgt hij uit gras, ruwvoer en brok.
Een volwassen paard geef je 100 gram Pavo Vital per dag, een pony heeft al genoeg aan 50 gram per dag. Om de juiste hoeveelheid goed te kunnen afmeten, zit in de emmer Pavo Vital (8) een handig maatbekertje. Daarnaast is Pavo Vital ook verkrijgbaar in een navulverpakking (8 kg) en een grootverpakking (20 kg).
Knaagstenen/likstenen/zoutstenen zijn bij dierenzaken te koop. Op de verpakking schrijft de fabrikant dat het goed en gezond is voor knaagdieren en konijnen.. Knaagstenen zouden ook nodig zijn voor het goed afslijten van de tanden. Niets is minder waar!
Een overmaat aan zout is echter ook niet gewenst. Dit kan namelijk erg schadelijk zijn. Wanneer je merkt dat je paard veel likt aan een zoutblok, houdt dan in de gaten of de urineproductie en waterconsumptie ook stijgt.
Omdat paarden veel minder goed hun lichaamswarmte kwijt kunnen zweten ze ook sneller dan mensen. Het kan dus zijn dat een paard tijdens een training flink zweet, maar dit wil niet altijd zeggen dat het paard ook intensief gewerkt heeft.
Als 'basisdosering' kun je uitgaan van circa 30 gram per dag oftwel circa drie eetlepels. Bij warm weer, een extra lange buitenrit of alles wat lijdt tot meer transpireren is het nodig meer zout te gaan geven. De hoeveelheid zout kan gerust oplopen tot 115-170 gram per dag!
Stap 3 – Liksteen of balancer voor ezels
Kies voor een liksteen speciaal voor paarden, deze zijn ook geschikt voor ezels. Likstenen met een smaakje zijn niet geschikt. Deze hebben over het algemeen een hoog suiker gehalte (melasse) en zijn daarom eerder een lekkernijtje dan een gezonde aanvulling op het rantsoen.
De liksteen "mineral" is speciaal voor schapen, lammeren en geiten.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Magnesium is een van de bouwstenen van het skelet van het paard en een mineraal dat het paard elke dag nodig heeft. Maar ook de spieren hebben magnesium nodig om te kunnen ontspannen. Een magnesiumtekort komt vaak voor bij paarden en kan vervelende blessures opleveren.
Het eten van mest bij volwassen paarden duidt meestal op vitaminen- en mineralentekorten. Volgens de volkswijsheid eten paarden mest wanneer vitamine B en vitamine K onvoldoende worden benut, waardoor deze in de mest terechtkomen. Door de mest op te eten, kunnen paarden hun tekorten weer aanvullen.
Een gezond paard heeft geen supplementen nodig. Wel moet je ervoor zorgen dat het paard voldoende en de juiste kwaliteit ruwvoer heeft. Naast wat krachtvoer, kan een gezond paard voldoende voedingstoffen en energie uit ruw- en krachtvoer halen.
Vitasporal is de boost injector voor als het paard extra behoefte heeft aan voeding, energie en vitaminen. Vitasporal bevat plantaardige vetten en oliën en essentiële vitamine A, D en E. Vitasporal is makkelijk in te geven door de handige injector met smakelijke pasta. Het paard neemt het uitstekend op.
De ene soort zout is niet gezonder dan de andere. De nadelige effecten op de gezondheid worden vooral veroorzaakt door het natrium, dat in zout zit. Keukenzout, zeezout, Himalayazout en Keltisch zout bestaan allemaal hoofdzakelijk uit natrium.
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout. 'Deze bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride en zijn niet gezonder dan gewoon keukenzout', zegt Geleijnse.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.
Wat is slobber voor paarden? Paarden slobber is een veelal gemalen product dat met voldoende warm water gemengd wordt. Het is een pap van zemelen, met diverse toevoegingen en supplementen zoals bijvoorbeeld calcium. Het staat van oudsher bekend als paardenvoer optima forma, een traktatie deluxe.