Recente schattingen voorspellen dat de oceanen met de huidige praktijken praktisch leeg zijn in 2048. Dit komt niet alleen doordat er 80 miljard kilogram vis per jaar wordt gevangen voor consumptie, maar ook door de 30-35 miljard kilo bijvangst. Daarnaast wordt er nog ongeveer 30 miljard kilo vis illegaal gevangen.
Vis hoort thuis in een gezond voedingspatroon: het zit boordevol voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. De Gezondheidsraad raadt dan ook aan om minstens één keer per week (vette) vis te eten.
De grootste milieubelasting van vis(producten) zit in de aantasting van oceanen en rivieren. En net als bij de productie van andere voedselproducten verbruikt ook de visserij energie en veroorzaakt het broeikasgas. Lees wat de impact is van kweekvis en wilde vis op het milieu.
Een reden voor die keuze zou kunnen zijn dat vis, in tegenstelling tot vlees, veel goede vetten bevat en heel gezond zou zijn. Een andere reden is dat een vis een stuk minder aaibaar is dan bijvoorbeeld een kip of een koe, waardoor sommige mensen er minder moeite mee hebben om ze op te eten.
Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten.
Vis is gezond
Als we de vergelijking maken tussen vis en vlees, dan bevat vis minder ijzer dan vlees. Dat komt omdat er minder bloed zit in vis. Maar vis scoort hoger als het gaat om onverzadigde vetzuren en de visvetzuren EPA en DHA.
Het overgrote deel van de volwassenen eet dus nog wel vlees; 20 procent dagelijks en 75 procent niet iedere dag. 5 procent eet geen vlees; 3 procent eet wel vis (pescotariërs), 2 procent eet ook geen vis (vegetariërs).
Nee: vegetariërs of andere mensen die geen vis eten, hebben geen symptomen van een tekort, zoals het geval is bij een tekort aan vitaminen, zolang ze zich maar aan de eerste aanbeveling van omega 3-vetzuren als essentieel vetzuur houden.
Vegetariërs die geen vis of vlees eten, maar wel zuivel en eieren worden doorgaand lacto-ovo vegetariërs genoemd.
Vegetarische voeding is voeding waar niets in zit van het gedode dier. Dit betekent dat er geen vlees, vis, insecten of gevogelte in zit. Daarnaast zit er in echt vegetarisch eten ook geen slachtafval, zoals gelatine of niet-vegetarisch stremsel (in kaas) of ander verstopt vlees in het eten.
De CO2 uitstoot van vis is dus over het algemeen aanzienlijk minder dan die van vlees. Per soort zijn er nog wel verschillen. Varkensvlees stoot dus minder CO2 uit dan rundvlees, maar ook tussen verschillende vissoorten is er een verschil.
Zo gezond als een vis; heel gezond.
Van vrijwel elke vissoort zijn duurzame en wat minder duurzame varianten te koop. Koop duurzamere soorten: dit zijn haring, forel, mosselen, oesters, Schotse of Noorse zalm, Noordzeekrab, wijting.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Kwik in vis
Vissen die alleen planten of plankton eten zijn het minst vervuild (bron). Ook het leefgebied van de vis speelt een rol. Vis uit de Stille Oceaan is minder vervuild dan vis uit Europese wateren. Roofvissen als koningsmakreel, tonijn, en paling staan hoog in de voedselpiramide.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Vis vervangen in je dieet
Een bekende omega 3-vervanger is visolie. Deze kun je in een vloeibare variant kopen, maar ook als visolie capsules. Er zijn ook algenolie capsules en vloeibare algenolie. Algenolie is vergelijkbaar met visolie, maar dan zonder dat er vis voor nodig is.
Vis eten is vooral belangrijk vanwege de vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze vetzuren worden ook wel visvetzuren genoemd. Uit onderzoek met supplementen blijkt dat visvetzuren de kans op sterfte aan bepaalde hartziekten verkleinen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk.
Je lichaam is slim genoeg om signalen af te geven wanneer er sprake is van een structureel laag niveau van omega 3-vetzuren. Herken de symptomen van een tekort: minder scherp zicht, moeite met concentreren, onzuivere huid, vermoeidheid en een verminderde gemoedstoestand.
Als pescotariër eet je geen zoogdieren en gevogelte, maar wel vis (pisces = Latijn voor vis), andere zeedieren, eieren en zuivelproducten. Je zult de termen pescotarisme, pescotarisch eten of pescotariër niet vaak horen, meestal wordt deze manier van eten simpelweg 'vegetarisch mét vis' genoemd.
Vitamine B12 bij vegetarische voeding
Vitamine B12 vind je alleen terug in dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Wanneer je er als vegetariër voor zorgt dat je voldoende B12 uit zuivel en eieren haalt, krijg je hier vaak voldoende van binnen.
De meeste vegans zijn bovendien linksgeoriënteerd en niet gelovig. Wat je waarschijnlijk wel zal verbazen, is dat de gemiddelde leeftijd 42 jaar is.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
1. India. Met stip op nummer één: India. Ruim 30% van de Indiase bevolking is uit religieuze of morele overweging vegetarisch.