Zonlicht en vuil kunnen de genezing verstoren na veel voorkomende correctieve oogprocedures zoals LASIK- en cataractoperaties. Net zoals u een pleister over een schram draagt om vuil en bacteriën buiten te houden, fungeert een zonnebril als een schild om een snel en soepel herstel na een oogoperatie te bevorderen.
De meeste mensen kunnen 2 weken na de operatie weer goed zien. 4 tot 6 weken na de staaroperatie kunt u naar de opticien voor een nieuwe bril of contactlenzen.
Waarom een torische implantlens? Een “gewone” implantlens heeft geen cilindersterkte. Als deze lens in uw oog wordt gezet tijdens de staaroperatie kan het zijn dat u daarna nog steeds brillenglazen of contactlenzen nodig om deze cilinder te corrigeren.
Kiest u een implantlens om dichtbij scherp te kunnen zien en had u voor de operatie ook een bril nodig om veraf goed te kunnen zien? Dan heeft u ná uw staaroperatie ook geen leesbril meer nodig, maar nog wel een bril of contactlenzen voor veraf.
Het belang van een zonnebril dragen wordt nogal eens onderschat, volgens Carel Hoyng, hoogleraar Oogheelkunde aan het Radboudumc. “Door elke vorm van licht worden je ogen belast, en hoe hoger de belasting, hoe sneller ze beschadigd kunnen raken.” Zeker als de zon fel is, zoals in de zomer, worden je ogen enorm belast.
Dat de zon schadelijk kan zijn voor een onbeschermde huid is bekend. Maar ook onze ogen kunnen zonder zonnebril behoorlijk wat oogschade oplopen. Onze ogen lopen het meest schade op door het blauwe licht dat tot ons komt via beeldschermen en LED-verlichting, en ultraviolet licht, ofwel UV-licht, afkomstig van de zon.
Logo. Een zonnebril beschermt tegen UV-licht zolang het CE-logo erop staat. Dit vind je meestal op het pootje van de bril. Zonder dit logo houden donkere glazen wel het zichtbare zonlicht tegen, maar niet de UV-stralen waardoor je ogen flink beschadigd kunnen raken.
Na de operatie mag u twee weken niet in uw oog wrijven. De pupil blijft één tot twee dagen vergroot, waardoor u nog niet scherp kunt zien en lichtgevoeliger bent. Het dragen van een zonnebril geeft dan rust.
Fietsen: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant. In de zon lopen: ja dat mag, echter kan het oog wel gevoeliger zijn voor zonlicht, dus een zonnebril is aan te raden. Recht in de zon kijken is nooit goed.
Enkele maanden of jaren na de staaroperatie kan het lenszakje waar de lens in zit troebel worden. U ziet dan weer slechter . Dit kunnen we gelukkig met een behandeling verhelpen.
Het herstel na een staaroperatie gaat meestal snel en zonder problemen. Het is normaal dat u de eerste dagen na de operatie wat wazig ziet. Ook kan het oog dan nog geïrriteerd zijn en tranen. Ook kunt u hoofdpijnklachten hebben.
Om het oog te beschermen krijgt u een verband en een beschermkapje over uw oog. Dit mag u de volgende dag na het opstaan verwijderen. Het verband kunt u weggooien. Het kapje gebruikt u nog één week voor de nacht, zodat u niet per ongeluk tijdens uw slaap in het geopereerde oog wrijft.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
De lens kan enigszins verplaatst zijn waardoor die niet precies in de pupilopening zit. Dit wordt “kunstlens dislocatie / decentratie / subluxatie” genoemd. De kunstlens kan ook volledig verplaatst zijn en achter in het oog gevallen zijn.
U heeft in alle gevallen nog steeds een bril nodig voor dichtbij. Deze kunstlens is alleen geschikt als u een afwijkende vorm van uw hoornvlies heeft. U kunt ook kiezen voor de standaard kunstlens. U heeft dan wel een bril met een cilinder nodig om in de verte optimaal te kunnen zien.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
Middels een laserbehandeling wordt nastaar verwijderd, waardoor uw zicht weer helder en scherp zal zijn. Na de staaroperatie: hoe lang duurt het voordat ik scherp zie? Dit is wisselend per patiënt, binnen 24 uur of een maand. U moet elke dag meer helder gaan zien, dit kan wel eens een dag stagneren.
De eerste week na de operatie mag u geen auto besturen. Als u voldoende ziet met het andere oog geldt: twee dagen niet autorijden. Het brillenglas van het geopereerde oog klopt niet meer! Als dat u stoort, dan kunt u het glas door de opticien uit de bril laten halen.
Veel mensen die last hebben van staar, hebben dit aan beide ogen. Patiënten met staar worden behandeld met een staaroperatie, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens.
Om uw oog te beschermen, kunt u om overdag gedurende twee weken een beschermbril of uw eigen (zonne)bril te dragen. Eventueel kunt u bij de opticien een vensterglas (brillenglas zonder sterkte) voor het geopereerde oog laten plaatsen.
Hoe hoger het CE nummer, hoe beter de bescherming. Het Oogfonds adviseert zonnebrillen met CE 3. Een CE 4 zonnebril verduistert wel erg veel (te veel), CE 1 en CE 2 zonnebrillen absorberen het licht te weinig. Een CE 3 zonnebril is volgens het Oogfonds dus de beste zonnebril.
"Als de straling van de zon zo sterk is dat je je huid in moet smeren om niet te verbranden. Dan is de uv-straling zo sterk dat hij ook schade toe kan brengen aan het oog. Zeker bij felle zon, in de sneeuw, in de bergen of op het water waar het licht feller is, is het belangrijk een zonnebril te dragen."
Om ervoor te zorgen dat u verkeersborden en stoplichten blijft herkennen, moeten de zonnebrilglazen hun natuurlijke kleurcontrast houden. Daarom zijn groene, bruine en grijze tinten het meest geschikt voor het rijden. Meekleurende glazen zijn niet altijd de beste keuze voor autorijden.