Te weinig ventilatie kan ook voor vocht in huis zorgen. Natte ruimtes zoals een badkamer bijvoorbeeld kunnen te lang vochtig zijn. Dit trekt slakken aan en kan zelfs voor schimmel in huis zorgen. Goede ventilate zorgt dat de luchtvochtigheid in huis niet te hoog wordt.
Dat komt omdat de omstandigheden heel erg gunstig zijn: het is vochtig, daar houden slakken heel erg van, er is nu volop voedsel en het is warm, daar gedijen ze goed bij. Onder deze omstandigheden kunnen ze snel groeien en komen ze graag tevoorschijn.
Slakken houden van vochtige plekken, zoals hoopjes tuinafval, stapels tegels of jouw composthoop. Zet kwetsbare planten daar liever niet in de buurt en ruim tuinafval snel op. Ook 's avonds sproeien is geen goed idee; dan blijft je tuin de hele nacht vochtig.
Naaktslakken hebben meerdere natuurlijke vijanden. Hierbij kunt u denken aan kippen, diverse vogels, egels en ook padden. Maar er is er nog een natuurlijke vijand die eenvoudig in te zetten is en ook zeer effectief werkt! Deze natuurlijke vijanden zijn nematoden, ook wel aaltjes genoemd.
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Naaktslakken houden van donkere, vochtige plekken en verstoppen zich overdag op de grond, diep tussen de planten. Ze houden van een vochtige omgeving omdat ze daar minder kans hebben op uitdroging. Deze slakken komen vooral tevoorschijn bij valavond en 's nachts, tussen maart tot oktober.
Het kan daarom soms handig zijn om zelf de slakken te verwijderen of te bestrijden. Een van de manieren om dit te doen is het strooien met zout. Dit kan op plekken waar de slakken vaak komen, maar het beste is om het zout direct op de slak zelf te gooien. De slak droogt uit en sterft dan.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden. Eén slakje kan tot 500 eitjes leggen. Bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire aangroei leiden. De eitjes zijn klein en wit doorschijnend.
Bij de in Nederland en België levende soorten worden in de lente de eitjes in hoopjes van 20 tot 30 vlak onder het grondoppervlak gelegd. Een naaktslak kan honderden eitjes leggen, deze zijn wit doorschijnend. Een paar weken later komen de eitjes uit en twee maanden later zijn de slakken volwassen.
Naaktslakken daarentegen eten hoofdzakelijk zachte plantendelen, en richten zo de meeste schade aan. Ze zijn te vinden op vochtige plaatsen zoals onder stenen, bloempotten, dichte beplanting, rottende bladeren en composthopen. Bij het uitstrooien van compost dus opletten dat zo geen echte plaag veroorzaakt wordt !
Door zout op de huid van een slak te leggen is de concentratie zout daar veel hoger dan binnenin de huidcellen van de slak. Al het water uit die cellen gaat dus naar buiten. Resultaat: de slak droogt helemaal uit."
Slakken bestrijd je met koffiedik
Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.
Vochtig en warm weer bevordert de slakkenactiviteit. Slakken zijn vooral 's nachts actief. Overdag kruipen ze weg in hun schuilplaats.
Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst? Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen.
Egels, padden, kikkers, salamanders, spitsmuizen en vogels lusten graag een naaktslak, maar deze dieren voelen zich steeds minder thuis bij ons. Je kunt overwegen om een natuurlijke vijand in 'huis' te halen. Indische loopeenden zijn bijvoorbeeld dol op slakken.
Houdt slakken weg
Azijn is een natuurlijk insecticide dat onschadelijk is voor dieren. Spuit wat azijn op de randen van je gras om slakken en andere insecten weg te houden.
Slakken kunnen absoluut niet tegen zout en azijn en daarmee slakken bestrijden is ontzettend dieronvriendelijk. De slak wordt door het zout of het azijn letterlijk langzaam weggevreten omdat het zout al het water uit de slak onttrekt. Het heeft hetzelfde effect als zoutzuur op de mens heeft.
De naaktslak verblijft het liefst op een vochtige, donkere plek. In een woning betekent dit dat ze zich graag in donkere spleten en gaten verstoppen. Zo kunnen ze zich in de keuken verstoppen onder het gasfornuis of achter de koelkast.
De slak maakt evenwel golvende bewegingen met haar lichaam en daar waar ze haar lijfje niet vooruitschuift, is de viscositeit juist nog heel hoog, waardoor ze goed grip houdt. Het is een slim, maar tegelijkertijd ook duur trucje van de slak.