Ook ALL niet. De aanleg voor ALL is ook niet erfelijk.
Leukemie is net als alle andere vormen van kanker niet besmettelijk. De ziekte is ook niet erfelijk, alhoewel er in bepaalde families een licht verhoogde kans op het ontstaan van leukemie aanwezig is. Voor sommige aangeboren afwijkingen geldt dat ze de kans op leukemie verhogen.
De meeste mensen zijn ouder dan 60 jaar als ze de diagnose krijgen. Wat is oorzaak van chronische lymfatische leukemie (CLL)? Er zijn geen duidelijke risicofactoren voor CLL. De ziekte is niet erfelijk, al komt CLL in bepaalde families wat vaker voor dan in andere families.
Bij een acute leukemie is er een probleem bij het ontstaan en de ontwikkeling van witte bloedcellen. Het lichaam maakt witte bloedcellen aan in het beenmerg. In het beenmerg kan een woekering ontstaan van kwaadaardige, onrijpe witte bloedcellen (blasten). Die kunnen dan te vroeg in het bloed terecht komen.
Wat is de overleving van ALL? Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 55 van de 100 volwassenen met ALL in leven. Deze cijfers gelden alleen voor volwassenen. De overleving bij kinderen is anders.
AML is zeldzamer dan ALL, het komt naar schatting jaarlijks bij 1 of 2 patiënten per 100.000 personen voor. Deze vorm van leukemie komt vaker bij oudere mensen voor. In eerste instantie lijkt het of er sprake is van een infectie, bijvoorbeeld een keelontsteking.
Acute leukemie is een levensbedreigende ziekte waarbij in korte tijd (dagen tot weken) een snelle woekering van kwaadaardige leukemiecellen (blasten) de plaats inneemt van de normale bloedaanmaak. Kwaadaardig betekent dat de blasten zich door het lichaam kunnen verspreiden via bloed en lymfevaten.
Er is soms jarenlang geen behandeling nodig. Word je eenmaal behandeld, dan kan CLL vaak onderdrukt worden. Over het algemeen zijn de vooruitzichten goed. Van de 100 mensen met CLL leven er 76 nog 10 jaar na de diagnose.
Wat is de overleving van AML? Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 25 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Leukemie kan in principe op alle leeftijden voorkomen, maar gemiddeld genomen komen de chronische vormen meer op oudere leeftijd voor (vanaf 50 jaar).
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Om de diagnose te stellen wordt bloedonderzoek uitgevoerd. Meestal herkent een laboratoriummedewerker de afwijkende cellen onder de microscoop. Voor de exacte diagnose is een aanvullend bloedonderzoek nodig. Hierbij worden de afwijkende witte bloedcellen gekarakteriseerd (immunofenotypering).
Afhankelijk van de soort rijpen de cellen uit in het beenmerg of in de klieren en organen van het lymfestelsel. Door te veel zieke B-lymfocyten kunnen de lymfeklieren opzwellen. Ook kan uw milt groter worden. Verspreiding -Tenslotte kunnen er te veel leukemie- cellen in het bloed en het beenmerg komen.
De woekering van abnormale witte bloedcellen komt vooral tot uiting in: zwelling van de lever, de milt en de lymfeklieren. bot- of gewrichtspijn, zozeer zelfs dat het kind mank gaat lopen (dit is te wijten aan de woekering van leukemische cellen in het betrokken beenmerg)
Kunt u leukemie voorkomen? U kunt niet vermijden dat u misschien kanker krijgt, maar u kunt wel wat doen om het risico te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen.
Wat is de overleving van chronische lymfatische leukemie? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 76 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Oorzaken van bloedkanker (leukemie)
Wel zijn er een aantal factoren die de kans op leukemie verhogen: erfelijke aanleg. blootstelling aan radioactieve straling. blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, zoals benzeen.
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.
CML kan op alle leeftijden voorkomen, maar meestal gaat het om mensen van middelbare leeftijd of ouder. Bij ongeveer 900 mensen gaat het om lymfatische leukemie (CLL). CLL komt vooral voor bij oudere mensen, vaker bij mannen dan bij vrouwen.
Meest voorkomende symptomen
Toename van infecties door verminderde afweer; Zwaar of pijnlijk gevoel in de bovenbuik door een vergrote lever en/of milt; Vergrote lymfeklieren, die meestal niet pijnlijk zijn; Jeuk.
Er zijn regionale metastasen (dit zijn uitzaaiingen in de buurt van de oorspronkelijke tumor, voornamelijk in de lymfeklieren) of metastasen op afstand (in andere organen, zoals de lever, de hersenen, het bot ...).
De behandeling duurt lang, omdat er na de behandelingen in het ziekenhuis nog een anderhalf tot twee jaar durende poliklinische onderhoudsbehandeling moet plaatsvinden. Daarnaast moeten ALL-patiënten een extra behandeling van het zenuwstelsel krijgen, omdat ALL erg snel uitzaait richting de hersenvliezen.
In een verder gevorderd stadium van acute leukemie komen de zieke witte bloedcellen in de bloedbaan terecht. En soms ook in de organen. Die kunnen dan overvol raken met leukemiecellen. Mogelijke symptomen hiervan zijn hoofdpijn en zwelling van het tandvlees.
Bij ongeveer de helft van de patiënten die een complete remissie hebben bereikt, komt de ziekte na 1 tot 4 jaar toch weer terug. Die kans wordt wel kleiner na 2 jaar.