Hormonen. De mannetjes van kikkers en padden zitten na het ontwaken uit de winterslaap vol met hormonen en hebben maar één doel: voortplanten. Al tijdens de trek naar het water of als ze bij het water zijn aangekomen, zoeken ze zo snel mogelijk een vrouwtje.
De meeste kikkers omhelzen elkaar. Tijdens die omhelzing legt het vrouwtje eitjes en geeft het mannetje sperma af die de eitjes direct bevruchten.
De amplexus kan dagen duren, de mannetjes blijven vasthouden tot het (vermeende) vrouwtje haar eitjes afstaat. Helaas sneuvelt er zo ook wel eens een kikker of pad door verstikking of verdrinking.
Kikkers die in aanraking komen met de chemische stof, kunnen binnen een uur sterven. Andere fungiciden, herbiciden en pesticiden bleken ook acuut giftig, zelfs al werd er maar 10 procent van de wettelijke dosis gebruikt.
Tijdens de paddentrek zie je weleens twee padden op elkaar zitten. De onderste pad is de dikste. Dat is het vrouwtje en ze is dik van alle eitjes die ze in haar buik heeft.De bovenste pad is het mannetje. Die blijft net zolang op haar rug zitten tot de paring voorbij is en de eitjes van het vrouwtje zijn bevrucht.
Misparingen. Soms hebben padden en kikkers echter zo'n sterke drang tot paren, zeker als het mannetje al lang in het water verblijft, dat ze niet goed kijken of ze wel een vrouwtje van een eigen soort te pakken hebben.
De huid van de pad is bedekt met wratten, daarom vinden veel mensen ze maar eng of vies. Ook kunnen er uit de huid van een pad gifstoffen komen, maar die zijn niet giftig voor de mens.
Overigens, de kikkers bijten niet, het gif zit in de huid en komt vrij bij overmatige stress en is slechts dan gevaarlijk indien het in de bloedbaan van een aanvaller komt. Daarbij bevatten slechts een handvol soorten pijlgifkikkers huidgif in levensbedreigende hoeveelheden.
Stilstaand water is niet het enige wat insecten aantrekt, ook buitenverlichting werkt als een magneet. Door jouw buitenverlichting 's nachts te doven zorg je ervoor dat er minder insecten op jouw tuin afkomen. Via deze weg wordt kikkers uit de tuin houden dus niet direct op de kikker, maar op zijn voedselbron gericht.
Horen zonder oren
Hoewel kikkers geen oorschelpen hebben, kunnen ze wel degelijk horen. Ze hebben net als mensen een trommelvlies, maar dat zit bij kikkers gewoon aan de buitenkant. Bij bruine en groene kikkers kun je dat vaak goed zien als een rondje net achter de ogen.
Eerder werd orale seks gedocumenteerd bij onder meer hyena's, apen en vleermuizen.
Bonobo's
De Bonobo's zijn de ergste sexverslaafde dieren die er zijn. Ze hebben altijd en met iedereen sex.
Het zijn alleen de volwassen mannetjes,die roepen. Ze maken daarmee onderling hun aanwezigheid kenbaar en proberen vrouwtjes te lokken. Ze roepen alleen in de periode, dat ze zich voortplanten.
Inderdaad, sommige kikkersoorten (en meer in het algemeen amfibieën) kunnen in de loop van hun leven van geslacht veranderen. Dit kan trouwens in de twee richtingen, nl. van vrouwtjes naar mannetjes en omgekeerd van mannetjes naar vrouwtjes.
Kan het zo zijn dat een kikker altijd kan ''drillen'' maar dat het niet altijd bevrucht wordt? Er zitten echter (net als vorig jaar) wel zwarte puntjes in de eitjes. Alvast bedankt voor de reactie. Als er zwarte puntjes inzitten dan zijn de eitjes bevrucht.
Er zijn doorgaans weinig natuurlijke vijanden in de tuin aanwezig en er is veel voedsel. Er kunnen dus een bijna onbeperkt aantal kikkers en padden ontstaan. Dit kan een probleem worden, doordat je niet meer makkelijk door de tuin kunt lopen, katten dode padden achterlaten of mensen niet meer op bezoek willen komen.
Kikkers, salamanders en padden zijn amfibieën en dus regenliefhebbers bij uitstek. Ze leven zowel in het water als op het land, mede dankzij hun dunne huid die water en zuurstof doorlaat. Maar hun tere vel droogt ook snel uit. Vandaar dat ze het liefst in de regen tevoorschijn komen, zodat wij ze kunnen bekijken.
Hoewel het niet nodig is om de kikkers te voeren, kan de liefhebber ze handtam maken door regelmatig meelwormen uit de hand of uit een bakje te laten eten. Ze zullen als ze het gewend zijn op het gerammel met het bakje al te voorschijn komen.
Langzaam verdwijnt hun staart en krijgen ze longen. De kikkervisjes zijn kikkers geworden! Nu kunnen ze het water verlaten en hun eerste sprongetjes aan land zetten.
Kikkers kunnen dat niet, die kruipen weg in een kuiltje of een verlaten holletje van een ander dier of op de bodem van vijvers of sloten. Ze moeten er voor zorgen dat het een vochtige plek is, anders drogen ze uit. Ze worden heel koud, hun hartje klopt heel langzaam, hun bloed stroomt traag door hun lichaampje.
Amfibieën hebben een bijzondere gave: ze kunnen water ruiken! Heb je net een tuinvijvertje aangelegd, dan is het zaak om te wachten. Ze zullen vast wel komen, zelfs al woon je aan de rand van de stad. Koop geen kikkers of salamanders in een tuincentrum.
Wanneer ze kopje onder gaan gebruiken ze niet hun longen maar wel hun huid om te ademen. Hun zeer dunne vel is zo goed doorbloed dat het zuurstof rechtstreeks uit het water kan opnemen. Op die manier kan een kikker, die zich tijdens de wintermaanden ingraaft in de modder, maandenlang overleven zonder te stikken.
AMSTERDAM – Kikkers en padden zijn in staat om vreemde voorwerpen die in hun lichaam belanden, via hun blaas uit te scheiden. Dat hebben Australische wetenschappers ontdekt. Als er een voorwerp in het lichaam van een kikker terecht komt dat niet lichaamseigen is, zet de blaas van het dier uit.
De kikkers die in Nederland voorkomen zijn niet giftig voor onze honden en katten. Dat is fijn om te weten.
Een pad bijt niet, maar is wel gevaarlijk wanneer de hond deze in zijn bek neemt. Een pad heeft namelijk gifklieren die gif afscheiden als de pad zich bedreigd voelt. Wanneer de hond een pad likt of in zijn bek neemt kan de hond een vergiftiging oplopen.