Plassen. In het begin heeft de urine een heel lichte kleur, maar wordt dieper geel naarmate deze meer geconcentreerd wordt. Kort na de geboorte kan je baby urinekristallen uitplassen, deze zijn oranje of rood van kleur en zijn goed in de witte luier te zien.
De gemiddelde pasgeboren baby plast elke dag één keer ... tot ongeveer dag drie, wanneer hij ongeveer drie natte luiers per dag zou moeten hebben, en vanaf dag vijf dagelijks vijf of meer natte luiers. Je zou ook moeten merken dat deze luiers in de eerste paar dagen steeds zwaarder worden.
Urine van je baby
De eerste dagen kan je baby urinekristallen (uraten) uitplassen. Uraten zijn oranje of rood van kleur en je kunt ze zien in de luier. Dit is normaal, je hoeft je er geen zorgen over te maken. Het is geen bloed.
Een overactieve blaas gaat al samentrekken als er nog helemaal niet zoveel urine in de blaas zit. Daarnaast krijgen de hersenen een seintje dat het hoog tijd is om naar de wc te gaan. Meer dan 8 keer plassen overdag is te veel. Ervan uit gaande dat een kind normaal drinkt is 6 tot 8 keer plassen normaal.
De pauzes tussen de voedingen kunnen 's nachts langer zijn dan overdag. Dat is prima, als je baby goed drinkt, goed groeit en minimaal zes plasluiers heeft per 24 uur.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Droge mond en/of lippen. Veel dorst. Minder urine, donkergele urine of droge luiers. Ingezonken fontanel.
Aantal natte luiers
Voor baby's wordt meestal als vuistregel aangehouden, dat zes tot acht flink natte katoenen luiers (of 4-6 wegwerpluiers) per etmaal betekent dat de baby voldoende voeding heeft binnengekregen.
Mocht het iets meer oranje kleuren, hoef je je nog geen zorgen te maken dat je iets onder de leden hebt, maar het is wel slim om wat meer te drinken. Deze kleur kan namelijk ontstaan als je te weinig vocht in je lichaam hebt. Als je urine oranje kleurt, kan dit dus een symptoom zijn van uitdroging.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.
De temperatuur kan dan snel stijgen waardoor het risico bestaat dat je kindje oververhit kan raken. De temperatuur stijgt in een half uur bijvoorbeeld van 22 naar 34 graden. Laat daarom de kap naar beneden en gebruik een parasolletje.
Luiers verschonen
De eerste urine kan rood/oranje van kleur zijn. Dit noemen we uraatkristallen en is onschuldig. De kleur verdwijnt als de baby voldoende vocht krijgt.
Hij verliest dus meer vocht door verdamping. Baby's kunnen al binnen 24 uur uitdrogen. Kinderen jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig hiervoor. Oudere kinderen kunnen binnen twee tot drie dagen uitgedroogd raken.
Waarom geen water? Baby's hebben, tot ze 6 maanden zijn, naast borstvoeding geen ander drinken nodig. Geef je je kind wel water, dan is de kans groot dat het daardoor minder moedermelk drinkt. Jouw melk zit vol met voedingsstoffen die je baby nodig heeft.
Gebruik één arm om je baby te steunen en met de andere hand ondersteun je je borst, zodat de tepel ter hoogte van zijn neusje komt. Streel met de tepel zacht de bovenlip van je baby. Je baby herkent het signaal en opent in een 'zoekreflex' spontaan zijn of haar mondje. Gun je baby even tijd om actief te gaan aanhappen.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Een volwassene plast normaal gesproken drie tot acht keer per dag, afhankelijk van de vochtinname. Meestal is de urine lichtgeel tot goudgeel van kleur. Bij minder geconcentreerde urine is de kleur lichter. Urine kan ook kleurloos, bruin, zwart of zelfs paars zijn.
Een van die afvalstoffen is urochroom (soms ook urobiline genoemd), een stof met een geelachtig pigment. Urochroom is een afbraakproduct van hemoglobine, het rode en zuurstoftransporterende eiwit uit de rode bloedcellen. Dit afbraakproduct geeft de gele kleur aan urine.
"Als je urine heel donker is, colakleurig, moet je ook direct naar de huisarts. Dat kan duiden op een afsluiting van de galwegen. Vaak gaat dat gepaard met witte ontlasting en geel oogwit. Maar bij urine die iets donkerder is dan gewoonlijk, oranjekleurig, hoef je niet naar de dokter.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Bij een mama die veel melk heeft, moet de baby vaak zo gulzig drinken dat hij veel lucht hapt. Deze lucht kan op een later moment ongemakken veroorzaken in de darmen. Als de baby de borst niet goed kan leegdrinken, kan hij krampjes krijgen van teveel voormelk.
Drinkt je baby de fles niet leeg, ook niet als je de fles na een paar minuten nog een keer aanbiedt? Geen probleem, waarschijnlijk heeft je kindje dan niet zo'n honger. Blijf niet aandringen. Ook als de fles vaker niet leeg gaat, hoeft dit geen probleem te zijn.
Hoe ziet een droge huid eruit? Een droge huid voelt ruw aan en kan er rood of schilferig uitzien. Soms is ze zo uitgedroogd dat je barstjes ziet en er pijnlijke kloofjes ontstaan. De huid kan jeuken waardoor je baby de neiging heeft om te krabben.
Als je twijfelt of je baby voldoende drinkt, geef dan niet een extra fles maar neem contact op met het consultatiebureau. Als je borstvoeding geeft, kun je ook contact opnemen met een lactatiekundige. Vind een lactatiekundige bij jou in de buurt op website van NVL Borstvoeding.