Koolzuur is een andere naam voor koolstofdioxide. In goed afgesloten flessen blijft het koolzuur netjes in de vloeistof. Maar als je de dop eraf draait, hoor je pfffff. En bij het inschenken in je glas zie je belletjes opstijgen.
Nou, de prik in je limonade komt door koolzuur oftewel koolstofdioxide oftewel CO2. En als je dat toevoegt aan je limonade of je water, dan krijg je bubbels. Hier in deze grote limonadefabriek in Bunnik voegen ze CO2 toe aan limonade. Dat gebeurt onder hoge druk.
De bubbeltjes koolzuurgas in water, bier, frisdrank en champagne doen méér dan alleen maar prikken. Onderzoek heeft aangetoond dat ze de smaakreceptoren voor zuur in de mond activeren en een invloed op de smaakbeleving hebben. Bij de toevoeging van koolzuurgas aan water ontstaat een kleine hoeveelheid koolzuur.
Koolzuurgas kun je onder druk in de vloeistof houden. Als het koud is, krimpt het dus houd je het ook onder controle. Dus als het warm is, zet het uit en als de druk wegvalt dan ontsnapt het. Koolzuur wordt omsloten door eiwit en kijk aan schuim, feestelijk schuim.
De bubbels in je cola en sinas zijn koolzuurgas, ook wel CO2 genoemd. Koolzuurgas komt van nature voorin water en in de lucht en we maken het zelfs zelf aan. Maar in lucht en water zit zo weinig koolzuurgas dat de frisdrank fabrikanten het inkopen bij de chemische industrie.
Rechtstreeks uit de kraan is het water nog lekker fris, maar als het langer in je glas zit warmt het op tot kamertemperatuur. Door de opwarming komen zuurstof en stikstof uit het water weer vrij als gassen. Met andere woorden: er vindt verdamping plaats. Daardoor zie je kleine luchtbelletjes ontstaan.
Koolzuur heet officieel koolstofdioxide (CO2). Het is de prik in frisdrank, bier en champagne.
Door koolzuur aan het water toe te voegen ontstaat er een zuur in het water dat schadelijk is voor je tanden, zegt tandarts Adam thorne in de Daily Mail. Het koolzuur tast het glazuur van je tanden aan waardoor je op den duur gele, gebroken tanden kunt krijgen.
Nadat je twee glazen cola hebt ingeschonken, kun je in de fles knijpen, zodat al het overige lucht weg is. Het koolzuur kan in een volle fles frisdrank niet uit de vloeistof ontsnappen, omdat er nauwelijks lucht in de fles zit. Hoe leger de fles wordt, hoe groter de hoeveelheid lucht waar het koolzuur naartoe kan gaan.
Bruisend water houdt je gehydrateerd
Veel mensen denken dat het drinken van koolzuurhoudend water je kan uitdrogen, maar gezondheidsdeskundigen zeggen dat dit slechts een mythe is. Het drinken van bruisend water heeft dezelfde dorstlessende voordelen van gewoon water en nog meer als het bruiswater wordt gefilterd.
Als zo'n stukje eiwit via de prik in uw lichaam komt, gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen het coronavirus. Komt het coronavirus later in uw lichaam, dan herkennen de afweerstoffen het virus. Uw lichaam kan dan sneller en beter nog meer afweerstoffen maken en het coronavirus snel doden en opruimen.
"Bruiswater kan je tanden flink beschadigen omdat het koolzuur en de vaak toegevoegde smaakjes erin de zuurtegraad van het water de hoogte injagen, wat slecht is voor je tandglazuur en op termijn kan leiden tot overgevoelige tanden en een gaatje meer", aldus The Washington Post .
Veel mensen denken dat het drinken van koolzuurhoudend water je kan uitdrogen, maar gezondheidsdeskundigen zeggen dat dit slechts een mythe is. Het drinken van bruisend water heeft dezelfde dorstlessende voordelen van gewoon water en nog meer als het bruiswater wordt gefilterd.
Tijdens de productie en distributie van onze drankjes in verschillende verpakkingen, stoten we CO2 uit. Denk maar aan het transport van de grondstoffen, het produceren van de drank, de productie en de verdeling van de glazen flessen en petflessen en blikken, maar evenzeer de terugname en de recyclage van het leeggoed.
Sodawater wordt in de praktijk ook weleens gebruikt voor koolzuurhoudend water, bijvoorbeeld als ingrediënt van cocktails. Spa bruis is standaardtaal in België. Het wordt vooral in informele taal gebruikt. Spa rood is standaardtaal in Nederland.
In een fles of blikje is de lucht boven de vloeistof verzadigd met koolzuurgas, er bestaat een evenwicht. Op het moment dat je de fles opent verdwijnt het koolzuurgas. Het evenwicht is verstoord en zal zich opnieuw instellen. Daarbij gaat koolzuur weer over in koolzuurgas en dat zien we als belletjes.
In water zonder prik zitten sowieso al geen calorieën. De toevoeging van koolzuur aan water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water.
Je zult het vast welk herkennen: je hebt een fles frisdrank en op dag één schenk je een glaasje in. Lekker veel prik! Op dag drie pak je nog een glas en dan zit er bijna geen koolzuur meer in jouw (suiker-)drankje.
Een fles spuitwater zal dan ook meer spuiten wanneer ze warm is dan wanneer ze gekoeld is. Breng je spuitwater aan de kook dan zal het gas beetje per beetje ontsnappen uit het water en in de lucht komen. Daar zie je het natuurlijk niet meer. Je houdt daarna "plat" water over.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
Een SodaStream soda bevat 50% minder suikers dan een reguliere frisdrank en met de nieuwe Stevia collectie drink je zelfs een volledig natuurlijk en suikervrij product.” Als we naar het etiket van bijvoorbeeld de (gewone) cola kijken, hebben we niet het idee dat het echt gezond is.
Fabel. In frisdrank zonder suiker zitten ook zuren. Zij kunnen het glazuur van de tanden en kiezen oplossen. Koolzuur heeft geen impact op het glazuur, daar is het niet sterk genoeg voor.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
Coca Cola werd aanvankelijk uitgevonden als medicijn tegen morfineverslaving, indigestie, zenuwaandoening, hoofdpijn en impotentie. Da's een hele waslijst!
Cola en Mentos
Mentos zorgt er simpelweg voor dat het ontsnappen van koolzuur wordt versneld. Omdat er veel prik op hetzelfde moment ontsnapt, neemt de druk in de fles toe en spuit de cola vervolgens uit de flesopening. Deze sterke reactie komt door het onregelmatige oppervlak van een Mentossnoepje.