De mozzarella die gemaakt is van koemelk heeft een gelere kleur dan de buffelmozzarella. Buffelmelk is van nature een stuk witter dan koemelk en de kaas heeft daardoor een porselein-achtige kleur.
Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen.
Dat burrata en mozzarella vaak in een adem worden genoemd is niet gek, burrata bestaat namelijk voor een deel uit mozzarella. Burrata komt oorspronkelijk uit Puglia en het is mozzarella die gevuld is met een mengsel van room en wrongel. Vandaar dat de binnenkant altijd zo mooi uit de kaas loopt als je hem aansnijdt.
Kun je over datum mozzarella eten? Meestal als je een beetje proeft, proef je in de nasmaak hoe vers hij is. Hoe zuurder hoe ouder. Dus proef je niets zuur, is hij gewoon lekker, kun je hem nog eten.
Je kunt bederf bij zachte kazen herkennen doordat de kaas niet meer fris ruikt of dat er een zure geur vanaf komt. Ook kan de kaas – die er wit uit hoort te zien – verkleuren of schimmelvlekjes vertonen.
Zo kan je de mozzarella enkele dagen bewaren in de koelkast. Tip: Gebruik glazen hersluitbare potjes of doorzichtige plastic potjes om restjes in de koelkast te bewaren. Zo zie je meteen de inhoud als je de koelkast opent.
Eén tip: scheur mozzarella altijd in plaats van het te snijden, zeker als je kiest voor buffelmozzarella. Door mozzarella te scheuren blijft hij namelijk een stuk zachter van textuur en lekkerder van smaak.
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.
De winnaar
Dat is dus nummer 1, die niet, zoals Lauretta zeker wist, van de Albert Heijn is, maar van Jumbo. Hulde! Nummer 2 is de romige Italiaanse mozzarella van Albert Heijn. Nummer 3 is de gummy mozzarella van Fresca d'oro.
Wat is mozzarella? Mozzarella is een verse kaas uit Zuid-Italië. De authentieke mozzarella di latte di bufala wordt gemaakt van verse buffelmelk. Door stremsel toe te voegen aan de buffelmelk splitst dit in een vloeibaar (wei) en vast deel (wrongel).
Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
De eerste categorie is de 'gewone' mozzarella. Hierbij wordt de kaas geproduceerd van koemelk. Deze soort zal er iets geliger uitzien, en is ook anders van structuur en smaak. Dan heb je de tweede categorie mozzarella die geproduceerd is uit buffelmelk.
Buffelmozzarella is nét iets vetter dan die met koemelk. Maar beiden zijn nog altijd minder vet dan andere kazen. Om de hoeveelheid vet te berekenen kijken ze naar het vetgehalte van de kaas die overblijft als het vocht verdampt is. En aangezien er in mozzarella meer water zit dan in gewone kaas, bevat deze minder vet.
Lager vetpercentage
“Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte. In kaas zitten veel verzadigde of 'slechte' vetten die het cholesterolgehalte doen stijgen.
Minder vet dan gewone kaas
De cijfers slaan op het vetgehalte van de kaas in de 'droge stof' die overblijft als het vocht is verdampt. Omdat er in mozzarella veel meer water zit dan in gewone kaas, bevat mozzarella per honderd gram dus veel minder vet. Koemelkmozzarella valt meestal zelfs net binnen de Schijf van vijf.
Door de melk is mozarella ook rijk aan eiwitten: ze houden je energie op peil en zorgen voor gezonde spieren. Daarnaast bevat mozarella veel fosfor, een interessante mineraal als je wilt afvallen. Fosfor zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling op peil blijft. Ook zorgt het ervoor dat je nieren gezond blijven.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Want zodra je de mozzarella enige tijd niet verwarmt, wordt deze hard en taai. Als laatste nog een snufje zout en peper erover en wat verse basilicum.
Eet mozzarella overigens nooit direct uit de koelkast, maar laat de kaas goed op temperatuur komen voordat je hem opdient. Dan is hij namelijk pas echt da mozzare! De keuken in! Mozzarella is heerlijk in een salade caprese, maar misschien nog wel lekkerder in combinatie met andere ingrediënten.
De grana padano heeft eerder een rooksmaak met een lichte nasmaak van boter terwijl de parmezaan, koning der kazen, eerst een zoute smaak ontwikkelt, verlengt met een intens pikante ondertoon en een fruitige nasmaak.
Mozzarella kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Mozzarella, waarvan de verpakking open is, kun je 2 tot 3 dagen goed houden in de koelkast.
Hoe lang mozzarella buiten koelkast? Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen.
Zachte geitenkaas, roomkaas, smeerkaas, mozzarella, …
Allemaal zachte kaasjes die je best niet invriest. Ze bevatten namelijk veel vocht dat bij het bevriezen uitzet en de textuur van de kaas helemaal kan verpesten.