Citroen is een citrusvrucht en familie van de sinaasappel. Er waren oorspronkelijk zo'n 12 soorten citrusvruchten, maar door kruisingen is dit aantal inmiddels sterk gegroeid. Citroenen komen van oorsprong uit de moessongebieden in Zuidoost-Azië, waar ze al meer dan 4000 jaar worden gekweekt.
De citroenboom houdt van een warme, zonnige standplaats. Bij volledig volle zon in het voorjaar en de zomer is het echter verstandig om de boom na een tijdje in de schaduw te zetten, anders kan het blad verbranden. Plant de citroenboom in voedingsrijke, vochtige bodem en in een ruime pot.
Citrusbomen groeien het liefst in een terracottapot, daarin kunnen de wortels beter ademen en blijft de kluit nooit te lang nat. Gebruik altijd speciale potgrond voor citrussen of mediterrane planten. De meeste citrusbomen bloeien in april of mei, en soms nog een tweede keer in de zomer of in de herfst.
De citroen (Citrus limon) is een plant uit de wijnruitfamilie (Rutaceae). Hij levert citrusvruchten met een zure smaak die veroorzaakt wordt door het aanwezige citroenzuur dat ook in veel andere citrusvruchten voorkomt.
De citroen wordt vooral met China, Birma en Assem, een gebied in India, geassocieerd. Het is echter niet duidelijk uit welke van deze gebieden de citroenboom oorspronkelijk komt.
Citroenen bevatten veel vitamine C, oplosbare vezels en plantenstoffen die veel vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Citroenen kunnen mogelijk bijdragen aan gewichtsverlies en bescherming bieden tegen hartziekte, bloedarmoede, nierstenen, spijsverteringsklachten en kanker.
Wat is een citroen:
De citroen is een heerlijk stuk fruit met een gele kleur en zure smaak dat veroorzaakt wordt door het aanwezige citroenzuur. De citroen wordt gebruikt als smaakmaker in gerechten of drankjes. Zowel het vruchtvlees, het sap en de schil kunnen worden gebruikt.
Citroenen rijpen geleidelijk aan en bereiken hun zoetzuurheid in ongeveer 9 – 15 maanden. Als de Citroenen eenmaal volwassen zijn, kunnen ze een paar weken aan de boom blijven hangen, maar ze rijpen niet verder.
“Het drinken van warm water met citroen in de ochtend kan een zeer positief effect hebben, niet alleen op de hydratatie van het lichaam, maar ook op de pezen, spieren en luchtwegen. Wanneer je hoest, bijvoorbeeld, of de griep hebt, zal het de afscheidingen verdunnen.
De jonge blaadjes hebben een roodachtige tint die al snel groen wordt. De roomwit-roze bloesems geuren sterk en dat worden de vruchten, die eerst groen gekleurd zijn en vervolgens groeien tot ovale, gele of groene Citroenen.
Nu vraag je je wellicht af of de vruchten van de citrus die in Nederlandse tuinen groeien eetbaar zijn? Ja, deze kan je zeker consumeren, tenminste als je van zuur en bitter houdt. Door de geringe zonkracht in Nederland is de vrucht niet voldoende gerijpt zodat de smaak altijd bitter zal blijven.
Bloeien en snoeien
De Citroenboom bloeit het hele jaar, de hoofdbloei vindt plaats in het voorjaar. Dan groeien er gelijktijdig bloemen en vruchten in diverse stadia aan dezelfde plant. De bloesem van de Citroenboom is wit en geeft een intens zoete geur af.
Periode april tot en met september is een prima periode om de citrus te stekken, veel licht en warmte. Zelf stek ik meestal in de maanden maart en april, dan kunnen ze na ze verpot te hebben in juni al naar buiten (houd ze in het begin uit de volle zon).
Wanneer je zelf zaait, kan het namelijk wel zo'n 5 jaar duren voor er daadwerkelijk vruchten aan de boom komen.
De Citrusboom kan in de zomer buiten worden neergezet, wel raden we aan om de plant in de winter binnen te plaatsen. De citrusboom kan namelijk geen vorst verdragen. Zorg wel dat de overgang van temperatuur niet te groot is, omdat de plant dit namelijk niet gewend is.
"Citroen en limoen zijn erg zuur. Dat zuur zorgt voor tandbederf, tandvleesontstekingen, beschadigingen aan je tandglazuur of de buitenste beschermlaag van je tanden én een slechte adem", aldus Davidowitz. "Wil je je tanden tevreden houden, drink je dus het best water zonder toevoegingen."
Het devies: iedere ochtend een glas citroenwater op de nuchtere maag. Het schijnt goed voor je te zijn. In de realiteit maakt het tijdstip niet echt uit en kun je de dag volgens diëtisten beter starten met een goed, vezelrijk ontbijt. Ook is het citroenzuur niet bepaald lief voor je tandglazuur.
Goed voor de bloeddruk
Mensen met een hoge bloeddruk kunnen baat hebben van dagelijks een glas citroenwater. Citroenwater houdt de aderen namelijk zacht en flexibel en doordat oneffenheden in de aderen daardoor verminderen, wordt de druk op de aderen wat verminderd, wat resulteert in een lagere bloeddruk.
De citroenboom vraag in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 à 3 keer per week een scheut water. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen, vóórdat de volgende scheut water wordt gegeven. In de wintermaanden is 1 keer per maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt.
U mag gerust uw citroenboom buiten laten staan, maar zorg voor aangepaste bescherming. Voor elke plant hebben wij op onze website de nodige verzorging vermeld. U vindt hoeveel water ze moeten krijgen, wanneer ze moeten bemest worden en ook wat u precies moet doen in de winter.
Met een Citroenboom in je tuin creër je direct een echt zomers sfeertje. De Citroenboom moet je in het Nederlandse klimaat wel in een pot of plantenbak plaatsen. Citroenbomen zijn namelijk erg gevoelig voor vorst en overwinteren graag in een beschutte en warmere omgeving.
Bestel Onbehandele Citroenen
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel in België.
Hoeveel sap zit er in één citroen? (
Ongeveer 45-50 milliliter sap. Dat zijn drie eetlepels.
En ook, tadáá: de 'Verdelli': een lichtgroene citroen die in de zomer in Italië en Spanje geoogst wordt. Omdat hij dus niet aan de boom gehangen heeft in de herfst en winter, maar onder de volle zomerzon geoogst wordt.