Gebruik bij popcornmachine: 1 maatlepel vol (+/- 40 gram), daarna maatlepel vullen met boter of olie en ondersteboven op de machine zetten (geen boter/olie IN de machine doen!). Als de popcorn klaar is boter of olie over de popcorn gieten en suiker of zout naar smaak toevoegen.
Doe de mais in een popcorn machine. Heb je die niet doe dan een beetje olie in een afsloten pan en verwarm de popcorn hierin todat ze poppen. Laat de popcorn afkoelen, terwijl je dit doet pak je een pan en smelt je de boter(100 gram) . Doe vervolgens de suiker erin en laat het geheel lichtbruin worden.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 kg mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten. Bij 1 kg mais is maximaal 0,5 kg suiker en 350 ml olie nodig.
1,4 KG speciale grove maïs voor popcornmachines ook gebruikt door professionals. Verpakt in een handig emmertje en is na gebruik weer luchtdicht af te sluiten. Zo blijven de maïskorrels lang vers en smakelijk. Deze premium pofmaïs is speciaal geselecteerd om tot de grootste popcorn te ploffen.
Let op: in de pan moet u een beetje olie (zonnebloem-of maisolie) gebruiken. Gebruik bij popcornmachine: 1 maatlepel vol (+/- 40 gram), daarna maatlepel vullen met boter of olie en ondersteboven op de machine zetten (geen boter/olie IN de machine doen!).
Popcorn dankt zijn naam aan het poppende geluid dat maïskorrels maken als ze gepoft worden, corn is het Engelse woord voor maïs. De pofmaïs die gebruikt wordt voor popcorn zijn de korrels van een speciale variëteit maïs (niet alle gedroogde maïskorrels zijn geschikt voor popcorn).
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten. Bij 1 kg mais is maximaal 0,5 kg suiker (1 zakje, dit is naar eigen smaak) en 350 ml olie nodig.
Over het algemeen vindt men de verse popcorn, die je zelf moet maken in de pan of popcornmachine, het lekkerst. Daar scoorde elke smaak een voldoende. De kant-en-klare zoete popcorn van C1000 haalde de hoogste score, een 7,33.
Bijna alle supermarkten in Nederland verkopen zakjes met pofmaïs. Dit zijn kleine zakjes met maïs kernels welke geschkt zijn voor het maken van popcorn.
De simpelste manier om hem zoet te maken is door een pannetje met dikke bodem even te verhitten en in de warme pan, poedersuiker met evenveel water erin te doen. Laat het even carameliseren en gooi dan de popcorn erbij. Blijf de pan even goed schudden zodat het caramellaagje goed om de popcorn zit.
Hoe blijft suiker plakken aan popcorn? Popcorn zoet maken is heel makkelijk. Strooi er net na het poffen poedersuiker over en roer goed door. De suiker zal smelten en een zoet laagje achterlaten.
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
Zoete popcorn bevat meer calorieën dan zoute popcorn. Als het je dus om de slanke lijn te doen is, kan je beter kiezen voor zoute popcorn. Eet ook niet te veel zoute popcorn. Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen.
Doe de maïs in de zak en vouw de bovenkant een paar keer dubbel. Zorg dat de zak dichtblijft tijdens het poffen. Zet de zak 2 a 3 minuten in de magnetron op 800 Watt. Als het poffen van de maïs een stuk minder is geworden ben je klaar.
De droge maïskorrels bevatten van binnen vocht, waardoor bij verhitting stoom ontstaat in de korrel. Het ploffen en springen tijdens de bereiding van popcorn wordt dus veroorzaakt door het uitzetten van de inhoud van de maïskorrel door het verhitten, terwijl de harde schil van de korrel niet meegeeft.
Bij pofmais gebeurt precies hetzelfde. Er zit een heel klein beetje water in zo'n maiskorrel dus als je hem verhit komt hij ook onder druk te staan. Als de druk te groot wordt, dan ploft hij uit elkaar en heb je popcorn.
Manieren om popcorn te maken
Vul de zak met 40 tot maximaal 80 gram pofmaïs en vouw de bovenkant van de zak twee keer om. Leg de zak op zijn zijkant in de magnetron en zet de magnetron circa 2 à 3 minuten aan op vol vermogen. Haal de zak eruit als er circa 1 tot 2 seconden tussen het poffen van de maïs zit.
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
Mais drogen
Voordat je deze popcorn gaat poffen, moet je ze eerst goed laten drogen, zodat al het vocht eruit gaat. Als je de mais gaat poffen terwijl de korrel nog nat is van binnen, zal het nooit lukken. Dan wordt de druk in de korrel namelijk niet hoog genoeg. Droog ze zeker 2 weken.
Popcorn zonder toevoegingen bevat slechts één enkel ingrediënt – maïs. Bij het verhitten van de maïskorrel ontstaat er stoom aan de binnenkant, omdat het water in de korrel verdampt. Door de druk barst de schil open en voilà – popcorn is geboren.
In deze instructievideo laten we je zien hoe je popcorn kunt maken. Popcorn is gepofte suikermaïs. Je gebruikt voor popcorn gedroogde maïskorrels.
Popcorn maïs drogen doe je normaliter niet in de voedseldroger, maar gewoon op een krant in de zon of in een kamer. Daarbij laat je de korrels aan de kolf zitten, en dat wil ook zeggen dat een goede droogmethode is om de maïskolven aan het plafon te hangen, bijvoorbeeld op zolder.
Voor kleine porties kan men ook gebruik maken van een conservenblikje om de maïskorrels in te poffen. Na gebruik kan het blikje worden weggegooid bij het restafval of bij een speciaal inzamelpunt. Neem altijd een pan die groot genoeg is, een maïskorrel wordt na het poffen zo'n zeven tot acht keer groter.
Popcorn die je zelf gepoft hebt is doorgaans na het poffen nog twee tot drie weken houdbaar, mits natuurlijk luchtdicht verpakt. Wel kan de popcorn wat zachter worden. Heb je zout over de popcorn gedaan beïnvloed dit de houdbaarheid niet.