Vanzelfsprekend moet je net als bij zoveel producten de chips wel controleren op de aanwezigheid van lactose. Zelfs enkele soorten naturel chips kunnen in theorie lactose bevatten doordat sommige soorten (merken) naturel chips sporen van melk bevatten.
Veel fabrikanten verwerken melk, melkpoeder of melkbestanddelen in hun producten, bijvoorbeeld voor de smaak. Daarom kan er lactose in brood, margarine of halvarine zitten. Omdat het meestal maar om weinig lactose gaat, is het meestal niet nodig om brood, halvarine en margarine te vermijden.
Koemelksuiker (lactose) is niet hetzelfde als koemelkeiwit. De benaming zegt het eigenlijk al: het eerste is de suiker (koolhydraat) uit koemelk en het andere is eiwit uit koemelk.
De meeste studies lijken er op te wijzen dat na 24-48u voldoende allergenen uit je moedermelk verdwenen zijn. Maar wat is dan de conclusie? Daar bestaat helaas geen eenduidig antwoord op. Je zou bijvoorbeeld 24u kunnen kolven (en weggooien) zodat de meeste koemelkeiwitten uit je moedermelk zijn.
Lay's/Cheetos paprika chips
De 'normale' paprikachips van Lay's zijn niet glutenvrij, alleen deze drie paprikavarianten wel!
De gedachte die is ontstaan dat Corona glutenvrij zou zijn, komt waarschijnlijk omdat de Corona die in Mexico wordt verkocht, gemaakt is op basis van mais en dit is wel een glutenvrij graan. Deze variant is echter niet in Nederland in de verkoop. Corona is dus niet glutenvrij omdat er gerst inzit!
Pringles worden gemaakt door Kellogg's en claimen niet glutenvrij te zijn. Veel verschillende smaken van Pringles zijn gemaakt met tarwezetmeel. Technisch gezien is tarwezetmeel toegestaan in glutenvrije voedingsmiddelen door de FDA als het tarwezetmeel speciaal is verwerkt om gluten te verwijderen.
Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Dit enzym wordt in je dunne darmwand gemaakt. Als er geen of onvoldoende lactase wordt aangemaakt, kan de lactose niet goed verteerd worden en dit kan leiden tot darmklachten.
Nee. Pindakaas wordt gemaakt van pinda's, plantaardige olie en vet, zout, en eventueel nog wat suiker. Maar geen melkbestanddelen.
Sauzen zoals ketchup en mosterd zijn ook producten die sporen van lactose kunnen bevatten.
Voor veel mensen is het verrassend om te horen dat chips ook niet-vegan kan zijn. Chips is toch gemaakt van aardappel en dus altijd vegan zul je misschien denken. Zo simpel is dat niet.
Gelukkig ligt er ook genoeg vegan chips in de supermarkt, die helemaal vrij is van dierlijke ingrediënten, zoals naturel (ribbel)chips van Lays, naturel tortillachips en de paprika- en bolognesechips van Croky. En ook de naturelvariant van Pringles is vegan!
De Doritos Sweet Chili zijn dus geschikt voor veganisten.”
Hop is glutenvrij.
Hop is geen graansoort, maar een kruid. Er zijn dus geen gluten aanwezig in hop.
Zowel een origineel Heineken® biertje als Heineken 0.0 zijn niet glutenvrij en hebben een glutengehalte van iets meer dan 20 mg per kg, dit is iets meer dan 0,002%.
Bier is NIET glutenvrij, alcoholvrij bier ook niet. In bier wordt mout gebruikt. Mout ontstaat door, in de meeste gevallen, gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en daarna te drogen. Een deel van het gluten wordt tijdens dit proces afgebroken en een deel blijft achter.
Men zou denken dat aardappelchips en popcorn van maïs glutenvrij zouden zijn – maar als het om kant-en-klare producten gaat, kan men helaas niet zeker zijn. Omdat gluten vaak bij de productie als stabilisator en vooral als dragersubstantie van kruiden en aroma's ingezet worden, kun je er beter van afblijven.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Katja: bijna alle Katja snoepjes en dropjes zijn glutenvrij met uitzondering van de Zure Matjes, Zure Sticks en Oeries. Haribo: Happy-Cola, Happy Cherries, Goldbären, ABC, Perziken, Spenen, Kikkers, Grapefruit, Berries, Aardbeien, Smurfen, Kers-Cola, Halve Manen, Tagada, Salinos (drop).
Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. ,,Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk'', aldus Steele.
Begint de baby te zuigen aan de borst dan komen er twee hormonen vrij: prolactine en oxytocine. Prolactine zorgt voor de aanmaak van nieuwe melk. De melkaanmaak gaat continu door. Hoe leger de borst is, hoe meer melk er aangemaakt wordt.