Feit 2. En in cacao kan lood of cadmium zitten, onder meer doordat de cacaoplant het opneemt uit de bodem. In het onderzoek bleek dat alle 28 pure repen chocolade zowel lood als cadmium bevatten. De gehaltes varieerden wel per merk.
Het telen van cacaobonen op grond waar minder cadmium inzit, kost tijd om bomen te laten opgroeien en geld. Lood verontreinigt de cacao pas na de oogst. Tijdens het drogen komen stof en vuil op de cacaobonen en daarin zit mogelijk lood. Hoe meer cacao in repen zit, hoe hoger de gehaltes zware metalen.
Lood en cadmium verwijderen
De onderzoekers ontdekten dat cacaoplanten cadmium uit de grond opnemen, waarbij het metaal zich ophoopt in cacaobonen naarmate de boom groeit. Dat is vergelijkbaar met hoe zware metalen andere voedingsmiddelen verontreinigen. Maar lood lijkt in cacao terecht te komen nadat de bonen zijn geoogst.
Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al behoorlijk vult. Daardoor zult u minder snel overeten en de negatieve effecten van te veel suiker ondervinden. Geniet dus elke dag van een beetje pure chocolade.Uw lichaam zal u er dankbaar voor zijn!
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Rauwe chocolade is gezonder, dat stofje flavonoïde is hier beter behouden door een andere bereiding. Wat betreft de verzadigde vetten, dit zit dus wel meer in pure chocolade. Dit komt door de cacaoboter. En hoe puurder de chocolade, des te minder suikers het bevat.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt doordat cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Wat zijn de gevolgen van het eten van chocolade? Chocolade krijgt veel slechte pers vanwege het hoge vet- en suikergehalte. De consumptie ervan kan worden geassocieerd met acne, obesitas, hoge bloeddruk, coronaire hartziekte en diabetes .
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Donkere chocolade verstoort de calciumopname
Als u grote hoeveelheden pure chocolade consumeert, kan uw lichaam mogelijk geen calcium uit voedsel opnemen. Het kan een gezondheidsrisico vormen voor mensen met een calciumarm dieet. Daarom moeten zwangere vrouwen de hoeveelheid pure chocolade die ze eten reguleren.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename. Dat melden Dirk Taubert c.s. van het universiteitsziekenhuis in Keulen in JAMA van 4 juli. Deze onderzoekers voerden een gerandomiseerde, gecontroleerde trial uit.
De merken met de laagste niveaus van zware metalenverontreiniging waren: Mast Organic Dark Chocolate (80% cacao)Taza Organic Chocolate (70% cacao)Ghirardelli Intense Dark Chocolate/Twilight Delight (respectievelijk 86% en 72% cacao)
Een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat de overgrote meerderheid van de geteste pure chocoladeproducten niveaus van lood en cadmium bevatten die de aanvaardbare niveaus niet overschreden. De auteurs concludeerden dat pure chocolade veilig is voor volwassenen en een klein risico kan vormen voor jongere kinderen die meer dan twee repen per week consumeren .
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond.Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Cadmium komt in het lichaam vooral terecht in de lever en de nieren en het duurt lang voordat het cadmium uit het lichaam gaat. Op de lange termijn kan cadmium de werking van de nieren verstoren en het maakt botten minder stevig. Er is mogelijk ook een verhoogde kans op longkanker na het inademen van cadmium.
Als je elke dag een chocoladekonijn eet, is er een duidelijk risico op obesitas. Een beetje chocolade heeft echter gezondheidsvoordelen . Een recent onderzoek van Harvard suggereerde dat een beetje pure chocolade van hoge kwaliteit, één tot drie keer per maand, vrouwen kan beschermen tegen hartfalen.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.
Matig alcoholgebruik (1–2 glazen per dag) verhoogt het HDL-cholesterol en beschermt zo tegen hart- en vaatziekten. Bij dagelijks gebruik van minimaal 2 glazen bier of wijn is de hoeveelheid cholesterol zodanig toegenomen dat het je risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
Het is wetenschappelijk bewezen dat polyfenolen (de antioxidanten in cacao) de hoeveelheid cortisol (het belangrijkste stresshormoon) in je lichaam kunnen verlagen. Pure chocolade kan je humeur letterlijk verbeteren — iets om in gedachten te houden als je een reep Dove-lekkernijen naar binnen werkt.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter. Droste mixt de ingrediënten voor de chocolade op véél lagere temperaturen dan de meeste andere grote chocolademakers.
Het bevat veel calorieën
Bedenk dat de Britse gezondheidsrichtlijnen een dagelijkse calorie-inname van 2500 voor mannen en 2000 voor vrouwen aanbevelen. Die 100 gram chocolade zorgt voor 20-25% van je dagelijkse calorieën voordat je een goede maaltijd hebt gegeten. Dat is geen gewoonte waar je aan wilt wennen.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Witte chocolade is het ergst: het bevat meer calorieën dan melkchocolade en meer suiker dan pure chocolade.