Bij verhitting wordt listeria gedood. Daarom is verse zalm die gebakken of gegrild is of mee wordt verwarmd in een gerecht wel veilig. Ook kan voorverpakte gerookte zalm veilig gegeten worden als het vooraf verhit wordt, bijvoorbeeld in de oven.
Bijvoorbeeld gerookte zalm, gerookte forel en gerookte haringfilet (bokking) kun je eten als je het goed verwarmt zoals in een ovengerecht.
Warm gerookte zalm wordt op een hogere temperatuur gerookt in de rookton. De temperatuur gaat tot en met een 80 °C. Net als bij de koud gerookte zalm is warm gerookte zalm eerst met zout gepekeld. De warm gerookte zalm heeft een totaal andere structuur en is smeuïger van smaak.
Niet consumeren na THT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Oh nee, zalm opnieuw opwarmen is zoiets als een moordaanslag. Niet doen, en zoals McPeet al aangaf de bereidingstijd is maar kort, hoeft niet pers Low & Slow 175 graden kan ook nog prima duurt ongeveer 15 minuten.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
In de koelkast kun je de gerookte zalmfilet 12 dagen bewaren en diepgevroren is gerookte zalm minimaal 3 maanden houdbaar.
Deze zalm is met de hand gesneden en ambachtelijk gerookt. Het gewicht kan daarom iets lager of iets hoger uitvallen; de smaak is er niet minder om! Na het roken is dit warm gerookte zalm mootje direct vacuüm verpakt waardoor hij 2 tot 3 weken houdbaar is in de koelkast.
Verse vis is 4 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden Celsius. Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 graden 3 maanden houdbaar. Gerookte vis is minimaal 5 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden. Salades kunt u minimaal 4 dagen bewaren in de koelkast tussen 2 en 7 graden.
Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Risico op listeria-besmetting
Gerookte vis zoals zalm, makreel, forel of paling kan Listeria bevatten. Dat risico bestaat vooral bij de koud gerookte vis. Wanneer producten warm gerookt worden, worden de eventueel aanwezige Listeria-bacteriën meestal gedood.
Bij warmgerookte zalm wordt de vis boven een heet vuur gerookt en bereikt deze een veilige kerntemperatuur van 72oC. Dit product is gepasteuriseerd en heeft een veel langere houdbaarheid dan de koudgerookte vis. De houdbaarheid bedraagt ongeveer 20 dagen mits het netjes vacuüm verpakt is.
Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed. Natuurlijk kun je ook een voorraadje diepvriesvis in de winkel kopen.
Teveel zout eten kan leiden tot verhoogde bloeddruk of zelfs hart- en vaatziekten. Eet gerookte zalm dus met mate, net als andere zoute voedingsmiddelen. Vis mag je wekelijks zo vaak eten als je wilt, maar gerookte vis dus niet te vaak.
Gaar de zalm naar 50 tot 55 graden. In de kern zal de zalm iets steviger worden maar nog steeds mals. Bij een kerntemperatuur van 60 tot 65 zal de zalm steeds droger worden en worden krijgt de binnenkant ook een lichtere roze kleur. Boven de 65 graden kan de zalm te droog worden.
Het langzaam laten ontdooien in de koelkast is de enige goede manier. De smaak en tekstuur van de zalm zal iets verschillen van de niet ingevroren zalm. De gerookte smaak zal iets minder gerookt zijn door het invriezen en ook de textuur zal een beetje verschillen.
Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
Een echte no-go is zalm opnieuw opwarmen. En dat is ook eigenlijk helemaal niet nodig: koud is-ie net zo lekker als warm. Zit je toch met kliekjes? Gooi de zalm door een salade of bekleed er je sandwich mee.
Neem dus geen risico en eet geen rauwe vis zoals in sushi, nieuwe haring, niet helemaal doorbakken zalm of oesters. Ook gerookte vis kan de listeriabacterie bevatten. Verhit je de gerookte vis, bijvoorbeeld in een pastasaus of meegebakken in een quiche, dan kun je de gerookte vis wel eten.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn 2 dagen houdbaar.
Is de vis al uit de vacuüm verpakking? Verpak het dan in luchtdichte diepvrieszakken en voorzie die van een invriesdatum. Plaats het in de vriezer bij minimaal -18°C; gebruik als die aanwezig is, de superfrost-knop om snel te kunnen invriezen.
Vacuüm verpakt in de koelkast – maximaal 10 dagen
Het voordeel hiervan is dat de gerookte paling lang goed blijft en vrijwel niet indroogt. Ook gaat je koelkast niet naar vis ruiken. En dat is ook wel zo prettig! Bewaar de vacuüm verpakte paling in gesloten verpakking om 'm tot maximaal 10 dagen te bewaren.