Het papier zorgt ervoor de paperclip precies horizontaal op het wateroppervlak terecht komt. Omdat de paperclip maar klein is, kan het door de oppervlaktespanning op het oppervlak blijven liggen.Het papier absorbeert het water en kan daardoor gemakkelijk zinken.
Als je een paperclip in het water laat vallen, wordt dit laagje gebroken en zinkt-ie naar de bodem. Maar door hem eerst rustig op iets zachts te liggen, blijven de moleculen aan elkaar vastzitten. Zo blijft de paperclip drijven!
Zout water
Als iets lichter is dan water dan drijft het, als iets zwaarder is dan water zinkt het. Als je zout bij het water doet blijft een stuk klei even zwaar, maar wordt het water zwaarder (de dichtheid van het water wordt groter). Het water wordt zwaarder dan de klei.
Een voorwerp drijft in een vloeistof als de dichtheid van de vloeistof groter is dan de dichtheid van het voorwerp. Als de dichtheid van het voorwerp groter is dan die van de vloeistof, dan zal het voorwerp zinken. Als de dichtheden precies gelijk zijn, zal het voorwerp zweven.
Als een voorwerp een grotere dichtheid heeft dan de omringende vloeistof, dan zal het voorwerp zinken. Als het een lagere dichtheid heeft, dan blijft het drijven. Piepschuim heeft bijvoorbeeld een lagere dichtheid dan water en blijft dus drijven (zie de onderstaande afbeelding).
Die opwaartse druk noemen we drijfkracht en daar maken boten ook gebruik van. Een zware boot zinkt als zijn gewicht niet voldoende verdeeld is, want dan kan het water niet hard genoeg terug duwen. Maar als diezelfde last over voldoende oppervlakte verdeeld is, blijft hij drijven.
Een voorwerp zal zinken als zijn dichtheid groter is dan die van de vloeistof. Het voorwerp wordt sterker naar beneden getrokken door de zwaartekracht dan de vloeistof. Hierdoor duwt de vloeistof het voorwerp niet sterk genoeg omhoog en zakt het voorwerp door de vloeistof heen.
Zinken (bv een steen) komt doordat de zwaartekracht groter is dan de Archimedeskracht. Drijven (zoals een bal op water) als het precies omgekeerd is. Het voorwerp gaat dan zo drijven dat het gewicht van de verplaatste vloeistof weer gelijk wordt aan de opwaartse kracht.
Het materiaal van een voorwerp bepaalt of het voorwerp drijft of zinkt. Je kunt zeggen: massieve voorwerpen van hetzelfde materiaal blijven (altijd) drijven, dan wel gaan (altijd) zinken. Het gewicht van het materiaal bepaalt of het voorwerp drijft of zinkt.
Een liter zout water is zwaarder dan een liter gewoon water. Je kunt ook zeggen dat de dichtheid van zout water groter is dan de dichtheid van gewoon water. Het ei zinkt in gewoon water, omdat het ei zwaarder is dan water. De dichtheid van een ei is dus groter dan de dichtheid van water.
Als het voorwerp zwaarder is dan het water dat aan de kant geduwd wordt, zal het voorwerp zinken. Als de dichtheid van een voorwerp kleiner is dan die van de omringende stof, zal dit voorwerp drijven. Kurk heeft een dichtheid van 0,25 g/cm³. Dit is veel kleiner dan de dichtheid van water met 1,0 g/cm³.
Als er veel zout in water zit, bevat het water heel wat extra deeltjes en dus heel wat extra watermannetjes. Dit zorgt ervoor dat het water sterker wordt en jouw lichaam beter omhoog kan duwen! De 'Dode Zee' is de zoutste zee ter wereld.
Cruiseschepen zijn ook heel zwaar, maar blijven toch drijven omdat deze schepen vol met lucht zitten. Als er ergens lucht in zit, blijft het drijven. Het drijfvermogen noemen we de Wet van Archimedes.
Dit heet de oppervlaktespanning en hierdoor is het water aan het oppervlak sterker dan binnen in het water. Het papier zorgt ervoor de paperclip precies horizontaal op het wateroppervlak terecht komt. Omdat de paperclip maar klein is, kan het door de oppervlaktespanning op het oppervlak blijven liggen.
Dit noemen we oppervlaktespanning. Hierdoor kunnen er toch dingen op drijven, die normaal niet drijven. Je moet ze dan wel heel voorzichtig op het wateroppervlak leggen, zo dat de oppervlaktespanning niet breekt. Het stukje papier zorgt hiervoor en zo kan de paperclip toch drijven.
Voor een kubieke centimeter hout of kurk geldt dat het lichter is dan een kubieke centimeter water of olie. De dichtheden van hout en kurk zijn dus kleiner dan de dichtheden van water en olie. Daarom blijven voorwerpen van hout of kurk drijven op zowel water als olie.
De dichtheid van water kan wel veranderen, namelijk door zout aan het water toe te voegen. 64 gram zout per liter water geeft een dichtheid van 1.064 kg/l. Er zit 300 liter in het bad, dus om de proefpersoon te doen drijven, moet je 19.200 gram = 19,2 kg (64 x 300) zout aan het bad toevoegen.
Wist je dat een peer zinkt en een appel blijft drijven? Dit komt omdat een appel voor 25% uit lucht bestaat en daarmee lichter is dan water en een peer niet.
De zinken klangen worden met asfaltnagels, of zinkspijkers op de dakrand gemonteerd. De voorkant van de klang komt uiteindelijk in de kraal van de deklijst terecht en moet dus buiten de dakrand uitsteken. De klangen worden om de meter bevestigd.
Bij het verwerken van een zinken dakgoot of deklijst moet rekening worden gehouden met het uitzetten en inkrimpen van het materiaal. Per strekkende meter kan het materiaal 2,2 mm krimpen en uitzetten. Als het materiaal niet de mogelijkheid heeft om te expanderen, dan wel te krimpen, zal het materiaal gaan scheuren.
Zinken emmers of gieters reinig je met heet zeepsop en eventueel een fijn schuurpapiertje. Zink krijgt meer glans als je het inwrijft met azijn. Laat hierbij de azijn niet inwerken maar spoel die direct af en wrijf dan het zink droog. Zinken voorwerpen kun je schoonmaken met white spirit.
Pokhout is een klassieke, tropische houtsoort, die van groot historisch belang is. Het is een van de zwaarste houtsoorten die verhandeld worden: pokhout hoort tot de (vele) houtsoorten die niet drijven in het water.
Als de dichtheid van het materiaal minder is dan de dichtheid van water blijft het voorwerp drijven, en anders zinkt het. De dichtheid geeft de relatie weer tussen het gewicht van materiaal en het volume van dat materiaal.
Het ligt aan het houtsoort. Kienhout kan je laten zinken door het eerst te koken. Als het hout namelijk langdurig op het droge is geweest dan zit er lucht in.
In de periode 2010 tot 2019 zijn er wereldwijd 39 bulkcarriers verloren gegaan, waarbij 173 zeevarenden het leven hebben verloren. Dat blijkt uit het Bulk Carrier Casualty Report 2019 van brancheorganisatie Intercargo.