Wanneer een kat binnenshuis zit en geen contact heeft met katers zal er geen eisprong plaatsvinden en herhaalt de krolsheid zich weer na 2-3 weken.
Krolsheid kenmerkt zich door veel miauwen wat soms kan klinken als het gehuil van baby's, een toename van de aanhankelijkheid, veel kopjes geven, rollen, met een holle rug en opgeheven achterste lopen, rusteloosheid, minder eetlust en het toelaten van dekpogingen door een kater. Krolsheid houdt meestal 7-9 dagen aan.
Een poes wordt twee keer per jaar krols – in het voorjaar en in de herfst. In deze tijd vindt de eisprong plaats die door het paren veroorzaakt wordt. Dit betekent: de kat is voortdurend klaar om te dekken. Net voordat de kat krols wordt, is ze bijzonder aanhankelijk en knuffelig en vaak rolt ze ook over de grond.
Tijdens de krolsheid kan er licht bloedverlies optreden bij je kat, maar het komt vaker voor dat een poes die 'ongesteld' is de bovenstaande tekenen van een krolse kat vertoont. Neem contact op met je dierenarts als je hevig bloedverlies opmerkt bij je poes of kater.
Ook als je kat in korte tijd veel (puur) bloed verliest moet je kat snel door een dierenarts behandeld worden. Let altijd op of je kat nog wel kan plassen, bloedstolsels kunnen gemakkelijk tot verstopping van de plasbuis leiden.
Alles blijft wel intact, het lichaam blijft ook gewoon geslachtshormonen aanmaken. Een gesteriliseerde poes zal dus nog steeds krols worden en een gesteriliseerde kater zal nog steeds kunnen sproeien. Castratie betekent dat de teelballen of eierstokken in zijn geheel verwijderd worden.
Uitdroging. Als je kat een koel en glad oppervlak likt dan kan dit een teken zijn van uitdroging. Onder de juiste omstandigheden kunnen zich door condensatie kleine hoeveelheden water vormen op het oppervlak van tegel- en betonvloeren.
Kat miauwt heel hard
De krolse poes loopt vaak al kirrend of miauwend door huis. Het gemiauw van een krolse kat kan als klaaglijk en verontrustend, ononderbroken gehuil klinken. Het wijst echter niet op pijn, maar hoort bij de krolsheid.
Als je kat 's nachts miauwt zit er meestal een mentale oorzaak achter. Vaak lokken verveling, te weinig uitdaging of eenzaamheid dit gedrag uit. Maar ook lichamelijke klachten kunnen leiden tot nachtelijk gemiauw. Als je kat zich plots anders gedraagt, moet je naar de dierenarts om haar te laten onderzoeken.
Een krolse kater zal zijn territorium markeren met kleine hoeveelheden feromoonbelaste urine om het vrouwtje seksueel aan te trekken. Dit staat bekend als seksuele markering en wordt gedaan tegen meubels, muren en alle soorten verticale oppervlakken. De geur is vaak onaangenaam en moeilijk te verwijderen.
Normaliter is een poes krols in het voor- en najaar. De krolse periode kan variëren van een paar dagen tot een paar weken. Gemiddeld heeft een poes haar eerste krolsheid rond de leeftijd van 6 maanden, maar bij sommige poezen kan het al rond de leeftijd van 4 maanden optreden.
Er is slechts een handjevol diersoorten dat ongesteld wordt. Naast mensen zijn er alleen een paar apen, muizen en vleermuizen die eens in de zoveel tijd ongebruikt baarmoederweefsel uitstoten. Bij alle andere zoogdiersoorten neemt het lichaam dit weefsel gewoon weer op. Daar komt geen druppeltje bloed aan te pas.
De poes kan onvruchtbaar worden gemaakt om te voorkomen dat zij kittens krijgt. Daarvoor kunt u een afspraak maken op meerdere locaties naar keuze. De ideale leeftijd is rond de acht maanden, maar ook op een latere leeftijd is sterilisatie prima mogelijk.
Een poes die niet gesteriliseerd is, laat instinctief krols gedrag zien. Dat houdt in dat ze gaat miauwen voor een partner, ze tegen mensen of meubels gaat aanschuren en dat ze vaker plast dan normaal. De urine in die periode bevat hormonen en feromonen, wat katers aantrekt.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
De krolsheid duurt gemiddeld 4-8 dagen. Wordt het dier tijdens de krolsheid niet gedekt, dan volgt de volgende krolsheid meestal na 3 weken (afhankelijk van ras en leefomgeving). Een kat heeft een geinduceerde ovulatie.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank.
Krolsheid bij de kat
Het is vergelijkbaar met de menstruatie bij de mens en loopsheid bij de hond. De eerste krolsheid (cyclus) van uw kat treedt gemiddeld op tussen de 9 en 10 maanden leeftijd. Echter, de krolsheid van de kat is seizoensgebonden en afhankelijk van de daglichtlengte.
Een krolse kat is een vruchtbare kat. Ze gaat dan meestal veel miauwen, soms heel luidruchtig. Eigenlijk maakt ze hiermee duidelijk dat ze gedekt wil worden. Een kat wordt krols in de periode dat de dagen langer worden (vanaf ongeveer eind december tot en met de zomer).
Houd je poes weg bij katers.
Een krolse kat zal nog onrustiger worden wanneer er katers in de buurt zijn. Laat haar niet naar buiten en sluit alle ramen en deuren, waaronder kattenluikjes. Om haar rustig te houden (en te voorkomen dat ze zwanger wordt) moet je haar weghouden bij alle katers.
Andere katten lijken 'beledigd' te zijnen gunnen hun baasje geen blik waardig. Maar veel katten zijn juist hartstikke blij als hun baasje thuiskomt. Ze miauwen, komen op schoot zitten of op je toetsenbord... Sommige katten volgen hun baasje overal naartoe.
Katten laten bijvoorbeeld hun achterste zien als begroeting en laten hun oogjes toevallen als ze ons 'kusjes' willen geven. Wij echter gaan naar hen toe en kijken hen aan, want dat is nu eenmaal wat we doen: we trekken instinctief onze ogen open als we iets schattigs zien en willen dit graag aanraken en strelen.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.