Onderhoudsvriendelijk. Eens in de zoveel jaar moet een houten huis met beits behandeld worden en dat kunnen de meeste bewoners makkelijk zelf. Het is dus erg onderhoudsvriendelijk. Daarnaast zorgt houtbouw voor een goede balans in luchtvochtigheid en frisse lucht waardoor een gezond leefklimaat ontstaat.
De rode kleur, ook wel Falunrood (Zweeds: faluröd) genoemd, vindt zijn oorsprong al in 1255 in de kopermijnen bij de stad Falun. De inwoners van Dalarna in Midden-Zweden wonnen dit pigment uit afvalerts (slam in het Zweeds). Later gebruikten ze deze grondstof in de verf waar ze hun huizen mee schilderden.
De huizenprijzen zijn in Zweden lager dan in Nederland. Dit komt onder meer doordat heel veel Zweedse huizen zijn gemaakt van hout, in tegenstelling tot de Nederlandse, bakstenen huizen. Veel Zweedse huizen staan al langere tijd te koop, dus je kunt goed onderhandelen over de prijs.
De voordelen van hout
Niet voor niets zijn Noorse huizen zo vaak van hout: het is een natuurlijk materiaal dat prettig ruikt en mooi kleurt. Een massief houten buitengevel biedt veel mogelijkheden voor een speelse bouw en afwerking, heeft een nostalgische uitstraling en geeft binnen een gezellig gevoel.
In de Zweedse plaats Falun staat een kopermijn die vooral bekend is doordat restproducten van de koperwinning gebruikt worden als kleurstof in verf.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Finland staat bekend om de ongerepte natuur en enorme bosgebieden. Meer dan 65% van het land bestaat uit naaldbossen. Logisch dat het hout uit deze bossen al eeuwen gebruikt wordt voor de bouw van Finse huizen.
In de 16e eeuw werd de kleur gebruikt om huizen mee te verven doordat koning Johan III van Zweden deze mode introduceerde, eerst alleen bij de rijken, maar pas vanaf 1800 sloeg de kleur ook aan bij de armen (vooral op het platteland) ook vanwege de lage kosten.
Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die op grote schaal houtbouw in woningen toepast. In het Mandelapark in Zuidoost komen in 2025 700 houten woningen, die onderdak bieden aan 2.100 mensen. De Mandelabuurt in Amsterdam is de eerste buurt in Nederland waar zo veel houten woningen worden gebouwd.
Alle woningen van Levande zijn volledig custom made, dus uw wensen bepalen de definitieve prijs. U kunt er echter vanuit gaan dat wij al vanaf 350.000 euro een droomhuis voor u kunnen realiseren. Onder architectuur gebouwd van uitsluitend premium Zweedse houtsoorten. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken.
In principe mag je maximaal drie maanden in Zweden verblijven zonder dat je je bij de immigratiedienst moet melden. Je kunt deze periode gebruiken voor vakantie, werk of woning zoeken enzovoorts. Is dat niet gelukt en heb je niet genoeg geld om op basis van eigen vermogen in Zweden te wonen, moet je formeel terug.
U kunt een huis kopen via een makelaar, maar u kunt ook zelf afspraken maken met de verkopende partij. Als u een huis koopt is het van belang om te weten dat de koop altijd schriftelijk vastgelegd moet worden, mondelinge afspraken zijn niet geldig.
Lees hier meer over eigenschappen en oorsprong van het zweedse rood. De kleur uit Scandinavië kent het zogenaame 'metamerie'-verschijnsel: bij verschillende lichtinval is de kleur steeds net iets anders. De kleur is niet in een RAL-code te vangen.
De vaak rode houten huizen die je tijdens je vakantie in Zweden betrekt, heten 'stuga'. Ze zijn meestal heel ruim en comfortabel en liggen midden in de natuur, soms geïsoleerd, soms in parken.
Een stuga is een Zweeds type (gezins)woning die doorgaans bestaat uit een of enkele ruimtes. De oudste en eenvoudigste vorm van een stuga telt slechts een (slaap)kamer, met een opening in het dak voor de rook van de open haard en voor het binnenlaten van daglicht.
De bonte kleuren zijn trouwens ontstaan, omdat de rode verf vroeger goedkoper was dan witte. Aan de kleur van het huis kon je dus zien hoe rijk iemand was. Al kwam het ook regelmatig voor dat de voor- en zijkanten van het huis wit waren, terwijl de achterkant wel rood was. Aan de achterkant wonen immers geen mensen!
De meest voorkomende kleuren die daar worden toegepast zijn rood, wit, blauw, groen en geel. De kleuren stonden vroeger voor de verschillen in de eigendomsverhouding. Blauw stond voor post en telefonie, roodbruin voor handel, groen voor onderwijs en geel voor gezondheidszorg.
Rood is de kleur van geluk, feest en appel. Indiase cultuur | Rood wordt gedragen tijdens trouwerijen. Daarnaast wordt de kleur gezien als een kleur van plezier. Het is een zuivere kleur.
Houten huizen zijn koud, gammel, gehorig, brandgevaarlijk en lelijk. Ze rotten al snel weg, hebben veel onderhoud nodig en gaan minder lang mee dan stenen huizen. Bij de eerste de beste storm waaien ze om en bij een overstroming drijven ze weg.
De minimale levensduur van een houten huis is 50 jaar. Dat van een stenen woning is 120 jaar. Meer dan de helft korter dus.
Hout is het beste isolatie materiaal dat de natuur te bieden heeft. Dit betekent niet dat u het meest energiezuinige huis heeft wanneer u de muren dikker maakt. Net als bij elk ander huis moet u rekening houden met de isolatie normen voor vloeren, plafonds, daken en het gebruik van de juiste ramen en deuren.
De goedkoopste landen ter wereld zijn Paraguay, Zimbabwe, Argentinië, de Filippijnen en Pakistan. Deze resultaten uit een onderzoek van Mercer waren al langer bekend, maar Reishonger komt nog maar net kijken.
Portugal is het beste Europese land (en de zesde in de wereld) voor expats om te wonen, volgens een ranglijst van InterNations, de grootste community van expats in de wereld. Bovenaan de lijst staat Bahrein en onderaan de lijst staat Koeweit op de 68e plaats.
Goedkoopste land om huis te kopen
Het land waar je in Europa de goedkoopste huizen kan vinden is ongetwijfeld Bulgarije. Een heel mooi land overigens met nog bijzonder veel ongerepte natuur. En van Bulgarije weten wij wel wat!