In chocolade zit cafeïne en als je daar te veel van binnenkrijgt, kan dat de groei van je baby vertragen en het risico op een miskraam of vroeggeboorte vergroten. Doktoren adviseren om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag binnen te krijgen als je zwanger bent.
Je kunt gerust een stukje van een stukje genieten, sommige onderzoeken laten zelfs zien dat de cacao door de endorfines een positieve invloed kan hebben op je gemoedstoestand tijdens de zwangerschap! Sla er ook weer niet in door, wat in chocola zit ook cafeïne, net zoals in koffie en thee.
Heb je vooral zure of zoute cravings, dan zou het een jongen worden. Wetenschappers zijn er niet honderd procent over uit waarom zwangere vrouwen een sterke voorkeur voor bepaalde smaken hebben, maar het kan te maken hebben met de invloed van oestrogeen op de smaakpapillen, waardoor je smaak verandert.
Voedingsadvies. Het wordt afgeraden om meer chocolade te gaan eten met het idee hart- en vaatziekten te voorkomen. Hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Daarnaast bevat chocolade veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogd.
Fruit zorgt voor een slimme baby
Uit een Canadees wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eten van veel fruit tijdens de zwangerschap zorgt voor het krijgen van een slimme baby. Er zijn tijdens het onderzoek tests gedaan bij baby's van vrouwen die veel fruit aten tijdens hun zwangerschap.
Onderzoekers adviseren daarom om maximaal 30 gram chocolade per dag te eten tijdens je zwangerschap (een reep is al gauw 180 gram). Je krijgt namelijk vaak ook nog cafeïne binnen via andere voedingsmiddelen, zoals thee, ijsthee of chocolademelk, en dan komt de maximale grens snel in zicht.
Banaan eten als je zwanger bent
Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Je hebt zin in: chocola
Voedsel waar veel magnesium in zit, zijn groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt, banaan en donkere chocola. Als je zin hebt in chocola, kun je dus het best voor de meest pure optie gaan.
Verzadigd vet en calorieën
Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal). Dat is evenveel als 2 volkorenboterhammen belegd met halvarine, 30+ kaas en een glas halfvolle melk samen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel.
Waarom de cravings naar augurken? Ben jij een van de vele vrouwen die tijdens de zwangerschap niet weg kan blijven van augurken? Dat kan komen door de sterke smaak van zuur van augurken, waar veel zwangeren behoefte aan hebben. Dit kan ook helpen tegen ochtendmisselijkheid.
Bloedcirculatie: als je zwanger bent wordt ook de aanmaak van bloed gestimuleerd. De foetus neemt namelijk al zijn voedingsstoffen op via jouw bloedbaan. En omdat jij ook nog genoeg bloed nodig hebt, neemt de bloedcirculatie toe. Dat kan je ook zien aan je rossige, levendige kleur in je gezicht!
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Cravings en aversies kunnen een vroeg zwangerschapssymptoom zijn in het eerste trimester en gaan gepaard met alle hormonale veranderingen in je lichaam. Bij de meeste vrouwen worden de cravings minder in het tweede trimester. Nadat je baby is geboren, behoren al deze cravings en aversies tot het verleden.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Er zijn veel redenen waarom mensen chocolade eten. Soms zijn chocolade cravings een gevolg van een verlaagd zelfvertrouwen,een vervelend gevoel of gewoon een moment van zwakte zoals we die allemaal kennen. Als je doorhebt waardoor het komt, is het belangrijk om dit gevoel te herkennen en hier goed mee om te gaan.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Pure chocolade
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd. Te veel suiker is nooit goed. Antioxidanten, veelvuldig te vinden in pure chocolade, gaan de strijd aan met vrije radicalen.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten.
Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent, vermijd je best rauwe eieren. Eieren bezorgen je gezondheid geen uitdrukkelijke schade, al is het eten van eieren geen must voor je gezondheid.