Waarom zijn er dan zoveel kastelen rond de rivier de Loire? De geografie en vele veldslagen tussen legers en het beschermheerschap van koninklijke families zorgden ervoor dat fantastische kastelen gebouwd werden in de Loire-vallei. De twee meest bezochte kastelen in deze regio zijn
Meeste kastelen van Frankrijk
Tijdens de honderdjarige oorlog, die voor een groot deel plaats vond in de Dordogne, zijn veel kastelen gebouwd als verdedigingswerken. Kastelen vergaan of vervallen door invloeden van het weer of omdat ze plaats moesten maken voor economische vernieuwing.
Meer dan 100 kastelen liggen langs de Loire en haar zijrivieren: de Cher, Indre, Loir en de Vienne. De Loirevallei, ofwel het Loiredal (Val de Loire) is het gebied in de omgeving van de rivier de Loire en staat bekend om de grote biologische diversiteit en de rijkdom aan cultureel erfgoed.
Het bekendste kastelengebied is de Loire. Hier staan niet alleen heel veel kastelen, maar ook de mooiste die je in Frankrijk kan vinden. Officieel is de Loire geen gebied maar een rivier. Het is met een lengte van meer dan 1.000 kilometer de langste van Frankrijk en hij loopt vanaf de Alpen naar de kust bij Nantes.
Er zijn ongeveer 140 kastelen van de Loire (Châteaux de la Loire), voornamelijk langs de rivier de Loire in de departementen Maine-et-Loire, Loir-et-Cher en Indre-et-Loire in Midden-Frankrijk.
Voor velen is dit hét mooiste kasteel van de Loirevallei. Het is dan ook niet gek dat het Château de Chambord het meest bezochte kasteel in de regio is. Het kasteel werd door koning Frans I in de zestiende eeuw als jachtslot gebouwd.
Wales heeft zowat elk type: concentrische kastelen met waterkeringen, kastelen met gigantische, goed versterkte poortgebouwen, kastelen die alle mogelijke gebruik maken van natuurlijke verdedigingswerken en kastelen die zijn ontworpen als prachtige luxueuze woningen.
Romantische zielen en bewonderaars van architecturale hoogstandjes hoeven de landgrens niet over om hun gading te vinden. België telt in totaal maar liefst drieduizend kastelen en heeft daardoor het wereldrecord op zijn naam voor het grootste aantal kastelen per vierkante meter.
Het mooiste kasteel van Duitsland is Schloss Neuschwanstein in Beieren. Het is een van de meest geliefde bezienswaardigheden van het land en werd als voorbeeld gebruikt voor het sprookjeskasteel van Disneyland.
Het grootste kasteel ter wereld bevindt zich in Praag. De Praagse Burcht is een gigantisch complex met binnenplaatsen, paleizen, musea en tuinen. Het overweldigende gebouw is al duizend jaar de zetel van Tsjechische koningen, keizers en presidenten.
Gelderland telt de meeste publiek toegankelijke kastelen in Nederland en Kasteel Doorwerth behoort terecht tot de populairste.
Windsor mag dan het oudste kasteel ter wereld zijn (900 jaar), dit optrekje is nog steeds favoriet bij de Britse koninklijke familie. Zo gaat The Queen hier in de weekenden en tijdens de zomermaanden regelmatig onder zeil.
Het populairste en mooiste traject van de Loire à Vélo is het 300 kilometer lange gedeelte tussen Sully-sur-Loire (Loiret) en Chalonnes-sur-Loire (Anjou). Hier fiets je langs grotwoningen, kalkstenen landhuizen, eilandjes in de Loire rivier en meer bijzondere bezienswaardigheden.
In Nederland zijn er bijna 600 kastelen te vinden, waarvan er veel in de middeleeuwen zijn gebouwd. Je gaat helemaal terug in de tijd en je kinderen kunnen zich als prins of prinses wanen tijdens een bezoek.
Château de Vincennes
Het is het grootste koninklijke kasteel van Frankrijk en een van de hoogste vlakke forten van Europa vanwege de hoogte van de donjon.
Vroeger bouwden kasteelheren niet alleen hun optrekje om in te wonen, maar ook om hun territorium te verdedigen. Dit kwam doordat er machtsgebieden dwars door Limburg liepen. Het mooie is niet alleen dat we veel kastelen hebben, ze zijn ook nog eens het best bewaard gebleven.
Kasteel Hoensbroek - Onverwoestbaar
Volgens ruim 30.000 ANWB-leden is dit kasteel de mooiste van allemaal. Kasteel Hoensbroek is tijdens de ANWB-verkiezing van het Allermooiste Kasteel van Nederland in 2022 gekroond tot de glorieuze winnaar.
Het oudste nog bewoonde kasteel in Nederland is kasteel Vorden. De eigenaresse verzamelt spullen uit de tijd dat het kasteel nog voor de jacht gebruikt werd. Kasteel Vorden is tevens het startpunt voor de Achtkastelenroute in de Achterhoek.
En het is niet alleen het grootste kasteel ter wereld, het kasteel van Malbork is ook nog eens het grootste bakstenen gebouw van Europa. Een grappig detail is dat de grootste bakstenen kerk ter wereld vlakbij het kasteel ligt. Dit is namelijk de Mariakerk in Gdansk.
Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland!
De provincie Gelderland heeft de meeste kastelen van Nederland. Deze worden bijna allemaal beheerd door Geldersch Landschap & Kasteelen.
Antwerpen was met 70.000 inwoners de tweede grootste stad in Europa. Amsterdam had er toen 12.000. Brugge nog vroeger, was een welvarend handelscentrum en ga maar door. Dus Vlaanderen had geld en een bevolking en kon kastelen bouwen.
Kastelen als cultureel erfgoed
Ook waren zij een belangrijk onderdeel van het vormen en inrichten van het Nederlandse culturele landschap. Nederland telt vandaag de dag ongeveer 700 kastelen, maar waarom heeft ons land eigenlijk een overvloed aan historische burchten.
Het is niet de Loire-vallei in Frankrijk of het Duitse Beieren. De plek met de meeste kastelen is Wales, waar je meer van deze imposante bouwwerken per vierkante kilometer vindt dan waar dan ook in Europa.
En het is vaak niet alleen het kasteel zelf dat er prachtig uitziet, maar ook de natuurlijke omgeving waar ze staan. Nederland heeft ongeveer 700 kastelen die door het land verspreidt staan, en veel van deze kastelen dateren uit de middeleeuwen.