In Nederland dienen de Segway i2 & x2 SE en de Ninebot by Segway E+ bij gebruik op de openbare weg verzekerd te zijn. Deze producten zijn motorrijtuigen in de zin van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).
Helaas vallen de Ninebot Kick Scooter E en F-series, alsook de Ninebot Kick Scooter Max G30 hier niet onder. Voor een uitgebreidere lijst met legale elektrische steps in Nederland die niet verboden zijn kun je terecht op de website van de RDW.
Helm en rijbewijs Segway
Als bestuurder van een Segway hoef je officieel geen helm te dragen, echter is dit wel verplicht indien je deelneemt aan een Segway Tour bij Segway Rotterdam. Je hebt geen (bromfiets)rijbewijs nodig.
De Segway is het eerste zelfbalancerende vervoermiddel ter wereld dat geen speciale techniek vereist om te besturen. Segway rijden, is dat niet heel moeilijk dan? Nee, iedereen kan het! De Segway reageert op jouw beweging: naar voren leunen is vooruit rijden en door naar achteren te leunen rem je af.
Regels voor gebruik segway
U heeft geen rijbewijs nodig. U hoeft geen kenteken aan te vragen. U hoeft geen helm op. U moet de segway verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).
Vooruitlopend op de aanpassing van de regelgeving wordt het algemeen gebruik van de Segway toegestaan op fietspaden en rijbanen, mits daarbij niet sneller dan 25 km/h wordt gereden. Gehandicapten mogen de Segway ook op het trottoir/voetpad gebruiken, maar dan geldt een maximum toegestane snelheid van 6 km/h.
Iedere elektrische step met een oplaadbare batterij wordt als snorfiets gezien. Je mag alleen met een elektrische scooterstep de openbare weg op wanneer deze is goedgekeurd door de RDW.
De maximumsnelheid is 18 kilometer per uur. De meeste elektrische (scooter)steps zijn niet toegestaan op de openbare weg. Je mag alleen de weg met een e-step op als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen als bijzondere bromfiets. Zo zijn bijvoorbeeld de Segway en Swing wel toegestaan.
De Segway Ninebot Max G30 is een van de beste e-steps voor volwassenen. De step beschikt over een betrouwbare actieradius van 65 kilometer, tegen een maximale snelheid van 25 km/h. Een lege accu is in 6 uur weer volledig opgeladen.
En dus zie je veel elektrische steps rondrijden, zelfs al mogen ze officieel niet gebruikt worden. Je riskeert daarmee een boete van €380,- en dat je step in beslag wordt genomen. Mocht je wel worden aangehouden, dan kan het dus een duur geintje worden.
Dus welke elektrische step mag op de weg? Momenteel geldt dit alleen als het is goedgekeurd door de RDW. De legalisering is op basis van elektrische step met kenteken. Volgens het minister wil dat iedfere fabrikant haar elektrische step modellen laat goedkeuren voor de RDW.
De Ninebot by Segway E+ is net als de Segway i2 & x2 toegestaan op de openbare weg. Hiervoor gelden ook dezelfde verkeersregels als voor de Segway i2 & x2. Deze producten zijn momenteel niet toegestaan op de openbare weg. Je kunt er wel op eigen terrein en binnen mee rijden.
Welk rijbewijs heb ik nodig voor een e-chopper? Om een e-chopper te mogen besturen heb je een motorrijbewijs (A), autorijbewijs (B) of een bromfietsrijbewijs (AM) nodig. Daarnaast moet je minimaal 16 jaar zijn. Een e-chopper heeft een maximale snelheid van 25 km/h indien je kiest voor het snorfietsmodel.
Een E-step gebruiken is niet toegestaan, omdat het voertuig eerst goedgekeurd moet worden door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Wil je met een E-step op de openbare weg rijden? Dan loop je het risico op een boete.
Wat is een e-step met trapondersteuning? U stept zelf op deze e-step. Door de hulpmotor gaat u harder vooruit. Maar niet harder dan 25 kilometer per uur.
Een aantal van deze keuringseisen zijn terug te vinden in het nieuwe kader. Hierin staat onder andere dat de elektrische step niet zwaarder mag zijn dan 55 kg. Ook zal er een maximale snelheid gelden van 25 km/u, maar is het nog niet duidelijk of ook snellere varianten onder bepaalde voorwaarden legaal worden.
De stoep behoort tot de openbare weg, dus dat mag ook niet. Voor e-steps die wel zijn goedgekeurd, geldt dat ze ook niet op de stoep mogen.
Regels voor gebruik e-step
U heeft geen rijbewijs nodig. U hoeft geen kenteken aan te vragen. U hoeft geen helm op. U moet de e-step verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).
In Nederland is een elektrische step pas toegestaan wanneer deze door het RDW is goedgekeurd. Het RDW dient deze e-steps eerst aan te wijzen als 'elektrische bromfiets'. Dit betekent dat je niet zomaar met je elektrische step de weg op mag.
Dat is heel eenvoudig: Je zet de step aan (of als het een leenstep is verbind je de step met de app). Je gaat met één voet op de e-step staan en met de andere voet zet je één of twee keer af, net zoals je met een normale step zou doen. Tijdens het steppen druk je de gashendel in.
Tevens geldt: Als gehandicapte bestuurders van de Segway gebruik maken van het trottoir of voetpad, moeten zij de regels van voetgangers volgen. Volgen zij de rijbaan, dan volgen zij de verkeersregels zoals die voor bestuurders gelden.
Een inhaalmanoeuvre moet niet langer duren dan noodzakelijk en je mag tijdens het inhalen niet sneller rijden dan de maximumsnelheid. Het inhalen mag geen gevaar of hinder voor andere weggebruikers veroorzaken. Kijk eerst of je veilig kunt inhalen en geef vervolgens tijdig richting aan.