Zodra er een vakman gevraagd wordt hoe lang het duurt voordat de kit droog is geven ze vaak het antwoord: 24 uur. Globaal gezien klopt dit en is de kit droog na 24 uur.
Kit over kit aanbrengen. Wanneer uw kitrand los begint te laten klinkt het eenvoudig om hier gewoon nieuwe kit overheen aan te brengen. Echter, is dit voor de lange termijn geen goede oplossing. Wanneer kit los heeft gelaten of zwarte plekken vertoond, wijst dit erop dat het schimmelwerende middel is uitgewerkt.
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Tegels kitten hoort erbij. Voor een perfect waterdichte of mooi afgewerkte tegelwand of vloer kit u randen af met schimmelwerende siliconenkit. Als u tegels gaat kitten doet u dit altijd nadat de tegels zijn gevoegd.
De meeste kitten zijn tussen de 10 en 20% elastisch. U kunt zich voorstellen dat wanneer de 'bewegende delen' zijn gevoegd en er beweging ontstaat, er barstjes zullen komen in de voeg. Hierdoor is de voeg niet meer waterdicht en is een lekkage het gevolg. LET OP!
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur). Raak de kitrand de eerste 72 uur niet aan om te voorkomen dat je de kitrand los trekt of beschadigt.
Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water. Ca. 60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt. Met dit nasponzen verwijder je lichtere bestanddelen van de top van de voeg en daarmee de vervuiling.
Meestal is de droogtijd 24 uur, maar dit staat exact beschreven op de verpakking van de tegellijm. Als het droog is, kan het voegmiddel aangemaakt worden. Op de handleiding staat beschreven hoe u het voegmiddel dient aan te maken.
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
Door het voegwerk is waarschijnlijk een cementsluier verschenen over jouw tegels. Dat wil je natuurlijk niet, maar hoe verwijder je deze en wanneer kun je hiermee aan de slag? Het is belangrijk dat je wacht met het reinigen van nieuw aangebracht voegwerk tot het volledig is uitgehard.
Metselen en voegen behoort te worden stilgelegd bij hevige regen en de metselstenen, de mortel en het verse voegwerk behoren dan te worden beschermd; Vers gevoegd metselwerk behoort te worden beschermd tegen de invloed van hevige regenbuien. '
Voegmiddel wordt namelijk snel hard. Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
De ondergrond voorbereiden
Schuur heel voorzichtig met een sponsje de ondergrond die je gaat kitten. Let ook hier op dat je geen krassen maakt. Ontvet het te behandelen oppervlak met ammonia of een ammonia vervanger zoals Universol en laat dit goed drogen.
Waarom een badkamer kitten? Een badkamer kitten voorkomt lekkages en schimmel in de badkamer. Omdat de kitvoegen in een badkamer dagelijks bloot staan aan zeer veel water, kalk en zeepresten kan slecht kitwerk of een lekkende kitvoeg grote gevolgen en ongewenste kosten met zich mee brengen.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Over het algemeen zeggen mensen dat je 24 uur na het aanbrengen van de kit weer kunt douchen. Op dat moment zou de kit voldoende gedroogd moeten zijn. Dit is echter alleen het antwoord op de vraag wanneer je kunt douchen na het kitten. De kit is op dit moment nog niet helemaal droog.
Er valt maar moeilijk een gemiddelde aan te verbinden; het aantal jaren dat de voegen van metselwerk meegaan. Je hebt ze namelijk in alle soorten en maten en op allerlei verschillende plekken. Van knipvoeg tot teruggehouden voeg, van breed tot extreem smal en op straatniveau tot aan je schoorsteen.
Cementsluier is een dun laagje voegmiddel of voegmortel dat na afloop van het drogen van de vloertegels of wandtegels achterblijft op de tegels. Dit laagje zorgt er voor dat er een doffe (vaak lelijke) waas achterblijft op de nieuwe vloer of wand.
Ons advies: gebruik een schone spons en ververs regelmatig je water. Een cementsluier voorkomen is bijna niet mogelijk, maar je hebt er veel minder last van wanneer de spons schoon is en het water regelmatig wordt ververst. De glans van je tegels en je voeg is anders dof.
Tip 1: maak een emmer lauw water en schuur de waas op de muur met een schuursponsje weg. Tip 2: Maak een mix van water en azijn (half/half) en probeer met een schuursponsje de sluier weg te boenen. Test dit middeltje eerst op een losse steen om te zien of het schadelijk werkt!
Droogtijd Siliconenkit
De buitenste laag van slechts 1 tot 2 millimeter is droog en omsluit de binnenste nog vloeibare laag. Voordat deze binnenste laag geheel uitgehard is erg afhankelijk van de kit, ondergrond en omstandigheden. 24 uur na het aanbrengen is de kit nog niet geheel uitgehard maar wel gebruiksklaar.
Als de laag siliconenkit te dik is, dan duurt het drogen langer. Door eventuele extra kit weg te schrapen, laat je de lucht bij de kit komen en wordt de droogtijd verkort. Gebruik een botermesje om de overtollige kit te verwijderen als je geen plamuurmes hebt. Hetzelfde geldt voor afdichtingsmiddel.
Siliconenkit NO
Hecht op nagenoeg alle ondergronden, behalve op ( P.E – P.P kunststof leidingen) Teflon en bitumen. Niet overschilderbaar. Schimmelwerend.