Het grote voordeel van deze rietjes is dat ze goedkoop zijn of zelfs gratis als je ze zelf plukt. Je hoeft ze daarom niet af te wassen maar kunt ze weggooien bij het gft-afval. Ze worden niet zo snel papperig als papieren rietjes.
Om verstikkingsgevaar te voorkomen adviseert de NVWA ouders en verzorgers daarom in de buurt te blijven wanneer zij jonge kinderen en mensen met een beperking laten drinken met een papieren rietje. Vooral wanneer het langzame drinkers zijn.
Om een papieren rietje te maken moet je eerst een boom planten, dan omkappen, dan verpulveren en vervolgens in een buisje persen. Daarbij worden meer grondstoffen (meer co2) gebruikt dan bij het maken van plastic rietjes. Daarnaast geldt lang niet voor elk papieren rietje dat ze biologisch afbreekbaar zijn.
Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht.
In de moderne tijd werd het rietje gepatenteerd in 1888 door Marvin Stone. Hij fabriceerde een papieren buisje om de voorheen gebruikte rietjes van echt riet te vervangen.
Plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik, kunt u sinds 3 juli 2021 niet meer kopen. Wattenstaafjes en rietjes voor medisch gebruik zijn wel verkrijgbaar.
Een goed gewicht metalen rietje is bijvoorbeeld tussen de 10 en 20 gram.
Gebrek aan containers zorgt voor tekort aan onder meer boterhamzakjes. Het gebrek aan containers, dat nu al anderhalf jaar duurt, en corona-uitbraken in verschillende landen zetten druk op de logistieke keten. Eerder werd al duidelijk dat winkels daar last van hadden, maar nu blijken ook supermarkten eronder te lijden.
De nieuwe wetgeving gaat in op 3 juli 2021.
Onder het SUP-verbod vallen alle producten die deels of geheel gemaakt zijn van plastic en niet ontwikkeld zijn voor meermalig gebruik. Het gaat hierbij om elke vorm van plastic, dus ook bio(based)plastics, zoals PLA en PBS, vallen onder het verbod.
Drinkrietjes van metaal – roestvrijstaal, aluminium of zelfs titanium – zijn een populair alternatief geworden voor plastic rietjes. Maar ze oogsten ook kritiek vanwege de metaalsmaak die ze afgeven, de hitte die ze bij het drinken van hete dranken geleiden en de harde aanraking met de tanden die ze veroorzaken.
- Het papieren rietje is net zo licht als een plastic rietje. - Het is recyclebaar, composteerbaar en biologisch afbreekbaar. - Het papieren rietje is verkrijgbaar in verschillende ontwerpen.
Bamboe rietjes zijn, in tegenstelling tot plastic rietjes, biologisch afbreekbaar. Daarnaast hoef je ze ook niet na 1 keer gebruiken weg te gooien. Als je ze goed schoon houdt kan je ze jarenlang gebruiken. Om ze schoon te maken kan je ze even onder een lopende kraan houden.
Beschrijving. PLA rietjes zijn een milieuvriendelijk alternatief voor plastic rietjes. Sinds 2021 zijn plastic rietjes niet meer toegelaten door het verbod op wegwerpplastic (SUP). De PLA rietjes in ons assortiment worden gemaakt van de hernieuwbare grondstof maïszetmeel.
Sommige van deze belletjes zetten zich vast op het rietje (waarom? dat is weer een andere vraag). Omdat het gas lichter is dan cola, ondervinden ze een opwaartste stuwkracht. Deze opwaartse stuwkracht gaat over op het rietje als het belletje aan het rietje vasthangt.
Alternatieven uit China
Daarnaast wordt de bamboe verpulverd en worden er chemische lijmstoffen gebruikt tijdens het verwerkingsproces om de bamboe in de vorm van een rietje te krijgen. En zoals je helaas kunt verwachten is deze lijmstof erg ongezond en zorg het voor chemisch afval na het gebruik van het rietje.
PLA kan worden afgebroken in biologische compostering systemen. Het materiaal wordt dan bij hoge temperaturen en luchtvochtigheid in 45 tot 60 dagen afgebroken tot melkzuur. Hierna kan het worden omgezet naar monomeren of polymeren.
PLA is een biologisch afbreekbaar thermoplastic kunststof dat vooral bekend staat als printmateriaal voor 3D printers. PLA wordt gewonnen uit maïszetmeel en sojabonen en dit maakt PLA dus milieuvriendelijk.
Is deze stof veilig? Producten met PLA zijn bij normaal gebruik veilig voor baby's, kinderen en volwassenen. Bij het verwarmen van PLA, in het geval van 3D-printen, kunnen onder andere nanodeeltjes en vluchtige organische stoffen vrijkomen. Je kunt dit merken door irritatie aan je luchtwegen en ogen.
Waarom speciale diepvrieszakjes? Etenswaren invriezen kan in bakjes, maar ook in vriezer-zakjes. Diepvrieszakjes zijn sterker en dikker dan de normale boterhamzakjes, wat ze in het bijzonder geschikt maakt voor het invriezen van voedsel. Ze scheuren minder snel en zijn wat groter van formaat.
Zeecontainers zijn er ook al te weinig. Aan het begin van de coronacrisis raakte het vervoer van en naar China, waar veel producten en onderdelen voor Europa worden gemaakt, ontregeld. Havens sloten en zeecontainers kwamen op andere plekken terecht dan gebruikelijk. Veel containerschepen werden uit de vaart gehaald.
Een boterhamzakje is een zakje dat voornamelijk gebruikt wordt om, zoals de naam al aanduidt, boterhammen in te bewaren. Aanvankelijk werden boterhamzakjes uit vetvrij papier vervaardigd, tegenwoordig echter meestal uit polymeer. In een boterhamzakje passen meestal 4 boterhammen of 2 bolletjes.
Door aan een rietje te zuigen ontstaat er lage druk in je mond. Als de druk lager is, verdampt de alcohol sneller. De alcoholdampen komen zo via de longen opnieuw sneller in je bloed terecht dan via maag en darmen. Hou er ook rekening mee dat alcohol uit koolzuurhoudende dranken sneller wordt opgenomen in je bloed.
Wist je dat met een rietje drinken goed voor je tanden is. Ieder zoet, zurig, koolzuurhoudend drankje (bijvoorbeeld limonade, sinaasappelsap of cola) pleegt een aanval op je glazuur. Door een rietje wordt de vloeistof net langs je tanden geleid, dat is dus minder schadelijk.
Hoe werkt een rietje? Een rietje of strootje is een (bio)plastic, siliconen, papieren of metalen buisje om drinken mee op te zuigen. Door het zuigen creëert u een onderdruk in het rietje. De luchtdruk die op het vloeistofoppervlak drukt, zorgt dat de vloeistof omhoog komt naar en in uw mond.