Omdat IJsland een vulkanisch land is, bestaat de flora van IJsland voor het grootste gedeelte uit lavavelden, kale rotsen, gletsjers en zand- en grindwoestijnen. Planten krijgen weinig tot geen kans om te groeien.Dit komt door het breekbare grond.
Waarom komen er geen muggen voor in IJsland? IJsland ligt ver van het vaste land. Stekende muggen hebben daardoor IJsland nooit bereikt. In het noorden van IJsland ligt er een “muggenmeer”, Myvatn meer.
Soms werden de dieren zelfs getemd. Nadat in 1993 voor het laatst een ijsbeer was doodgeschoten voor de IJslandse kust, bleven zijn soortgenoten jaren uit de buurt. Sinds op 3 juni 2008 een ijsbeer na een zwemtocht van 300 kilometer in IJsland poot aan land zette, staat de beer-o-meter echter alweer op vier.
Op IJsland zul je geen last hebben van muggen. Deze irritante beesten komen op het eiland simpelweg niet voor. In het noorden ligt wel een 'muggenmeer', maar deze kleine beestjes doen geen vlieg kwaad.
Mossen en korstmossen komen veel voor op IJsland. Ze groeien vaak op lavavelden en vochtige plaatsen. Je komt ze ook tegen op plaatsen waar andere planten het al hebben opgegeven om te groeien. Omdat ze hier veel voorkomen duidt dat op een zuivere lucht.
IJsland. Volgens Paylab verdienen de inwoners van IJsland tussen de 2.500 en 7.613 euro per maand.
De belangrijkste handelspartners zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan, zij kopen van IJsland vooral vis, kunstmest, aluminium en ijzerverbindingen. Er is ook landbouw op IJsland, deze bestaat vooral uit veehouderijen, tuinbouw en akkerbouw.
Wat mag je meenemen? Je mag maximaal 10 kilo, inclusief snoep, per persoon invoeren (maximale waarde ISK 25.000). Klik hier voor meer informatie. Reizigers mogen geen vlees en zuivelproducten die buiten de EU/EER-landen zijn geproduceerd meenemen naar IJsland.
De warme maaltijden bestaan voornamelijk uit vis, lams- en schapenvlees en aardappelen. IJslanders nuttigen drie maaltijden per dag: ontbijt na het opstaan, een warme maaltijd tussen de middag en een warme avondmaaltijd.
Van warme truien via schitterend aardewerk en glas tot sterke kleding voor buitenshuis, dat zijn méér dan gewone souveniertjes. En als je van mooie dingen houdt, is IJsland ook één van de beste plaatsen om luxe producten te kopen.
Het plaatsje Húsavík in het noorden van IJsland wordt beschouwd als de walvisspothoofdstad van Europa. Het is dan ook de meest populaire plek om op zoek te gaan naar walvissen in de zomerperiode. In de winter heb je minder kans om walvissen te zien, al zijn dwergvinvissen vaak ook dan nog te spotten.
Ongeveer 60% van s'werelds populatie is op IJsland te vinden in de zomermaanden. IJsberen daarentegen wonen wel op het noordelijk halfrond, maar IJsland is bij lange na niet koud genoeg. De 'king of the arctic' is te vinden in Canada, Spitsbergen of noord Groenland.
IJsland is een veilig land. Toch raden wij u aan om tijdens uw vakantie zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera's en sieraden. U bent als toerist herkenbaar en in alle vakantielanden daardoor een potentieel doelwit voor zakkenrollers.
IJslanders (IJslands paard)
De IJslanders of IJslandse paarden worden al meer dan duizend jaar raszuiver gefokt. De paarden verspreidden zich in Scandinavië en Groot Brittannië en kwamen met de Vikingen uiteindelijk op IJsland terecht. Nu lopen er totaal ongeveer 80.000 paarden op IJsland.
IJsland is letterlijk een land van vuur en ijs. Nergens ter wereld is een hogere concentratie aan actieve vulkanen, gletsjers en geisers te vinden. Slechts een kleine 21% van de oppervlakte van IJsland is gecultiveerd. Het binnenland is derhalve zeer dunbevolkt.
Voor een kop koffie in een cafeetje kun je rekenen op zo'n 4 á 5 euro. En voor uiteten moet je rekenen op grofweg een factor anderhalf ten opzichte van wat je kwijt bent in Nederland (e.e.a. uiteraard afhankelijk van je voorkeur). Tanken is qua kosten dan weer ongeveer vergelijkbaar met ons eigen land.
Helaas staat IJsland bij veel mensen vooral bekend als een erg duur land. Zeker nu het land een steeds populairdere vakantiebestemming wordt, kan een reis naar IJsland vaak vrij prijzig zijn. Gelukkig kun je een reis naar IJsland over het algemeen zo duur maken als je zelf wilt.
Een typisch lunchgerecht in IJsland kost meestal zo'n 2000/3000kr. Een hoofdgerecht in een goed restaurant heb je vanaf 3000kr. Een 3-gangenmenu heb je meestal vanaf 6000kr, afhankelijk van waar je uit eten gaat.
In IJsland betaalt u de meeste entreegelden contant in IJslandse kronen. In enkele gevallen zal gevraagd worden om deze in euro's te voldoen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.
Qua prijzen kun je denken aan 5,- euro voor een biertje, 7,- tot 10,- euro voor een glas wijn en voor een fles betaal je tussen de 10,- en 30,- euro in de supermarkt.
Alcohol is in IJsland erg duur vanwege de hoge belastingen op alcohol. Met name in de restaurants betaal je al gauw 900 (5,70 euro) tot 1500 (9,50 euro) IJslandse kronen voor een halve liter bier.
De IJslandse taal is een moeilijke taal. Dat komt vooral door de achtervoegsels (in plaats van lidwoorden) en de vele en ingewikkelde verbuigingen. De klinker van de stam van een zelfstandig naamwoord bijvoorbeeld verandert ook vaak. Het woord fjord heeft in het Nederlands slechts twee vormen: fjord en fjorden.