Pretzel, brezel of bretzel: de zoute krakelingen van onze oosterburen hebben een onmiskenbare vorm en typische chewy textuur. In Amerika mateloos populair, bij ons zie je de pretzel weinig. Dit heeft alles te maken met een specifieke hulpstof die de pretzels nou juist hun typische kleur en smaak geeft.
In Duitsland is de Pretzel beter bekend als een Brezel, en kom je hem in elke bakkerij tegen. De vorm van een Pretzel zou een religieuze betekenis hebben: de gaten in de krakeling zouden staan voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
Als het om pretzels gaat, is er één belangrijk ingrediënt dat ze onderscheidt van andere gebakken producten: loog . Dit simpele maar essentiële bestanddeel is verantwoordelijk voor de kenmerkende diepbruine kleur, de kenmerkende textuur en de unieke smaak die pretzels onderscheidt.
En hoewel ze zacht zijn, zijn ze niet overdreven gom en squishy zoals degene die je in New York bij een straatkar krijgt. Ten tweede worden ze traditioneel gedoopt in food grade loog, wat ze niet alleen de klassieke donkerbruine kleur geeft, maar ook die kenmerkende pretzelsmaak!
Om maar even met de deur in huis te valen: pretzels zijn niet erg gezond. Zo bevatten ze geraffineerde bloem en hebben ze een hoge glycemische index, wat betekent dat de koolhydraten makkelijk worden geabsorbeerd in de bloedbaan.
Eén portie pretzels bevat 1 gram vet, vergeleken met 10 gram chips . Het nadeel: pretzels zijn grotendeels voedingsarm. Natuurlijk bevatten ze minder calorieën en vet dan chips, maar ze zijn echt geen gezonde snack. Eén portie levert bijna een kwart van de natrium die een persoon elke dag nodig heeft.
Ook in Oostenrijk, Zwitserland en zelfs in de Verenigde Staten een zeer populair deeggerecht. In de VS heet de brezel namelijk Pretzel; in Nederland noemen we het doorgaans een zoute krakeling. Wat blijkt? In Nederland mocht de brezel niet gemaakt worden in de professionele keuken, aangezien er de hulpstof E524 in zit.
Na verloop van tijd werden pretzels een integraal onderdeel van de Duitse keuken, zowel als hartige snack als gebakken lekkernij genoten . Ze werden vaak geserveerd bij verschillende gelegenheden, waaronder bruiloften, en werden een hoofdbestanddeel in veel huishoudens.
In Duitsland heten ze bretzels of brezels, in de Verenigde Staten worden ze pretzels genoemd. Hoe je ze ook noemt, deze zoute traktaties zijn heerlijk! Als we in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland zijn, mag een heerlijke zoute bretzel of brezel (of pretzel) niet ontbreken.
Je kunt ze met een handvol eten, ze in dips scheppen voor extra proteïne, ze bestrooien met kruiden, ze in een mengsel gooien of ze zelfs in snoepgoed verwerken (viooltje: dessert!).
Ze bevatten over het algemeen weinig vet en calorieën . In tegenstelling tot veel populaire snacks zoals chips of gefrituurd voedsel, worden pretzels gebakken, wat betekent dat ze aanzienlijk minder vet bevatten. Dit maakt ze de perfecte keuze voor degenen die hun snacken licht en schuldvrij willen houden en willen genieten zonder te overdrijven.
Chips, pretzels en andere zoute snacks stimuleren de beloningscentra in de hersenen, waardoor het moeilijk wordt om ze te weerstaan .
Het antwoord ligt in een korte dip in een alkalisch waterbad voor het bakken . Dit bad gelatiniseert in feite de buitenkant van de pretzel, waardoor deze niet volledig kan "veren" tijdens het bakken (zoals brood doet) en waardoor pretzels hun kenmerkende taaie korst krijgen. Het geeft ze ook hun unieke en onuitwisbare "pretzel"-smaak.
"Duitsers zijn gek op Nederlandse producten. Denk aan warme stroopwafels, drop, lekkere kaas, kibbeling en Nederlandse koffie. Ook kun je hier op veel markten echt even gaan zitten om iets te eten en dat kennen ze niet op die manier in Duitsland."
In Amerika heet de Brezen, Pretzel
Ze zijn in de Verenigde Staten verkrijgbaar in verschillende varianten, van de klassieke zoute pretzels tot zoete en hartige smaken zoals kaneel-suiker, chocolade, kaas, en zelfs gevulde pretzels met ingrediënten zoals roomkaas of chocolade.
Duits avondeten
Vaak wordt hierbij brood en soep gegeten, maar het is ook gebruikelijk om kliekjes van de lunch op te warmen. Bij het avondeten wordt vaak bier gedronken, maar ook wijn is bij deze maaltijd populair. Goed om te weten: ga je uit eten in Duitsland? Je kunt hier niet bij alle restaurants pinnen.
Sommigen zeggen dat ze oorspronkelijk "bracellae" werden genoemd, de Latijnse term voor "kleine wapens", waarvan de Duitsers later het woord "bretzel" afleidden. Volgens anderen werden de eerste pretzels "pretiolas" genoemd, wat "kleine beloningen" betekent, en werden ze uitgedeeld door de monniken wanneer hun jonge leerlingen hun gebeden correct reciteerden.
In 1661 had Everard Meyster de Amersfoorters zo gek gekregen dat zij een grote zwerfkei, de Amersfoortse Kei, van de heide bij De Stompert de stad in trokken. Bij deze gebeurtenis trakteerde hij op bier en krakelingen. Zijn huis (De Krakeling) is hiernaar vernoemd.
In alle Duitse bakkerijen behoort een Pretzel standaard tot het assortiment. Vaak kun je deze kant en klaar, mét lekker beleg erop, kopen voor nog geen 2 euro.
Dit komt doordat er gebruik gemaakt wordt van het middel loog. Voor het bakken worden de pretzels ondergedompeld in een pekelbad met loog. Dit zorgt voor een licht zoute smaak en een lekker knapperige buitenkant. In Nederland is het gebruik van het middel “loog” in keukens verboden.
De Pennsylvania Dutch en Pretzels
In de loop der tijd werd de pretzel een hoofdbestanddeel en een integraal onderdeel van de cultuur en economie van Pennsylvania. De staat staat nu bekend als de pretzelhoofdstad van de wereld, waarbij Pennsylvanians maar liefst 12 keer meer pretzels consumeren dan het nationale gemiddelde.
De curryworst is in de tweede helft van de jaren veertig waarschijnlijk in Berlijn ontstaan. Het is naast de gewone braadworst een van de populairste Duitse snacks. Op nummer één staat nu de eveneens klassieke spaghetti bolognese. Daarnaast ziet apetito een verschuiving naar vegetarische gerechten.
Duitsland en Oostenrijk zijn de enige landen die pretzels recht doen. Steek de grens over naar een ander Europees land en die zoute, zachte, warme pretzels verdwijnen. Het is een misdaad.
Pretzel, bretzel of Brezel
Voor dit van oorsprong Duitse bakpareltje zijn er verschillende benamingen. De Amerikanen noemen het een pretzel en de Duitsers noemen het een Brezel (in het Nederlands vertaald: bretzel). We hebben het dan over het typisch broodje in de vorm van een krakeling.
Pretzels in Duitsland
Het grootste verschil tussen pretzels in verschillende regio's is hun dikte . Bijvoorbeeld, de Zwabische pretzels hebben dunne "armen" en een dikke "buik". Ze zijn vrij rijk aan vet. Terwijl in de Beierse regio de "armen" dik zijn en ze dunne "buiken" hebben om het extra vet te vermijden.