Ook in Finland, Noorwegen, Denemarken en de Baltische staten zijn de houten huizen geschilderd in Zweeds rood. De kleur vindt zijn oorsprong in het pigment, dat als bijproduct van de koperwinning vrijkwam. De rode kleur wordt bepaald door het gebruikte aardpigment en de oorsprong.
De rode kleur, ook wel Falunrood (Zweeds: faluröd) genoemd, vindt zijn oorsprong al in 1255 in de kopermijnen bij de stad Falun. De inwoners van Dalarna in Midden-Zweden wonnen dit pigment uit afvalerts (slam in het Zweeds). Later gebruikten ze deze grondstof in de verf waar ze hun huizen mee schilderden.
In de 16e eeuw werd de kleur gebruikt om huizen mee te verven doordat koning Johan III van Zweden deze mode introduceerde, eerst alleen bij de rijken, maar pas vanaf 1800 sloeg de kleur ook aan bij de armen (vooral op het platteland) ook vanwege de lage kosten.
Onderhoudsvriendelijk. Eens in de zoveel jaar moet een houten huis met beits behandeld worden en dat kunnen de meeste bewoners makkelijk zelf. Het is dus erg onderhoudsvriendelijk. Daarnaast zorgt houtbouw voor een goede balans in luchtvochtigheid en frisse lucht waardoor een gezond leefklimaat ontstaat.
In de Zweedse plaats Falun staat een kopermijn die vooral bekend is doordat restproducten van de koperwinning gebruikt worden als kleurstof in verf.
De belangrijkste reden die vaak genoemd wordt, is dat de huizen voor de vissers dan beter vindbaar zouden zijn. Door de ligging in de lagune kan het er af en toe flink mistig zijn, waardoor de huizen minder zichtbaar zijn. Door de felle kleuren zo dat probleem verholpen moeten zijn.
De goedkoopste huizen van Nederland staan in Vrouwenparochie. Dat blijkt uit onderzoek van Elsevier en het Kadaster. De gemiddelde prijs per vierkante meter is in Vrouwenparochie 1.310 euro. Het is volgens het weekblad voor het eerst dat alle wijken in Nederland boven de 1.000 euro per vierkante meter zitten.
De huizenprijzen zijn in Zweden lager dan in Nederland. Dit komt onder meer doordat heel veel Zweedse huizen zijn gemaakt van hout, in tegenstelling tot de Nederlandse, bakstenen huizen. Veel Zweedse huizen staan al langere tijd te koop, dus je kunt goed onderhandelen over de prijs.
WAT KOST EEN ZWEEDSE HOUTEN WONING LATEN BOUWEN? Alle woningen van Levande zijn volledig custom made, dus uw wensen bepalen de definitieve prijs. U kunt er echter vanuit gaan dat wij al vanaf 350.000 euro een droomhuis voor u kunnen realiseren. Onder architectuur gebouwd van uitsluitend premium Zweedse houtsoorten.
De bonte kleuren zijn trouwens ontstaan, omdat de rode verf vroeger goedkoper was dan witte. Aan de kleur van het huis kon je dus zien hoe rijk iemand was. Al kwam het ook regelmatig voor dat de voor- en zijkanten van het huis wit waren, terwijl de achterkant wel rood was. Aan de achterkant wonen immers geen mensen!
De vaak rode houten huizen die je tijdens je vakantie in Zweden betrekt, heten 'stuga'. Ze zijn meestal heel ruim en comfortabel en liggen midden in de natuur, soms geïsoleerd, soms in parken.
Het echte Zweeds rood is niet in een Ral-kleur te omschrijven omdat de orginele Falurood kleur op aardpigmenten gebaseerd is. Het Ral-systeem is dat niet. Er wordt soms gezegd dat Ral 3011 (Bruinrood) het meest overeenkomt met Zweeds rood, maar als u de kleuren naast elkaar ziet, dan zult u toch een kleurverschil zien.
Rood is de kleur van geluk, feest en appel. Indiase cultuur | Rood wordt gedragen tijdens trouwerijen. Daarnaast wordt de kleur gezien als een kleur van plezier. Het is een zuivere kleur.
Een stuga is een Zweeds type (gezins)woning die doorgaans bestaat uit een of enkele ruimtes. De oudste en eenvoudigste vorm van een stuga telt slechts een (slaap)kamer, met een opening in het dak voor de rook van de open haard en voor het binnenlaten van daglicht.
Zweden grenst aan Noorwegen in het westen en noorden, aan Finland in het noorden en oosten, aan de Botnische Golf en Oostzee in het noorden, midden en zuidoosten en verder aan het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten. Sinds 2000 toen de Oresundbrug werd geopend is er ook een directe verbinding met Denemarken.
Wanneer je de Nederlandse nationaliteit bezit, kun je gewoon een huis kopen in Denemarken. Anders moet je vijf jaar wachten, voordat je een huis in Denemarken kunt kopen. Het is handig om een makelaar in te schakelen bij de koop van een huis.
Wat betreft de kosten van landelijke huizen in Denemarken, het is heel acceptabel. In een dorp of dorp niet ver van de stadsgrenzen kost een huis met één verdieping gemiddeld € 157.000 en een huis met twee verdiepingen is twee keer zo duur.
In principe mag je maximaal drie maanden in Zweden verblijven zonder dat je je bij de immigratiedienst moet melden. Je kunt deze periode gebruiken voor vakantie, werk of woning zoeken enzovoorts. Is dat niet gelukt en heb je niet genoeg geld om op basis van eigen vermogen in Zweden te wonen, moet je formeel terug.
Tubbergen, Dalfsen en Dinkelland, alle drie in Overijssel, zijn de veiligste gemeentes om te wonen. Daar is relatief gezien de minste misdaad geregistreerd. Rozendaal, Bloemendaal en Wassenaar, chique dorpen met dure villawijken, scoren vooral hoog dankzij de aanwezigheid van natuur en water.
De absolute winnaar is Tilburg: daar krijg je het meest voor het geld dat je in een huis stopt. In het tweede kwartaal van 2021 steeg de gemiddelde prijs van een koophuis naar 410.000 euro, bijna 20 procent meer dan tien jaar geleden.
Het pand ligt in Aberdare in Wales. Laat je niet misleiden door de charmante stenen gevel, want het hele huis moet gerenoveerd worden. Niet enkel de enorme renovatiewerken verklaren de belachelijke prijs van het huis: er staat momenteel een hypotheek op tot 2054.
Portugal is het beste Europese land (en de zesde in de wereld) voor expats om te wonen, volgens een ranglijst van InterNations, de grootste community van expats in de wereld. Bovenaan de lijst staat Bahrein en onderaan de lijst staat Koeweit op de 68e plaats.
1. Macedonië En dan als laatste het aller goedkoopste land van Europa; Macedonië. Macedonië is maar liefst 62 procent goedkoper dan het Europees gemiddelde.
Als je gaat wonen in Luxemburg valt je al snel op dat de huurprijzen wat hoger liggen. Dit komt omdat er kortweg gewoon minder ruimte is in het land. Daarom is er meer vraag dan aanbod en hierdoor gaan de prijzen omhoog. Luxemburg-stad is een relatief kleine stad, maar heeft vanzelfsprekend wel de meeste voorzieningen.