Vermeers vroege historiestukken onderscheiden zich van zijn latere schilderijen door het grote formaat, sterke licht-donkercontrasten en de beeldvullende figuren. Maar juist die ingetogen en intieme sfeer waar Vermeer zo bekend om is, wist de schilder ook al in zijn vroegste werken te vangen.
Als geen ander kan Vermeer de lichtval op voorwerpen weergeven. Hij is er wereldberoemd door geworden. In zijn schilderijen glimt de stof en lijken de schaduwen op de muur net echt. Op de Brieflezende vrouw vangt de brief het licht, waardoor je oog er direct op valt.
Johannes Vermeer werd op 31 oktober 1632 in Delft gedoopt. Samen met Van Gogh, Hals en Rembrandt is hij een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars. Hij was een vertegenwoordiger van de barokke schilderkunst, en leefde en werkte in de "Gouden Eeuw" van de Nederlandse schilderkunst.
'De schilderijen van Vermeer zijn legendarisch door hun realisme. Velen hebben al gespeculeerd dat hij gebruik moet hebben gemaakt van een soort optische technologie om zo'n realistisch resultaat te krijgen. ' Maar nog nooit heeft iemand aangetoond hoe hij dit in de zeventiende eeuw zou hebben kunnen doen.
Johannes Vermeer heeft in zijn leven slechts 45 schilderijen gemaakt, waarvan er nu nog 35 bestaan. Dit maakt Vermeer waarschijnlijk tot de beroemdste kunstenaar in de kunstgeschiedenis met maar zo'n klein oeuvre.
De verdwenen schilderijen van Vermeer zijn: een tweede 'Straatje', een zelfportret, twee historiestukken (Venus klaagt tegenover Jupiter over Psyche en De drie Maria's aan het graf van Christus), 'Een seigneur wassende zijn handen in een doorziende kamer' en 'Het concert', een in 1990 uit een Amerikaans museum gestolen ...
Op 18 maart 1990, rond 1 uur 's nachts, wordt “Het concert” van Johannes Vermeer gestolen uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston, in de Verenigde Staten. Twee mannen in politie-uniform bellen aan met de melding dat ze opgeroepen zijn voor een noodgeval.
Deze lijst geeft een overzicht van schilderijen van Johannes Vermeer, de 17e-eeuwse Hollandse meester. Het gaat in totaal om 37 schilderijen, de meeste genrestukken.
Vermeer werkte met pure pigmenten, die vanuit alle windstreken in de Republiek werden geïmporteerd. Hij had een voorliefde voor geel, dat het jakje van Het Melkmeisje haar stralende warmte geeft.
Het schilderij hangt sinds 1946 in het Weens Kunsthistorisches Museum.. De schilderkunst is een van de laatste Hollandse meesterwerken en vormt een staalkaart van Vermeers kunnen. Het is een soort samenvatting van wat er tot dan toe gedaan is.
Vermeer schilderde vaak intieme, serene, 'burgerlijke' taferelen, waarop de afgebeelde personen met dagelijkse activiteiten bezig zijn en door de schilder min of meer 'betrapt' lijken. Tot zijn bekendste werken behoren Het Melkmeisje, De Liefdesbrief en Het Meisje met de parel.
Vermeer's vroegste werken waren Christus in het huis van Martha en Maria, ontleend aan een bijbelverhaal, en Diana en haar metgezellen, ontleend aan de Griekse mythologie. Veel mensen zullen nauwelijks herkennen dat Vermeer deze historieschilderijen gemaakt heeft.
Vermeer kende in Delft ook een oud-leerling van Rembrandt: Carel Fabritius. Maar de beide schilders hebben elkaar nooit ontmoet.
Deze negen Vermeers zijn niet te zien in het Rijksmuseum: "Als één schilderij niet mocht ontbreken, dan is het dit" Vrouw met weegschaal, Meisje met de parel en natuurlijk het Melkmeisje.
Uit deze volmacht weten wij dat er nog 5 kinderen van Vermeer in leven zijn n.l. Maria, Aleydis, Geertruy, Catharina en Ignatius benevens twee kleinkinderen Jan Vermeer en Catharina Hosperius.
De prijs is vernoemd naar de Delftse schilder Johannes Vermeer. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 100.000 vooral bestemd voor de realisatie van een speciaal project. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle disciplines.
Vermeer was niet rijk, maar bespaarde niet op zijn schildersmaterialen. De heldere kleuren schitteren ons hierdoor honderden jaren later nog tegemoet. Zo maakte hij blauwe verf met een pigment van vermalen lapis lazuli, een zeer kostbaar halfedelsteen uit Afghanistan.
Meisje met de parel | Mauritshuis.
Vermeer is een van oorsprong Nederlandse achternaam, die ontstaan is door bij de adresnaam Van der Meer de voorzetsels 'van' en 'der' samen te trekken tot 'ver'.
In De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen in de vrije categorie (ik) en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. Aan de juryleden Dr. Abbie Vandivere (Mauritshuis) en Pieter Roelofs (Rijksmuseum) om te bepalen of het Vermeer of toch Verminder werd.
Winnaar van De Nieuwe Vermeer: 'Ik had niet heel veel met Vermeer' Carolien van Olphen wist het al een tijdje, maar moest toch wachten tot de opnames op tv kwamen.
Het beroemdste meisje van Delft is natuurlijk het 'Meisje met de parel' van de Delftse schilder Johannes Vermeer. De 17de eeuwse meester van het licht heeft zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt. Zijn werk hangt verspreid over de wereld, maar alleen in Delft kun je zijn hele oeuvre bewonderen.
Johannes Vermeer heeft zijn hele leven in Delft doorgebracht. Hij werd er op 31 oktober 1632 geboren en werd daar op 15 december 1675 begraven in de Oude Kerk. Hij trad op 20 april 1653 in het huwelijk met de katholieke Catharina Bolnes.
Onze museumzalen hangen vol topstukken van Hollandse en Vlaamse meesters uit de 16de en de 17de eeuw. In ongeveer 1,5 uur ontmoet je al onze meesters: Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Judith Leyster, Jan Steen, Peter Paul Rubens, Rachel Ruysch, Frans Hals, Carel Fabritius en vele anderen.
Johannes Vermeer (1632-1675) Johannes Vermeer is een van de beroemdste schilders uit de Hollandse 17de eeuw. Hij is bekend om zijn intieme huiselijke taferelen met een fenomenale lichtweergave.