In het kort: Sterretjes zijn kleine lichtflitsjes in het gezichtsveld als gevolg van te snel bukken of opstaan of door een klap op het hoofd. Sterretjes zien wordt veroorzaakt door een sterke prikkeling van je netvlies. Je kunt ook sterretjes zien door een tekort aan zuurstof als je bijvoorbeeld bent flauwgevallen.
Met andere woorden: het zien van vlekjes is een heel normaal ouderdomsverschijnsel. Bij oudere mensen verdicht het glasvocht of ontstaan klonteringen. Bijziende mensen hebben hier eerder last van. Het zien van vlekjes is hinderlijk, maar kan meestal geen kwaad.
Bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen wordt geadviseerd om binnen 24 uur contact op te nemen met de huisarts of, indien u al onder behandeling bent van de oogarts, met uw oogarts. Voor aanvullende informatie over vlekken en flitsen kunt u kijken op www.oogartsen.nl.
Ziet u vlekjes of zwarte stipjes voor uw oog? Dit zijn meestal mouches volantes: onschuldige eiwitvlekjes in het glasvocht. Soms kunt u ook zwarte vlekken voor uw ogen zien als u erg moe bent, te snel overeind komt, last heeft van hoge bloeddruk of van bloedarmoede.
De meest voorkomende oorzaak van het zien van vlekjes is ouderdom. Met het ouder worden, ontstaan er klontjes in het glasvocht. Die klontjes ziet u als zwevende, zwarte vlekjes. Ze kunnen allerlei vormen hebben: puntjes, cirkels, draden, slierten, spinnenwebjes.
Neem in dat geval altijd even contact op met uw huisarts. De vlek kan dan een teken zijn van een beginnend netvliesprobleem als maculadegeneratie, een glasvochtbloeding of een probleem aan de oogzenuw.
Verlies van gezichtsvermogen - Als je in hevige mate last hebt van stress kan dit leiden tot centrale sereuze chorioretinopathie. Hierbij is er sprake van een vochtophoping onder het netvlies, meestal in de macula (gele vlek). Dit resulteert in een wazig of vervormd zicht en verlies van gezichtsscherpte.
Mouches volantes (ook wel 'floaters' genoemd) ontstaan als gevolg van afbraakmaterialen van cellen en kleine proteïnestructuren, die als het ware vrij rondzweven in de geleiachtige vloeistof die in de oogbol zit.
Dubbelzien. Wazig zien. Moeite hebben met praten. Een tintelend gevoel in uw armen en benen hebben.
Lichtflitsen verdwijnen meestal weer vanzelf, hoewel ze soms bij snelle oogbewegingen of in het donker nog wel enige tijd gezien kunnen worden. Echter: bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen kunt u het beste weer binnen 24 uur contact opnemen met de huis- of oogarts.
Door veroudering kunnen in dit glasvocht troebelingen ontstaan. Dit noemen we glasvochttroebelingen, floaters of mouches volantes. Een onschuldig maar soms storend oogprobleem. Het plotseling zien van (meer) vlekken is een reden om uw oog te laten controleren door de oogarts.
Toch hoor je naar een oogarts te stappen als de vlekjes of draadjes plots talrijker worden. Ook als de mouches volantes niet meer mee met de richting van je ogen bewegen, je lichtflitsen ziet of een deel van je zicht zwart wordt. Deze symptomen wijzen mogelijk op een netvliesscheurtje of netvliesloslating.
Een lichtflits is een kortstondige, heldere lichtstraal. Bij epilepsiegevoelige mensen kan zo'n kortstondige lichtflits of een snel opeenvolgende reeks hiervan een aanval veroorzaken.
Een oogmigraine-aanval komt vaak snel en plotseling op en duurt meestal zo'n vijf tot dertig minuten. Het duurt in elk geval niet langer dan een uur. Daarna verdwijnen de klachten weer.
Mouches volantes verdwijnen meestal niet vanzelf. Soms worden ze wel minder of je went er simpelweg aan. Omdat mouches volantes meestal onschuldig zijn, is behandeling lang niet altijd nodig.
Floaters verdwijnen niet vanzelf. Soms worden ze wel minder.
Iedereen heeft ze en iedereen kan ze zien als je er specifiek op let. Troebelingen die op een later moment in ons leven ineens te zien zijn vragen om aandacht. Dit zijn troebelingen die ontstaan door het ouder worden van ons oog.
Bij sommige mensen zitten er zwakke schakels in het bouwwerk van hun visueel systeem. Vaak kan dit lange tijd gecompenseerd worden, waardoor iemand geen klachten heeft. Maar op een gegeven moment wordt het teveel. Dan raakt het visueel systeem uit balans en ontstaan er klachten die niet zomaar weer verdwijnen.
Zodra de stress minder wordt, wordt uw zicht weer helderder. Vermoeidheid > Als uw ogen vermoeid zijn, kunt u wazig gaan zien.
Troebelingen en lichtflitsen. Een netvliesloslating kan beginnen met het plotseling ontstaan van vlekjes of vliegjes in het beeld.Ook kunnen lichtflitsen worden waargenomen. Dit kan het begin van een netvliesloslating zijn, maar dit is echter niet altijd het geval.
De klachten van staar ontstaan meestal geleidelijk en nemen langzaam toe, denk aan: Wazig zien, moeite met krant lezen of TV kijken, autorijden. Grauwer beeld, minder kleuren. Lichtverstrooiing, bijvoorbeeld: last met autorijden in het donker, koplampen, straatlantaarns.
Bij oudere mensen gebeurt dat meestal in 1 tot 3 jaar.Bij jongere mensen kan het langer duren. U krijgt dan een staaroperatie. Na een netvliesloslating is de kans groter dat u in het andere oog ook een netvliesloslating krijgt.