1. Je haartextuur verandert. Je volle, golvende lokken maken plaats voor slap en levenloos haar. Doordat je hormonen de bovenhand nemen, kan de vorm van je haarzakje veranderen, wat tot gevolg heeft dat je haar van krullend naar stijl kan gaan, of van stijl naar frizzy.
Als je zwanger bent, kun je meer haargroei krijgen rond je tepels en ook op de huid tussen je navel en je venusheuvel (schaambeen). Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam meer doorbloed raakt dan normaal. Overigens krijg je ook meer haar op je hoofd. Deze extra haren verlies je weer na de bevalling.
Als een vrouw zwanger is kan het hoofdhaar sneller groeien, een voordeel voor veel vrouwen! Maar nadat de baby er is, gaat deze snelle groeifase over. De hormonen keren na gemiddeld drie maanden na de bevalling terug naar het normale niveau. Ook de haargroei is dan weer in zijn normale groeistaat.
Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
De zon: bron van vitamine D
Die vitamine is tijdens de zwangerschap heel belangrijk voor de vorming van het skelet van uw baby. U kunt voldoende voorraad vitamine D aanmaken als u uw armen en benen 15 tot 20 minuten aan de zon blootstelt.
Als je zwanger bent, kan zonnen fijn zijn. Onder invloed van zonlicht maakt je lichaam vitamine D aan. Deze vitamine zorgt voor sterkere botten en tanden. Ook geeft zonlicht je energie en een betere weerstand.
Dankzij de betere doorbloeding en de toename van het oestrogeengehalte tijdens de zwangerschap groeit alles sneller, zo ook je haar en nagels. Je nagels worden langer en sterker. Je haar groeit, glanst en wordt met een beetje geluk dikker. Geen bad hairdays meer voor jou!
Je kunt postpartum haaruitval ongeveer drie tot zes maanden na de bevalling verwachten. Als je borstvoeding geeft, heb je misschien geen last van haaruitval na de bevalling totdat je begint met flesvoeding of vast voedsel. Houd er rekening mee dat niet alle vrouwen last hebben van postpartum haaruitval.
Een pretecho kun je al laten maken vanaf 13 weken. Het kan zijn dat dit nog te vroeg is om het geslacht van je baby te kunnen bepalen. Het geslacht kan het beste bepaald worden rond de 16 weken. De betrouwbaarheid van een pretecho omhoog naarmate je meer weken zwanger bent.
Hormonale veranderingen en de textuur van je haar
Denk onder meer aan de menstruatie, zwangerschap, bevalling, hormonale anticonceptie en de menopauze. De vrouwelijke hormonen, oestrogenen, kunnen de groeifase van het haar verlengen en de conditie van het haar verbeteren.
Vet haar na het wassen
Dat kan een aantal redenen hebben: Het gebruik van de verkeerde shampoo, zoals een shampoo met een te sterke reiniger of met siliconen. Daarnaast kan het ook zijn dat je de shampoo niet goed genoeg uit je haar spoelt met water. De shampoo die je gebruikt is te voedend voor jouw vette hoofdhuid.
Kies voor crèmes, shampoos en douchegels op basis van plantaardige glycerine en natuurlijke ingrediënten. Deze voeden en verzorgen de huid en zijn veilig te gebruiken tijdens je zwangerschap omdat ze de hormoonbalans niet verstoren.
Tevens kan je geurvermogen erg veel veranderen tijdens de zwangerschap en dit kan ertoe lijden dat je plotseling erg misselijk kunt worden van de geur van de chemicaliën van de haarverf. Het is dan ook raadzaam als je je haar gaat kleuren dit in een goed geventileerde ruimte te doen.
De hoeveelheden verfstoffen die mogelijk in de bloedbaan terechtkomen, zijn erg laag. Hierdoor is de kans klein dat het schadelijk is voor jou of je baby tijdens je zwangerschap. Je kan dus veilig je haar verven als je zwanger bent. Let wel goed op welke producten je gebruikt.
Tijdens het kleuren van je haar, komen de verfstoffen via je bloedbaan bij je baby terecht. Dat gebeurt via het contact met je hoofdhuid of omdat je ze inademt. Of dit schadelijk is voor je kind, is niet bewezen. De hoeveelheden zijn in principe zo laag, dat de kans heel erg klein is.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen.
Wat te doen tegen haaruitval na zwangerschap
Haarvitamines en mineralen: Er zijn verschillende vitamines en mineralen die een positief effect hebben op de gezondheid van de haren. Seleen, zink en biotine houden de haren sterk, zijn van belang voor een goede conditie van de haren en voor een normale haargroei.
Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
De hormonen stimuleren de talgklieren in je huid om meer talg te produceren. Bij de één kan dit tot acne leiden, maar bij de gelukkigen onder ons gaat de huid juist iets meer glanzen dan normaal. De zwangerschapsgloed! Zo'n dewy look wordt door veel vrouwen begeerd (en nagemaakt!).
Zwemmen is een ideale sport voor zwangeren. Omdat het water je – zwaarder wordende – lichaam ondersteunt, kun je veilig en prettig bewegen. Ook je baby vindt het prettig als je zwemt. De langzame en schommelende bewegingen hebben een rustgevend effect.
Inna Suncare Aftersun Spray is dermatologisch getest en geschikt bevonden tijdens en na de zwangerschap. Na blootstelling van de huid aan de zon, heeft de huid extra verzorging nodig de huid kan na het zonnen droog aanvoelen en dan is het goed de huid in te smeren met een lotion met extra vocht inbrengende werking.
Smeer je altijd in met een zonnebrand, het liefst met een hoge factor. Ook als je maar kort de zon ingaat of als het bewolkt is. Blijf niet te lang in de zon en wissel in de zon zitten geregeld af met schaduw. Gebruik aan het einde van de dag een hydraterend product zoals aftersun.
Als je zwanger bent, mag je geen zelfbruiners gebruiken
Als het gaat om de veiligheid van je baby, dan lijkt het in ieder geval geen enkel probleem om zelfbruiners te gebruiken. DHA blijft in de bovenste huidlaag en komt dus niet bij het ongeboren kind.