Hatsjoe is een onomatopee.Dat is een woord dat je schrijft zoals het klinkt. Denk maar aan een boe-geluid dat een koe maakt. Of het zoemen van een bij.
Gezondheid! Niezen is nuttig, want het reinigt de neus en de longen. Als je niest gaan je ogen meestal vanzelf dicht, maar niet omdat ze er anders uit zouden vallen – da's een fabeltje. Er zijn wel mensen die met de ogen open kunnen niezen.
Dove mensen niezen met bijna geen geluid
Geen 'ha' bij het inademen en ook geen 'tsjoe' bij het uitademen. Ze produceren alleen het 'plofje' dat wordt veroorzaakt door luchtverplaatsing zelf.
Hoe meer lucht, hoe harder de nies. Gemiddeld produceer je zo'n 85 decibel met je snotuitstoot. Dat is net zo hard als het geluid van een voorbijrijdende vrachtwagen.
Als iemand een prikkelende stof in zijn neus krijgt, moet hij niezen. De borst trekt samen en er komt een sterke luchtstroom door… de mond. Waarom niet door de neus? Een rake observatie: bij de meeste niespartijen is de neusholte afgesloten, en staat de mond juist open.
Je kunt niet niezen in je slaap
Wanneer je ligt, zwellen de membranen in je neus op. Hierdoor wordt je neus gevoeliger voor rondvliegende stofdeeltjes. Toch kan je niet niezen, aangezien de spieren tijdens je REM-slaap volledig 'verlamd' zijn, op de oogspieren na.
Er komt een kleine hoeveelheid endorfine (een stof met pijnstillende eigenschappen) vrij in je hoofd. Bij een orgasme komt deze stof ook vrij, maar dan in een véél grotere hoeveelheid. Na het niezen krijg je ook een gevoel van opluchting en voldoening.
Je ogen uit je oogkassen niezen is onmogelijk
Sterker nog, het is onmogelijk om je ogen eruit te niezen. Je ogen zitten met oogspieren behoorlijk goed vast in je oogkassen. De ruimte in je neus is bovendien niet verbonden met iets achter je ogen of je oogkassen.
Een arts van de University Hospital Lewisham in Londen legt het gevaar van het inhouden van een nies uit. "Als je niest, komt er lucht uit je met een snelheid van 241 km per uur.
Drie keer niezen betekent mooi weer
' Misschien hebben je vrienden dit weleens tegen je gezegd na een niesbui. Volgens Neerlandistiek, het online tijdschrift voor taal- en letterkunde, is er geen duidelijke verklaring voor deze uitdrukking.
En dus verbrand je wel degelijk calorieën met niezen. Niet veel, maar toch. Na drie keer niezen ben je twee calorieën kwijt. Het is normaal dat je zeker twee of drie keer op rij niest, omdat je zo die bacteriën kwijtraakt.
Het heeft te maken met zenuwen in het gezicht die worden geprikkeld (in dit geval door de zon). De zenuwen van de ogen en de neus liggen dichtbij elkaar. Door zo'n sterke prikkel als het zonlicht kunnen beide zenuwen worden geprikkeld: je knijpt je ogen dicht en moet ook nog niezen!
Onder water niezen gaat ongeveer hetzelfde als boven water niezen. Als je voelt dat je moet niezen, houd dan je automaat in je mond, en probeer door je mond te niezen in plaats van door je neus. Adem normaal totdat je niest, houd onderwater nooit je adem in.
Niezen is een reflex die optreedt als het slijmvlies van de luchtwegen (neus en longen) geprikkeld wordt door iets wat er niet thuishoort. De reflex zorgt ervoor dat u veel lucht inademt, die wordt ingesloten in de longen door afsluiting van de stembanden.
Meestal is één nies voldoende om de niesprikkel weg te werken. Maar soms is hij hardnekkig en moet je vaak achter elkaar niezen. Dat is niets geks. Je neus blijft de prikkel geven dat er een stofje uit je neus gewerkt moet worden.
Bij een enucleatie wordt het oog verwijderd maar blijven de oogspieren wel behouden. De operatie wordt onder narcose verricht. Het oog wordt verwijderd en er wordt een implantaat in de oogkas geplaatst waaraan de oogspieren weer worden vastgehecht.
Bij blefarospasmen (of blepharospasmen) is de spierspanning in de oogleden te hoog. Daardoor knippert uw oog sterk, of blijft het ongewild dicht. Blefarospasmen kunnen een aantal seconden, minuten of soms wel uren duren. Als uw ogen (bijna) niet meer opengaan, kan dat erg vervelend zijn.
Je ziet geen normale optische projectie meer, maar een wazige afbeelding van de binnenkant van je ogen. De pigmenten in de huid en ons bloed absorberen vooral licht van een lage golflengte, dus blauw- en groentinten. Het licht dat door de oogleden schijnt, ligt dus meer in het rode deel van het spectrum.
Gelukkig is er geen reden tot paniek, want het is volkomen normaal! Het orgasme werkt op wonderbaarlijke manieren, daarom kunnen we er dus ook maar geen genoeg van krijgen. En het trillen van je benen is eigenlijk een vorm van bevrijding voor je lichaam na seks.
Kietelen: Vouw een punt in een zakdoek en kietel voorzichtig de binnenkant van je neus. Frisse lucht: Soms is het al genoeg om frisse lucht in te ademen. Steek bijvoorbeeld je hoofd uit het raam. Neus knijpen: Knijp en friemel aan je neusbrug terwijl je aan het neuriën bent.
Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
' De nachtelijke rust in tijden van verkoudheid danken we dus grotendeels aan de prikkelarme atmosfeer van de slaapkamer en de natuurlijke afvoer van het neusslijm. Of misschien moeten we gewoon minder niezen en snuiten omdat we tijdens de slaap de prikkels in de neus niet voelen.
Spontane hoest, concluderen de onderzoekers, wordt tijdens de slaap onderdrukt. Hoest maakt mensen zelden wakker. Datzelfde geldt voor niezen: zelfs als er wel veel prikkels in onze omgeving zijn die ons zouden laten niezen, worden die tijdens de slaap genegeerd. Althans, tot op zekere hoogte, zegt Van der Werf.
Bij pittig eten maken je slijmvliezen extra slijm aan om je luchtwegen te beschermen tegen de pittige stof. Hierbij produceert de neus vaak te veel slijm, wat zorgt voor een loopneus. Hete pepers, knoflook, curry, chili en gember zijn voorbeelden van pittig eten dat een loopneus kan veroorzaken.