Rijst de vraag: hoeveel lumen heb je nodig voor de juiste hoeveelheid licht en dat het nog wel een sfeervolle plek blijft? Ga voor 5000 lumen voor een klein kookeiland van ongeveer 12 m2. Hoeveel lampen hangt natuurlijk ook af van de grootte van je kookeiland, maar ga niet voor te weinig licht.
Tips plaatsen hanglampen boven kookeiland
Een tip hierbij is om de afstand tussen de hanglamp en het kookeiland, niet kleiner te laten zijn dan een centimeter of 70. Zorg ervoor dat je goed onder de hanglamp door kunt kijken en dat je niet verblind wordt door het licht als je eronder staat om eten te bereiden.
Als je kasten boven je aanrecht hebt, kun je je keukenverlichting het beste onder de kasten plaatsen. Zo kun je het werkoppervlak verlichten en tegelijk het licht uit je ogen houden. Je kunt fluorescentiebuizen, halogeenlampen, of LED stripverlichting gebruiken voor taakverlichting onder de kasten.
Bij het kookvuur of het aanrecht is functionele verlichting essentieel om te koken. Direct licht dat rechtstreeks het werkblad verlicht is hierbij de beste keuze. Denk aan hanglampen boven je kookeiland, spotjes in het plafond of onder je keukenkasten.
In de keuken moet u gemiddeld rekenen op 5000 à 10000 lumen.
Boven het aanrecht worden de spotjes vaak netjes boven de keukenkastjes uitgelijnd, onderlinge afstand is dan vaak ergens tussen de 60 en 80cm. Omdat er twee groepen verlichting in de keuken aanwezig zijn is een spot vergelijkbaar met een 35W halogeen ruim voldoende.
Boven een aanrecht
Het handigste is om deze lampen minimaal 180 centimeter van de vloer te hangen of 75 tot 85 centimeter van het aanrecht. Pas er wel voor op dat je dit armatuur niet te hoog hangt, zodat je constant in het licht kijkt.
5000 tot 10.000 lumen is nodig is om een keuken goed te verlichten.
Als vuistregel heb je tussen de 1000 en 3000 Lumen nodig voor verlichting boven het aanrecht. Dit aantal varieert echter naar gelang de grootte van je keuken en hoeveel verlichting je voor specifieke taken nodig hebt.
Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn. Heb je echter een grote keuken? Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.
Bij de aanschaf van de ledstrip in de keuken is het belangrijk waar de strip wordt geplaatst. Wordt hij gebruikt als verlichting voor het aanrechtblad, dan kiest u voor een led strip die spatwaterdicht (IP65) is. De strip kan namelijk vochtig worden van bijvoorbeeld de spoelbak, waterkoker of koffieapparaat.
Bij spots geldt de volgende vuistregel: als je een 35 watt halogeenspotje vervangt, heb je zo'n 250 lumen nodig, voor een 50 watt halogeenspot zo'n 350-400 lumen. Vaak staat op de verpakking van een ledspot ook welk wattage halogeenspot hij vervangt.
Boven de eettafel is een sfeervoller licht vaak gewenst, waardoor het Lumen rond de 1000 tot 1500 genoeg is. Dit dient echter wel hoger te zijn als je aan de keukentafel werkt. Klik hier om alle LED verlichting van 1000 tot 3000 Lumen te bekijken.
De hoogte van een wandlamp bepaal je uiteraard zelf, en hangt vaak af van je persoonlijke voorkeur of de toepassing. Maar meestal wordt een hoogte van 1m60 à 1m70 als maatstaf genomen. Zo bevindt de wandlamp zich ongeveer op ooghoogte. Dit vermijdt verblinding doordat je niet rechtstreeks in de lichtbron kunt kijken.
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
Het ezelsbruggetje 1W = 1m2
Wat hier staat is dat voor elke vierkante meter je 1 Watt aan LED-verlichting nodig hebt. Dit gaat uit van een standaard luxwaarde van ongeveer 200 in een standaard ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer.
Een lichtpunt hoort niet in het midden van die ruimte. Lichtpunten horen aan de wand of op een denkbeeldige lijn de wanden volgend, zo'n 70-100 cm weg van de wand afhankelijk van de grootte van de ruimte.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.