Gele tomaatjes gebruik je net zo als rode tomaatjes: zowel rauw als gekookt. Ze zijn lekker om zo uit het vuistje te eten, maar ook door salades, sauzen, soepen en zelfs door roerbak gerechten.
Smaak. Gele trostomaten zijn fruitig en friszoet van smaak en bevatten veel sap. Ze zijn uitermate geschikt voor in lekkere frisse zomersalades of als decoratie bij verschillende gerechten. De kooktijd van tomaten is 10 minuten.
Gele tomaten zijn lekker fris en zien er kleurrijk uit. Ze zijn iets minder zoet dan de rode variant, waardoor je er bijvoorbeeld een heerlijke gele tomatensoep van maakt. Ook in een salade komt de gele tomaat goed tot hun recht.
De tomaat rijpt van groen naar geel of oranje. Wanneer de trostomaten volledig geel of oranje is, is de tros rijp om geknipt te worden. Je kunt tomaten het beste op een koele plek bewaren, maar niet in de koelkast.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Nog al te vaak is er verwarring of de onrijpe, groene exemplaren voor consumptie zijn of niet? Wel, niet-rijpe exemplaren eet je beter niet, wegens de giftige bestanddelen solanine en tomatine die erin voorkomen.
Door te weinig zonlicht worden je vruchten niet of nauwelijks nog rijp. Leg de vruchten in een kistje of bakje en leg er meteen een rijpe banaan of appel bij. Dek af met krantenpapier en wacht anderhalf tot twee weken.
Volgens de kwekers hebben de zwarte tomaten een hartige smaak, terwijl de witte exemplaren vooral zoet smaken.
Je hebt bij tomaten twee grote hoofdgroepen : determinate tomaten, ook wel struiktomaten genoemd en indeterminate tomaten. De struiktomaten groeien maar tot een hoogte van ongeveer een meter en moet je niet dieven, ze groeien in de breedte en hebben hun okselscheuten nodig om veel vruchten te produceren.
Kinderen zijn er dol op, zelfs lastige groente-etertjes laten zich verleiden. Snoeptomaatjes zijn de kleine variant van pomodori-tomaten. Waar komen de snoep cherrytomaten vandaan: Van oorsprong komen alle tomaten uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika.
Vleestomaat. De vleestomaat heeft een lichtzoete smaak en het is één van de grootste tomatensoorten die er is. Doordat de vleestomaat ook erg groot is, leent de vleestomaat zich super goed wanneer je een gevulde tomaat wilt maken. De vleestomaat kenmerkt zich door het weinige vocht en pitjes dat in de tomaat zit.
Het zijn over het algemeen frisse en zoete tomaatjes die te verkrijgen zijn in verschillende kleuren: oranje, bruin, roze, tijger, groen, rood, zwart en paars. Er bestaan zelfs nog mini varianten in de kleuren geel, rood, oranje en wit.
Bruine plekken aan de onderkant van tomaten terwijl ze aan de planten hangen betekent dat je neusrot hebt. Bij neusrot zijn de tomaten niet aangetast door schimmels, die rot veroorzaken. Neusrot heeft een andere oorzaak, namelijk calcium gebrek. Door het tekort aan calcium worden de celwanden minder sterk.
Maar om groene tomaten zomaar weg te gooien, dat is zonde. Ze rijpen namelijk van binnenuit. Ze moeten daarom worden geplukt en naar binnen worden gehaald zodat ze kunnen narijpen. Tip: tomaten rijpen sneller als je ze samen met appels of banaan bewaart!
Tomaten kunnen niet rood worden, wanneer ze niet 'groen volwassen' zijn, zelfs niet door technologie. De tomaten beginnen dus pas kleur te krijgen wanneer ze groen volwassen zijn. De groen volwassen groeifase is de fase waarop supermarkt tomaten geplukt worden. Deze rijpen dan af tijdens het transport of in gaskamers.
De rode kleur komt door het gas ethyleen. Dat ethyleen dat door de plant afgegeven wordt aan de vrucht, zorgt ervoor dat de tomaat mooi rood wordt. Maar voordat de tomaat ethyleen gaat aanmaken, moeten de vruchten eerst volgroeid zijn. Dat gebeurt doordat de tomatenplant de stoffen lycopeen en caroteen aanmaakt.
Tomaten die nog niet rijp zijn bevatten de stof tomatine. Deze stof is verwant aan solanine en heeft een vergelijkbare werking. In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens.
Solanine en tomatine geeft een bittere smaak en een wat brandend gevoel in de mond. In grote hoeveelheden zijn solanine en tomatine giftig voor mensen. Ze kunnen misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen bewustzijnsverlies, ademhalings- of hartproblemen ontstaan.
Het is niet helemaal onwaar: om rauw te eten zijn onrijpe tomaten niet geschikt, je kunt er buikpijn van krijgen. Maar in een warme bereiding waarvoor je stevige tomaten nodig hebt, kan het wel. Van fried green tomatoes heb je misschien al eens gehoord: een specialiteit uit het zuiden van de Verenigde Staten.
In onrijpe tomaten zit tomatine, een stof die in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Tomatine kan koorts, zwakheid, slaperigheid, lusteloosheid, depressie, buikpijn en diarree veroorzaken. Tomatine verdwijnt tijdens het rijpen van de tomaat, dus eet alleen rijpe tomaten. Tomaten rotten relatief snel.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.