De kiemtemperatuur is de absolute minimumtemperatuur die zaden nodig hebben om te kiemen. Zaai liever iets te koud dan te warm. Te warm zaaien kan er zelfs voor zorgen dat de zaden weer in de rust schieten. De meeste zaden hebben wel een brede marge waarbij ze kiemen, maar bij sommige gewassen komt dit heel precies.
Sommige zaden ontkiemen alleen in het donker, terwijl andere licht nodig hebben om te beginnen met groeien. Zaden die te diep geplant zijn, kunnen mogelijk niet uitkomen omdat ze niet genoeg warmte en licht krijgen . Zaden die te ondiep geplant zijn, kunnen uitdrogen voordat ze de kans krijgen om te groeien.
Licht kan het kiemen van zaden bevorderen of belemmeren. Men spreekt van donkerkiemers, de meeste groenten en bloemen, en lichtkiemers. Donkerkiemers zijn zaden die in het donker, bedekt door een laagje aarde, zullen kiemen.
Zo ja? Leg ze in een bakje en doe er een laagje water bij (niet te koud maar kamertemperatuur). Laat ze een aantal uur liggen (3 tot 24 uur), giet ze daarna af en dep ze droog met bijvoorbeeld keukenpapier. Voor het weken kunt ook de plantenversterker Xseed gebruiken, hiermee ontkiemen de zaadjes sneller.
Alle (groente)zaden, pitten, granen, peulvruchten en noten kun je laten kiemen. Lekker, makkelijk en gezond. Maar er zijn grote verschillen in hoe je ze kunt eten. De kiemen van groenten, zoals broccoli, radijs en preischeuten, maar ook alfafa en tuinkers kunnen rauw gegeten worden.
Verschillende zaden hebben verschillende behoeften om te ontkiemen . Om een zaadje te laten ontkiemen, heeft het de juiste hoeveelheid water, licht en warmte nodig. Sommige zaden hebben veel licht nodig, terwijl andere meer duisternis nodig hebben. Sommige zaden hebben een ideale temperatuur om te ontkiemen; het kan te warm of te koud zijn op de plek waar u uw zaden test.
Zaaigrond: de beste grond voor laten ontkiemen
Zaaigrond moet vochtig, maar ook weer niet té nat zijn. Bedek de zaden met een dun laagje grond. Sommige zaden, zoals die van viooltjes, kiemen in het donker. Dek ze af met een oude krant, tot de kiemplanten opkomen.
Zorg dat ze voldoende water krijgen
Zodra je zaden zijn geplaatst en je bent begonnen met het controleren van de temperaturen in de tuin, hoef je ze alleen nog maar goed water te geven totdat ze ontkiemen. Te weinig vocht en de zaden zullen niet ontkiemen; te veel vocht en ze kunnen zelfs gaan rotten in plaats van ontwikkelen.
Haal de pitjes uit de peper, zaai ze in een potje met vochtige potgrond en zet de pot in een dichte plastic tas, op een warme plek (18-21 graden), bijvoorbeeld boven je centrale verwarming. De grond moet een beetje warm en vochtig blijven om de zaadjes te laten kiemen.
Deze methode kan de snelste manier zijn om zaden te laten ontkiemen. Doe zaden in een ondiepe bak in warm water en laat ze 16 tot 24 uur staan (kleiner voor 16, groter voor 24). Vergeet niet om zaden niet bloot te stellen aan temperaturen hoger dan 80°F (26,6°C) en om zaden niet langer dan 24 uur te laten weken.
De kiemtemperatuur is de absolute minimumtemperatuur die zaden nodig hebben om te kiemen. Zaai liever iets te koud dan te warm. Te warm zaaien kan er zelfs voor zorgen dat de zaden weer in de rust schieten. De meeste zaden hebben wel een brede marge waarbij ze kiemen, maar bij sommige gewassen komt dit heel precies.
Veel zaden hebben geen licht nodig om op de grond te schijnen om te ontkiemen . Toch begin ik mijn kweeklampen aan en uit te zetten vanaf de eerste dag dat ik mijn zaden plant, en ik raad jou aan hetzelfde te doen. Anders, zorg ervoor dat je klaar bent om de lampen aan te zetten zodra je het eerste teken van groen uit de grond ziet komen.
Koudekiemers zijn planten waarvan de zaden pas 'wakker worden' als ze kou hebben ervaren. Je kunt zelf de winter nabootsen door de zaden regelmatig in de vriezer te leggen of de zaden in de koelkast voor te zaaien, maar dat is behoorlijk omslachtig.
De snelheid waarmee zaden ontkiemen varieert sterk. Sommige zaden, zoals die van koolsoorten, tuinkers en sla, kiemen snel en kunnen binnen enkele dagen tot een week boven de grond verschijnen. Anderen hebben meer geduld nodig en kunnen 3 tot 4 weken nodig hebben om te ontkiemen.
Op 26 april 2004 is bekend geworden dat de kiemplantjes alle kanten opgroeiden, dus de zwaartekracht nodig hebben voor het bepalen van de groeirichting. Door de sterke groei ontstaat er een bocht in de stengel. Dit gebogen stengeldeel, poortje genoemd, groeit boven de grond uit.
Uit elk zaadje kan een nieuwe plant ontstaan. Voor het voortbestaan van een plantensoort is het belangrijk dat de zaden van die soort over een groot gebied verspreid worden.
Ontkiemen op keukenpapier
Hoe het sneller kan? Met keukenpapier! Veel zaden kun je namelijk laten ontkiemen in vochtig keukenpapier. Sommige groentezaden ontkiemen op deze manier al binnen een paar dagen, bij andere planten duurt het 3 tot 4 weken.
Vaak zijn zaden ook na de 2 jaar goed te gebruiken, maar neemt de kiemkracht langzaam af. Op de achterkant van het zakje staat een THT-datum. Hierop staat hoe lang de zaden tenminste houdbaar zijn tot het einde van het jaar dat daarop vermeld staat.
De tijdsduur verschilt per bloemenzaad. Des te groter, dikker en sterker de schil is, des te langer de zaadjes nodig hebben om te weken. Dit kan variëren van een paar uur tot een paar nachten. Hou echter als vaste regel aan dat het in de meeste gevallen niet nodig is om langer te weken dan 24 uur.
Oogsten doe je met schone handen. Omdat sommige zaadjes heel klein zijn, zoals die van de Dropplant (Agestache), is het handig om voorzichtig de bloemstengel af te knippen en dan binnen, of op een andere plek waar de wind niet meteen de zaadjes wegblaast, de zaden uit de stengel te tikken of te schudden.
Reuzenbalsemien verspreidt zich via zaden. Wanneer rijpe zaaddozen worden aangeraakt, gaat de doos open en schieten de zaden weg, vandaar dat de plant ook wel 'springbalsemien' wordt genoemd. De zaden kunnen tot 7 meter wegschieten. Eén plant kan tussen de 2.500 en 4.000 zaden produceren.
Sinaasappel, mandarijn, citroen, pompelmoes.
Ook een citrusplant kweken uit de pitjes van de vrucht is simpel. Maak de pitjes schoon, laat ze goed drogen en stop ze 1 cm diep in een bak met zaaigrond.
Bij de kieming wordt het reservevoedsel in de zaadlobben verbruikt. Als het reservevoedsel tijdens de ontkieming wordt gebruikt worden de zaadlobben kleiner.
Maak een vel keukenpapier goed nat en strooi er wat zaadjes overheen. Houd het keukenpapier de komende dagen vochtig en kijk hoeveel zaadjes gaan kiemen. Als minder dan de helft nog maar kiemkracht heeft, gooi de zaadjes dan maar weg. Check het juiste zaaimoment altijd op de verpakking van het zaad.