CO2 wordt geproduceerd in ons lichaam bij verbranding in bijvoorbeeld de spieren. Het wordt in het bloed opgenomen en gaat daar een reactie aan met water, H2O. Dit splitst zich in H+ (sterk zuur) en HCO3- (bicarbonaat, zwak basisch). Hierdoor maakt CO2 het bloed netto zuurder.
Meet de carbonaathardheid van uw aquariumwater. aantal bellen. Voorbeeld: carbonaathardheid 4 °d, aanbevolen pH 6,8 +/-0,1.
Hoe kan ik de pH-waarde verhogen? Het verhogen van de pH kan enkel op een chemische manier, namelijk door het toevoegen van ofwel 'pH plus' (voor kleine pH-aanpassingen) of met behulp van natriumhydroxide (voor grote pH- aanpassingen).
Te veel of te weinig CO2 is niet alleen schadelijk voor de vissen, maar kan ook leiden tot een vroegtijdige dood. Vissen produceren kooldioxide tijdens de ademhaling. Te veel CO2 in het water verhoogt de giftigheid en beïnvloedt de pH-balans.
Ook kun je een deel van het water vervangen voor zuurder water. Een andere goede optie voor het verlagen van de zuurgraad is de HS Aqua PH/KH Minus. Als je de pH-waarde moet verhogen, kun je het beste basisch water toevoegen. Ook het gebruik van HS Aqua PH Plus is een prima optie.
Doe één eetlepel natuurazijn vier liter water. De natuurlijke zuurgraad van de azijn zal helpen de alkaliteit in het water te neutraliseren, waardoor een pH van 7,5-7,7 verlaagt wordt tot ongeveer 5,8-6,0. Azijn heeft een pH van 2-3 en citroensap een pH van twee, dus is het effect op het water vergelijkbaar.
Een sterk zuur zoals zwavelzuur of zoutzuur kan de pH-waarde verlagen.
Naast deze aanleidingen tot discomfort heeft een te hoge concentratie van CO2 ook gezondheid gerelateerde risico's; Hoofdpijn, vermoeidheid en sufheid (veelal toenemend tijdens de dag); Slijmvliesirritaties en andere aspecifieke klachten (hoofdpijn, vermoeidheid irritaties, enz..);
CO2 is voor (water)planten wat zuurstof voor de mens is. Planten gebruiken namelijk CO2 bij de fotosynthese. Bij de fotosynthese in een aquarium zijn verder nog water en (zon)licht nodig. Planten nemen via hun bladstructuur het aanwezige CO2 en licht op en zetten dit om in glucose en zuurstof.
Conclusie. Een aquarium zonder CO2 is zeker mogelijk, maar wel onder voorwaarden: Je moet zwak licht gebruiken. Je beperkt je keuze tot gemakkelijke planten.
PH (=zuurtegraad)
Dat kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën omdat het chloor in je zwembadwater op dat moment veel minder actief is. Bovendien zal een te hoge pH in combinatie met te weinig vrij chloor leiden tot algengroei en groen water. Met een te lage pH is het water veel te zuur.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de ph waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw Ph 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH snel boven de de gewenste pH waarde.
Daardoor wordt het CO2-tekort op zijn beurt weer kleiner en kun jij de vraag naar CO2 door de planten beter beantwoorden. Het resultaat: na een 4-tal weken zou de alg al een pak geminderd moeten zijn.
Omdat CO2 tijd nodig heeft om op het gewenste ppm te komen starten we met doseren gemiddeld 2 uur voordat het licht aangaat. Gedurende de fotosynthese gebruiken de planten de CO2, en de fotosynthese stopt zodra het licht uitgaat (of de plant klaar is met assimileren).
CO2 flessen moeten voorzien zijn van een keuringsdatum. Deze datum staat, vaak in de buurt van de hals van de fles, ingeslagen met slagletters. Vanaf deze datum is de CO2 fles 10 jaar gekeurd. Als deze periode verlopen is, mag de fles niet opnieuw gevuld worden.
Waarom is CO2 in je aquarium zo belangrijk? CO2 in een aquarium is een noodzaak want het stimuleert je aquariumplanten te groeien. Koolstof is een voorwaarde voor al het leven in je aquarium. Ongeveer de helft van alle (droge) stoffen van de planten bestaat uit koolstof.
Plaats je CO2 diffuser tegenover de filteruitlaat. Daar is vaak de meeste stroming dus je bubbeltjes worden meteen meegenomen en lossen super goed op.
CO belemmert dat zuurstof vervoerd wordt in het lichaam. Een hoge CO-waarde in de lucht is dodelijk. CO2 is in beperkte mate aanwezig in onze atmosfeer en is minder schadelijk. Een hoge CO2-waarde veroorzaakt hoofdpijn, sufheid en concentratiestoornissen.
Richtlijnen voor CO2 in binnenruimten
Groen: 400 tot 800 ppm is goed (±400 is het niveau van de buitenlucht). Oranje: 800 tot 1200 is medium. Rood: 1200+ is slecht (1200 is echt de limiet voor binnen-lucht, ventileren is noodzakelijk).
Co2 is een broeikasgas, het absorbeert warmte. Samen met andere broeikasgassen, zoals methaangas en lachgas, vormen ze een isolerende deken rondom de aarde. Dit zorgt ervoor dat het leefbaar is op aarde en dat de temperaturen redelijk stabiel zijn.
Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, omdat het vrij chloor in je zwembadwater veel minder actief is. Daardoor stijgt het chloorverbruik en zal je dit dus sneller moeten toevoegen en doseren. Een te hoge pH-waarde is ook niet aangenaam voor de zwemmer.
De gevolgen van een hoge zuurtegraad
Een lichaam dat te zuur is, wordt vatbaarder voor virussen. Virussen gedijen beter in een zure omgeving. De relatie tussen de pH-waarde en infectie is onder andere aangetoond bij influenza, corona, hepatitis‑C, mond- en klauwzeer en bij dieren nog bij andere virussen.
Wat is de ideale pH-waarde? De pH-waarde die in ons lichaam de best mogelijke voorwaarden creëert voor een normaal functioneren, ligt in het bloed gemeten op 7,4.