Omdat wrokgevoelens ook voor stresshormonen en andere fysiologische reacties in je lichaam zorgen, is vergeven ook letterlijk goed voor je hart.En je bloedvaten. Heeft je kleine wrok geen enkel effect op je dage- lijkse welzijn en is het niet meer dan een grappige anekdote, prima.
Wrok laat zien dat je de boosheid op de dader hebt gericht waardoor je zelf slachtoffer bent geworden. Wraak is uit op vergelding, het vereffenen van een rekening: oog om oog, tand om tand. Je woede laat je niet met rust totdat er een tegenzet heeft plaatsgevonden; tot die tijd woekert het voort.
De betekenis van rancune / wrok koesteren
Woorden.org zegt: blijvende boosheid op iemand die jou slecht behandeld heeft. Wrok (ook wel rancune of bitterheid genoemd) wordt beschreven als de gecombineerde ervaring van de gevoelens van teleurstelling, woede en angst.
Neem de tijd om af te koelen. Toegeven dat we boos zijn, gevolgd door acceptatie, bereidt ons voor op een constructief antwoord. Woede kan een signaal zijn van diepere gevoelens, verborgen pijn, onvervulde behoeften, of dat er actie nodig is. Soms wordt wrok gevoed door een onopgelost schuldgevoel.
Spreek een tijd af met jezelf, bijvoorbeeld een kwartier of halfuur. Besteed je geplande loslaat-tijd effectief om erachter te komen hoe je je emotionele wond kunt genezen. Hierdoor vecht je niet langer tegen en laat je je wrok als het ware smelten.
Na verloop van tijd worden het onverwerkte emoties. Dat uitgestelde en onverwerkte emoties op de achtergrond veel energie vragen, wordt vaak minder goed beseft: het zijn verborgen energieslurpers en kunnen leiden tot een lusteloos gevoel en allerlei ander ongemak.
Als iemand je iets aandoet, kan wraak nemen heel goed voelen. De ander 'terugpakken', laten voelen dat je bepaald gedrag niet tolereert, er met jou niet te sollen valt. Wraak nemen heeft ook andere functies, zoals eerherstel.
Psychologie niet boos kunnen worden
Dit kan te maken hebben met depressie onderdrukte woede. Het heeft er vaak mee te maken dat we bang zijn voor onze eigen boosheid. Vaak zijn we bang dat als we de boosheid toelaten, hij ons helemaal zal overnemen. Wees gerust: meestal valt het mee.
De periodieke explosieve stoornis is een psychische aandoening. Wie aan deze aandoening lijdt, kan zijn woede of drift niet beheersen en vertoont buitensporig gewelddadig gedrag. In het DSM-V is de aandoening ingedeeld bij de stoornissen van de impulsbeheersing.
Wrok is een onopgeloste emotie als resultaat van een situatie die ongemak veroorzaakt die we nog niet hebben geconfronteerd en die in plaats daarvan onderdrukt is gedurende een langere periode, waardoor het ongemak ook voortduurt. De wrok blijft en het lijden dat daarmee samengaat ook.
Vergelding = 1) Betaling 2) Genoegdoening 3) Loon 4) Remuneratie 5) Repercussie 6) Represaille 7) Retorsie 8) Retributie 9) Revanche 10) Straf 11) Tegenmaatregel 12) Wedervergelding 13) Wraak 14) wraakactie 15) Wraakneming...
Verbittering kan door tal van omstandigheden ontstaan. Het kan ontstaan na tegenslagen en verdriet zoals: een ernstige ziekte, rouw door het verlies van een geliefde, ontslag of echtscheiding. Maar ook wanneer je teleurgesteld bent in anderen of wanneer je onrecht is aangedaan kun je je verbitterd voelen.
Soms is rancune ontstaan door iets of iemand in het verleden waar je niets meer aan kunt doen. Je kunt symbolisch de rancune loslaten door een brief te schrijven om je hart te luchten en vervolgens te verbranden. Ga eens voor jezelf na welke voordelen het je oplevert om rancuneus te blijven.
Boosheid is vaak een reactie op onrecht en onmacht. Onrecht dat je ziet gebeuren om je heen en het raakt je. Of het onrecht dat jou is aangedaan, recent of langer geleden. Onmacht: iets willen doen, maar je kunt het niet (meer).
Je lichaam voelt zwak en leeg aan en je ledematen lijken van lood. Boosheid en woede maken adrenaline vrij en je lichaam reageert daarop door spieren op te spannen en de ademhaling te versnellen. Dit is het natuurlijk verdedigingsmechanisme van de mens, namelijk vechten, vluchten of verstijven bij gevaar.
Juiste manier van wraak nemen: een positieve manier!
Zonder dat je in gevaar komt of dat je de kinderen in gevaar brengt. Alles wat je narcist aangaat, daarbij zet je vanaf nu je emoties bij uit. Emotieloos reageer je op de narcist. Ga recht op je doel af.
Negeer de persoon.
In plaats van eindeloos misbruik van je vijand te nemen of jezelf te stress te geven terwijl je probeert ze terug te pakken, zet je ze helemaal uit je hoofd. De beste manier om de macht terug te nemen van je tegenstander is om hem niet meer tijd, aandacht of energie te geven.
Je inspireert elkaar
De liefde van je leven inspireert jou (en andersom). Je wilt het beste voor elkaar en je support de ander altijd in het volgen van zijn of haar dromen. Ook help je elkaar om alles uit jezelf te halen.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Soms gebruiken wij het verleden om onze keuzes in het nu te rechtvaardigen (en soms goed te praten). Dit is een van de redenen waarom we graag vastklampen en niet loslaten. Het lastigste in het loslaten is wanneer er ooit iets gebeurd is in een persoonlijke relatie met iemand die je erg vertrouwde.