Geelzucht is een gele verkleuring van de huid of van het oogwit. Bij geelzucht stijgt het bilirubine in het bloed (bilirubine is een afbraakproduct van rode bloedcellen). Meestal ontstaat het door leverziekten die gepaard gaan met beschadiging van de levercellen of het stukgaan van de rode bloedcellen.
Oorzaak vergeling van verf
De vergeling ontstaat tijdens het drogingsproces van de alkydhars, een chemische reactie met zuurstof uit de lucht. Alkydhars heeft van nature een gelige kleur, welke door de reactie met zuurstof nog donkerder verkleurd.
Hoe kan ik vergeling voorkomen? Wie vergeling van witte verf binnenshuis wil voorkomen, kan het beste geen verf op terpentinebasis gebruiken. Gebruik daarentegen alleen verf op waterbasis (acrylverf). Maar let goed op met watergedragen hoogglans lakken!
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer. Ook is het met dit soort producten mogelijk om een hogere glans graad te behalen als verf op water basis. Verder zijn lakken op terpentine basis makkelijker te verwerken doordat ze trager drogen en dus makkelijker vloeien.
Als de verflaag een beetje opweekt/kauwgumachtig wordt en afgeeft, dan gaat het om een waterverdunbare pu-acrylaatverf. Als de verf niet oplost, dan is het een waterverdunbare of terpentineverdunbare alkyd- of pu-alkydverf.
Beits op waterbasis droogt sneller, ruikt minder en vergeelt minder snel. Maar beits op terpentine basis is duurzamer en impregneert.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Verf op water basis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. Voordelen hiervan zijn: geur arm, snel drogend, niet vergelend, goed elastisch, en beter voor het milieu als traditionele verf. Ook hebben (vooral grond) verven op water basis vaak een zeer goede hechting op verschillende ondergronden.
Vergelen vertagen
Verf op terpentinebasis zal dus altijd (donker)vergeling vertonen. De snelheid waarin dit plaatsvindt, is afhankelijk van verschillende factoren. Factoren die het vergelen van het schilderwerk kunnen vertragen: Zorgen voor voldoende daglicht.
Maar ook een muurverf zoekt die goed dekkend is en gemakkelijk schoon te houden, dan is de Flexa Powerdek, Flexa Pure Lak Mat, Sigmatex Superlatex Matt en de extra matte Sikkens Alphacryl Pure Mat de beste witte verf voor binnen.
Waren je keukenkastjes ooit wit maar inmiddels vergeeld? Wrijf de kastjes in met een spons met chloorbleek. Laat dit dertig minuten intrekken en maak ze daarna goed schoon met water. Tosti's zijn altijd goed!
Welke witte verf vergeeld niet? Alleen de watergedragen lakken en verf vergelen niet binnenshuis. Gebruik daarom altijd een watergedragen verf voor binnen. Ook Ral 9010 vergeelt binnen als er met een alkydverf is gewerkt, na een aantal jaar is de Ral 9010, Ral 9001 geworden.
De enige blanke lak die het minste geel word is parketlak op acryl basis. deze heb je in hoogglans en zijdeglans. Wat je er ook opdoet,alles maakt het wit wat minder.
Welke verf vergeelt niet? Een verf op waterbasis (Acryl) zal altijd minder vergelen dan een verf op terpentinebasis (Alcyd). Wilt u vergeling van de verf voorkomen, dan kunt u dus het beste voor een watergedragen verf gaan.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Een viltroller is een verfgereedschap waarvan de roller een zachte, pluizige vacht heeft. De viltroller wordt ingezet tijdens het schilderen, met beitsen, lakken en verven. Kortom, een viltroller kan voor veel klussen gebruikt worden.
Welke watergedragen aflakken zijn geschikt voor binnen? Sikkens Rubbol BL Rezisto producten zijn de meest verkochte watergedragen aflak van Sikkens. Sikkens Rezisto zijn kras en slijtvast en kunnen uitstekend tegen huidvet, vandaar ook de naam rezisto.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
Over het algemeen is één laag beits voldoende. Vooral als je schutting uit zachthout bestaat. Toch kan het zijn dat je nog een tweede laag beits wil aanbrengen. Bijvoorbeeld om een betere dekking te krijgen of om de kleur nog beter uit te laten komen.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.