In Australië is spin 'Number 16' overleden. Ze was 43 jaar en voor zover bekend daarmee de oudste spin ter wereld. De vrouwelijke valdeurspin werd in 1974 geboren in het wild en was sindsdien een studieobject van wetenschappers, vandaar haar naam.
's Werelds oudste spin is niet meer. De valdeurspin 'Number 16' is 43 jaar geworden, volgens wetenschappers in Australië. De spin was onderwerp van een langdurig onderzoek dat Barbara York Main begon in 1974.
De gemiddelde leeftijd van spinnen ligt tussen de 1 en 5 jaar, behalve bij tarantula's.Die kunnen wel 20 jaar worden. In iedere woning leven ongeveer 1.000 spinnen.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat is een fabel en dus niet waar. Spinnenexpert Aart Noordam legt aan RTL Nieuws uit dat spinnen solitaire dieren zijn die onafhankelijk van elkaar leven.
De Giant Huntsman is de grootste spin op aarde
Van poot tot poot meet hij tot 30 centimeter, en daarmee is hij zo groot als een flink bord. Hoewel je de Giant Huntsman moeilijk over het hoofd kunt zien, is hij een nieuwkomer op de lijst van grootste spinnen op aarde. Het werd voor het eerst ontdekt in 2001 in Laos.
Ze kunnen 2 tot 3 jaar oud worden en meerdere legsels per jaar grootbrengen. Ook dat grootbrengen gebeurt anders dan bij de kruisspin. Als die jongen in het voorjaar uit hun ei kruipen zijn hun ouders immers al gestorven. Moeder wolfspin doet het anders.
Onze spinnen worden niet zo groot als hun soortgenoten in het buitenland. Maar ook bij ons komen spinnen voor die niet onopgemerkt in een hoekje kunnen gaan zitten. Als je uitgaat van de pootlengte is de gewone huisspin de grootste spin van Nederland en België.
Na een tijdje zijn de jongen allemaal wat donkerder gekleurd, dat betekend dat er een nieuwe vervelling aan zit te komen. Als de jongen nog een keer vervellen zijn ze groot genoeg om zelfstandig te leven en noem je ze spiderling.
De grote spoorspin is verkozen tot Europese spin van het jaar 2023. Dat hebben 84 spinnendeskundigen uit 27 Europese landen beslist, zo meldt de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL. De soort is uiterst zeldzaam in België en enkel gevonden in Torgny, het zuidelijkste dorpje van ons land.
Bij mensen hecht het zuurstof in het bloed aan een molecuul dat ijzer bevat, wat ons bloed de kenmerkende rode kleur geeft. Bij spinnen bevat het molecuul waaraan zuurstof is gehecht echter koper, wat hun bloed een blauwe kleur geeft.
Kikkers, padden, muizen, mieren en zelfs apen lusten wel eens een spinnetje. De mens. -Sommige gifstoffen die landbouwers en tuinders gebruiken veroorzaken ook regelmatig de dood van insecten en spinnen.
Spinnen zijn er in verschillende soorten en deze spinnensoorten worden niet allemaal even oud. De spinnen in Nederland worden ongeveer 1 of 2 jaar oud. De kruisspin leeft bijvoorbeeld maar 1 jaar. De vogelspin, de Tarantula, kan wel 20 jaar oud worden!
De kleinste spinnen worden niet langer dan 0,7 millimeter. De voor zover bekend allerkleinste soort is Anapistula caecula uit Ivoorkust, waarvan de vrouwtjes een lichaamslengte bereiken tot 0,55 millimeter.
Haal zoveel mogelijk spinnen en spinnenwebben weg, als je dat durft. Doe dit eventueel met een stofzuiger, dan kun je afstand van ze houden. Hierna kun je de opgeschoonde plekjes bespuiten met een spinnenwerende spray. Met een spinnenvanger kun je het ongedierte levend vangen.
Spinnen hebben geen interesse in mensen en zullen zich meestal niet in de buurt van onze mond begeven. Bovendien zullen de meeste mensen wakker worden als ze iets in hun mond voelen, ongeacht of het een spin is of niet. Er is ook geen wetenschappelijk bewijs om te suggereren dat mensen spinnen eten in hun slaap.
Herkennen aan:
voorlijf (donker)bruin, met in het midden een lichtere band die naar voren toe vaak 'kelkvormig' verbreed is. achterlijf donker met een onduidelijke tekening, maar vaak vallen in het midden wel twee donkere vlekken op. poten geel/donker geringd. ♂: donkerder van kleur, met bijna zwarte palpen.
Wolfspinnen maken geen web en in tegenstelling tot veel andere spinnensoorten kunnen wolfspinnen prima zien. Bovendien zijn ze razendsnel. De diertjes kunnen zelfs springen. Op deze manier weten ze hun prooi te overmeesteren.
er is ook nog spinnenpoep: te herkennen als zwarte stippen of vlekken. Het zuur in deze uitwerpselen tast schilderwerk aan, maar dat komt vooral voor als er echt heel veel spinnen in je huis zitten. Aan spinnen zit wel één voordeel: ze eten insecten die ook overlast kunnen veroorzaken.
Spinnen hebben nooit vleugels maar kunnen vaak wel een stuk zweven. Dat doen ze met de spinragdraden die ze zelf maken. Spinnen hebben ook geen voelsprieten maar palpen. Dat zijn wel net als voelsprieten uitsteeksels waarmee ze hun omgeving aftasten.
De rillingen lopen al over de rug bij de gedachte aan een spin. De reden waarom laat zich niet zo maar raden. Het is in ieder geval niet omdat spinnen mensen kunnen doden of ernstig kunnen verwonden. Onze huisdieren hebben daar helemaal geen last van.
Vaak zien wij maar een heel klein deel van alle spinnen die in ons huis zitten: spinnen zijn namelijk nooit alleen. Spinnen gaan namelijk gezamenlijk op zoek naar warme plekken waar zij zich kunnen verschuilen totdat er een vlieg of ander insect in de buurt komt die zij kunnen aanvallen.
Roy Kleukers van EIS-Nederland vertelt: “Spinnen zullen een val (al dan niet via een mensenhand) uit een slaapkamerraam zeker overleven. Door hun lichte gewicht, platte lichaam en vele haren en stekels maken ze niet veel snelheid en komen ze zacht neer.”
Spinnen zijn koudbloedige dieren en voelen warmte effectief aan met het haar op hun voeten en benen. Een menselijk lichaam is met 37 graden Celsius te warm voor een spin, daarom zullen spinnen zich niet snel daar in de buurt begeven.
Spinnen hebben veel dezelfde organen als mensen, maar ze zitten op een andere plek. Het hart van spinnen is langwerpig en zit vlak onder hun rug. Hun maag ligt tegen hun hersenen aan. Het lichaam van een spin bestaat uit twee delen: het kopborststuk en het achterlijf.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.