Schapenhouders raken wol aan de straatstenen niet kwijt: 'Doodzonde' Schapenhouders laten hun wol vernietigen omdat ze er anders niet vanaf komen. Er is nauwelijks vraag meer naar wol en dus wordt er gekeken naar nieuwe toepassingen. Maar die zijn er nog onvoldoende.
Wat gebeurt er met alle wol? Omdat de prijs van Nederlandse wol zo gedevalueerd is, wordt er niet meer gefokt op wolkwaliteit en wordt de wol na het scheren niet meer gesorteerd maar in grote balen gestopt of zelfs weggegooid. De balen worden verzameld, door onder andere de Wolfederatie.
Schapen die gefokt worden voor wolproductie hebben een enorm dikke vacht waardoor die eigenlijk altijd vies is. Uitwerpselen en urine blijven aan de wol hangen en rondom hun achterwerk hebben schapen ook nog eens huidplooien.
Wol is, doordat schapen methaangas uitstoten en veel land nodig hebben om te grazen, samen met zijde de slechtste keus voor het milieu.
Van een gemiddelde vacht komt 3 tot 5 kilo wol. Dat betekent, in het gunstigste geval bij witte wol, dus een opbrengst van 15 tot 25 cent per schaap. De andere soorten wol kosten gemiddeld 30 tot 50 cent per schaap. Daar komt de prijs voor het scheren van de schapen nog bij.
Door schapenwol in de tuin te gebruiken, help je de planten enorm in hun groei. De wol wordt afgebroken door het bodemleven. Hierbij ontstaat waardevolle compost, waar bloemen en planten weelderig van gaan groeien. Het mooie aan schapenwol is dat het heel geleidelijk wordt afgebroken.
Schapenwol vergaat niet, testen hebben aangetoond dat schapenwol tot wel 100 jaar meegaat. Het is dus een onderhoudsvrij isolatiemateriaal.
Wol is super milieuonvriendelijk omdat het van schapen komt. Schapen poepen en scheten en dat is zeer schadelijk voor het milieu. Ook verbruiken beesten veel water en grond en ook dat doet de aarde niet veel goed. Verder wordt gewone wol chemisch behandeld wat ook zorgt voor lucht- en watervervuiling.
Een liefdevol onderhouden kledingstuk van merino gaat jarenlang mee – gemiddeld 5 x zo lang als kleding gemaakt van andere wolsoorten. Hoe vaker je het draagt, hoe lager de 'cost per wear'. Dat is geen smoesje om je aankoop te rechtvaardigen, maar onvervalste wiskunde.
Wol is biologisch afbreekbaar omdat het een natuurproduct is. Natuurlijk moet ook rekening worden gehouden met eventuele chemische middeltjes of verf die nog in het wol zitten.
Als je deze schapen niet scheert blijft de wol altijd door groeien, maar ook deze schapen ruien en verliezen zo dus hun wol. Het nadeel van deze schapen is dat wanneer je ze niet scheert, ze er afschuwelijk uit gaan zien.
Aangezien veganisten geheel geen dierlijke producten gebruiken, betekent dit dat veganisten ook geen wol gebruiken.
Ook tijdens het scheren kunnen de dieren gewond raken en de wonden worden niet verzorgd. Het scheren is iedere keer een pijnlijke en traumatische ervaring en de wonden kunnen lijden tot infecties. Niet alleen schapen worden uitgebuit voor hun wol.
Wol is zo duur geworden, omdat de Chinese middenklasse massaal wollen kleding is gaan dragen. De Australische boeren kunnen de toenemende vraag uit China niet aan. Beckers: "Je trekt niet zomaar een blik nieuwe schapen open. Het duurt een aantal jaar voordat fokprogramma's zijn aangepast."
Een goed wollen dekbed gaat ongeveer 5 tot 10 jaar mee bij intensief gebruik. Wanneer u het dekbed alleen in de zomer gebruikt (hoogzomer -of zomerdekbedden) of in de winter (winterdekbedden) kunt u er waarschijnlijk langer mee door.
Van een dier komt 2 tot 2,5 kilo wol en dat levert 10 cent per kilo op. Dat is dus 25 cent per schaap. Dat vertelt een schapenboer op Texel aan RTL Z.
Afzetmarkt weg
Dat komt niet alleen omdat onze wol vanwege de dikke en stugge samenstelling kriebelt, dus minder geschikt is voor kleding – het is ook een geldkwestie.
De productie van wol kost namelijk enorm veel land en water. Daarnaast zorgen al die honderden miljoenen schapen ook voor de uitstoot van veel broeikasgassen. Verder worden er vaak pesticiden en andere chemicaliën op schapen gebruikt om het aantal insecten te beperken.
Dodelijke larven
Australië produceert ongeveer 80% van alle merinowol dat gebruikt wordt voor de productie van textiel. Het achterwerk van het schaap kan ontlasting en urine bevatten waar bromvliegen door aangetrokken worden.
Brandveiligheid. De brandklasse van isolatiematerialen wordt ingedeeld van klasse A tot F, waar A voor onbrandbaar en F voor heel brandbaar staat. Aan schapenwol werd de klasse B2-E toegekend. Bij brand zal het materiaal alleen verkolen en de vlammen niet verder verspreiden.
Waarom schapenwol geschikt is voor isolatie? Dat komt doordat het een uitstekende isolatiewaarde heeft én warmte accumulatie in alle seizoenen. Ook is het damp- en vochtregulerend. Daarnaast is schapenwol brandwerend, zelfdovend en is het bijzonder prettig in de verwerking.
Dagelijks opschudden en regelmatig luchten volstaat dan ook voor een goed wollen dekbed. Heb je een wollen dekbed dat niet in de wasmachine kan, maar wil je hem toch eens goed laten reinigen? Laat dit dan door een stomerij doen.
Een dekbed met schapenwol als vulling ventileert en absorbeert beter dan dons, waardoor het je warm houdt in de winter en juist lekker koel in de zomer. Daarnaast zijn wollen dekbedden zelfreinigend en hypoallergeen. Ook zijn Texelse wollen dekbedden duurzaam en diervriendelijk, dus beter voor het klimaat.