Als een kat het te warm heeft kunnen ze de volgende symptomen laten zien:Lusteloosheid. Rusteloosheid (geen plek kunnen vinden om rustig te liggen)Vermindere eetlust.
Katten kunnen warmte goed verdragen, zelfs tot 35 graden Celsius, en ze passen zich makkelijk aan. Overdag gaan ze op zoek naar koele plaatsen, slapen ze meer en de activiteiten worden verplaatst naar de nacht. Zwerf- en buitenkatten hebben gelukkig volop de mogelijkheid hiertoe.
De normale lichaamstemperatuur van de kat ligt tussen de 38,0 en 39,0 graden. Als deze temperatuur stijgt, kan je oververhitting aan de volgende symptomen herkennen: ademen met open bek of bewegende neusvleugels, verminderde eetlust, braken en/of diarree, onrustig gedrag, kwijlen of zelfs een verminderd bewustzijn.
Symptomen, in oplopende graad: vaker en sneller ademhalen, onrust, snelle pols, kwijlen, zwaar hijgen, trillen, wankelen, niet meer kunnen of willen staan, bleke slijmvliezen door shock, blauwe of vuurrode tong, donkergekleurd of dieprood tandvlees, glazige ogen, apathie, toevallen, bewusteloosheid, coma.
De normale lichaamstemperatuur van de kat ligt tussen de 38 en 39 °C. Een kat kan heel hoge temperaturen verdragen, ze houden zelfs van extreme warmte! Omdat ze vrij ongevoelig zijn voor warmte, kan het wel eens te heet voor de vacht worden, waardoor deze gaat schroeien. De kat voelt dit niet.
Omdat katten alleen maar transpireren via hun voetzooltjes, hijgen ze om af te koelen. Al dat gehijg zorgt ervoor dat ze flink wat vocht verdampen, dus hou de drinkbak van je kat bij warm weer extra in het oog. Voorzie zowel binnen als buiten een bakje met water.
Katten kunnen héél goed tegen extreme temperaturen, daar ze van nature savannedieren zijn. Hun 'thermoneutrale' temperatuur, de temperatuur waarop ze zich comfortabel voelen, ligt tussen de 30 en de 38 graden Celsius. Dit wil zeggen dat katten zich het lekkerste in hun vel voelen wanneer het warmer is dan anders.
Verkoeling met water
Bij grote hitte moet je je kat daarom meerdere mogelijkheden om af te koelen kunnen bieden. Buitenkatten kun je verblijden met bijvoorbeeld een verfrissend badje of met sproeiers. Een echte binnenkat daarentegen kun je bij hoge temperaturen een koel bad of een vochtige handdoek bieden.
Kattenvoer pureren
De recepten voor kattenijsjes zijn vaak gebaseerd op het pureren van dat wat je kat lekker vindt. Je kunt bijvoorbeeld zijn favoriete natvoer pureren, vervolgens een beetje water of kattenmelk toevoegen tot het een zachte crème wordt, en vervolgens deze crème invriezen in een ijsblokjeshouder.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
Hoe lang kan ik mijn kat alleen laten? Goed getrainde volwassen katten kunnen zich enkele uren achtereen zelf bezighouden en zich tevreden voelen terwijl ze alleen thuis zijn. Ze kunnen genieten van de rust en stilte, zodat ze kunnen slapen. Elke kat heeft echter haar eigen persoonlijkheid en gewoonten.
Over het algemeen is er niets aan de hand als een kat zijn tong uitsteekt. Het uitsteken van de tong kan een teken van ontspanning zijn. Het ziet er bijzonder schattig uit en voor vele eigenaren is het een reden om de camera erbij te pakken en leuke kiekjes te maken.
met een airco is de temperatuur beter te regelen voor je huisdier en het is veiliger dan een ventilator of mobiele airco als je niet thuis bent. zorg voor voldoende drinken voor je huisdier. Omdat water snel verdampt, plaats je bij voorkeur nog een extra drinkbakje.
Een ventilator is ideaal in de strijd tegen de warmte. Ook katten zullen genieten van de verkoeling die een ventilator bezorgt. Zorg er echter voor dat je kat niet te veel blootgesteld wordt aan de wind. Net als mensen kunnen dieren last hebben van een ventilator die rechtstreeks en heel dicht op hen gericht staat.
Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren. Dit kunnen tekenen van stress zijn. Stress kan veroorzaakt worden door diverse ongemakken. Veranderingen van toonhoogte, volume en hoeveelheid van het miauwen kan ook wijzen op een bepaald ongemak bij de kat.
Katten kunnen niet zweten zoals mensen. In tegenstelling tot mensen hebben katten slechts weinig zweetklieren. Katten kunnen alleen zweten via hun voetzolen. Ze kunnen daarom warmte slechter afvoeren en snel oververhit raken.
Katten liggen niet graag op de tocht! Lekker, even een raampje open. Maar pas op met klap-, kiep- en kantelramen! Katten kunnen daar klem in komen te zitten, en zo'n beknelling is vaak fataal.
Om overtollige warmte kwijt te raken gaan honden, en soms ook katten, dus hijgen. Na een zware inspanning, zeker op een warme dag, kan het dus normaal zijn om een kat te zien hijgen. Ook kan een kat bij erge stress gaan hijgen. Katten die zeer gestrest bij ons in de spreekkamer komen zien we af en toe ook hijgen.
Een snelle ademhaling kan wijzen op stress, schildklierproblemen (kat), bloedarmoede of benauwdheid. Bloedonderzoek en röntgenfoto's zijn vaak zeer informatief.
Een zelfkoelende koelmat voor je kat werkt namelijk als volgt: de gel die in de mat aanwezig is, is aangevuld met een bepaald polymeer. Dit is een chemische stof die van eigenschap verandert wanneer er druk bij komt kijken. Dit houdt in dat de gel verkoelend wordt als jouw kat erop gaat liggen.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.