Van de messenslijpers is de Minosharp Plus 3 voor ons de duidelijke winnaar. Met zijn keramische wieltjes slijpt hij je mes met beleid in drie fasen van grof naar goed scherp. En dat binnen heel acceptabele tijd.
Een aanzetstaal is alleen nodig als je je mes erg veel gebruikt. Het houd je mes langer scherp. Ideaal als je de hele dag in de keuken moet staan en geen tijd hebt om het mes te slijpen. Het kan een bot geworden mes echter niet weer scherp slijpen.
Messenslijpers koop je online bij Blokker.
Je kunt hem echter ook gebruiken om brood- en kartelmessen te slijpen. Hiervoor zet je aan de kant waar de kartels ingeslepen zijn de hoekige kant van het slijpstaafje op. Aan de andere kant zet je de vlakke kant van het slijpstaafje in de houder.
Bij normaal gebruik wijst de praktijk uit dat je na ongeveer een maand je messen moet slijpen. Pas na het slijpen merk je vaak hoe bot je mes was geworden. Wacht hiermee ook zeker niet te lang, want hoe botter je het mes laat worden, hoe meer staal je weg zult moeten nemen om de snede te herstellen.
#1 Brabantia Tasty+
Dit broodmes is als beste broodmes gebleken. Het mes is ideaal om sneetjes van brood te snijden, maar je kunt ook andere producten snijden zoals tomaten, komkommer en kaas. Het lemmet van dit broodmes is ijsgehard en is extra koolstofrijk.
Er moet een hoek van ongeveer 20° aangehouden worden tussen het lemmet en het aanzetstaal. Slijp het mes langzaam in de snijrichting, van de basis van het lemmet tot de punt.
Goede kwaliteit Blokker messenslijper die ervoor zorgt dat je messen vlijmscherp blijven. De onderkant is voorzien van anti-slip pads, dus de messenslijper zal niet verschuiven tijdens het slijpen.
Geen probleem, slijpen kun je prima zelf! Je hoeft er echt niet zo handig voor te zijn, iedereen kan het. Al na een paar keer slijpen, goedkoper dan de professionele slijper en vaak nog scherper ook.
Kosten slijpen van koksmes
De prijs van een professionele slijpbeurt varieert van € 5 - € 7 per mes, en een mes zal tot vier keer per jaar geslepen moeten worden.
Er zijn messen die minder onderhoud nodig hebben dan andere, maar de meeste keukenmessen moeten regelmatig geslepen worden. In deze gids leggen we je alle messenslijpers uit en de voor- en nadelen van elke soort. Keramische messen kun je niet te slijpen. Die zullen dit niet overleven.
Met een aanzetstaal kan je geen mes slijpen. Bij het slijpen van een mes wordt er, in tegenstelling tot wat bij het aanzetten gebeurt, staal verwijderd. Om je mes lange tijd van goede kwaliteit te houden, onderhoud je het mes door het ongeveer eens per week aan te zetten met het aanzetstaal.
Gemiddeld: #1000 – #3000 – Als je keukenmessen een goede slijper nodig hebben om de rand van het lemmet weer scherp te krijgen, dan is deze slijpsteen je uitgangspunt. Gebruik deze steen voorzichtig, want het zal je mes slijten.
Bij een doortrekslijper trekt of duwt u het mes in de lengterichting door de slijper. De bramen, die opzij staan, worden door een doortrekslijper in eerste instantie gevouwen in plaats van geslepen totdat ze afbreken. Dit levert een rafelige, beschadigde snede op.
Messen slijpen
Een mes slijpen doe je met een messenslijper. Dit kan een automatische messenslijper zijn of een slijpsteen. Je werkt bij het slijpen altijd van grof naar fijn. Dit kan je vergelijken met schuren met schuurpapier.
Keukenmessen kopen
Goede messen gaan een leven lang mee, tenminste, als je ze een beetje onderhoudt.
Het santokumes is de Japanse versie van een koksmes en wordt doorgaans gebruikt voor het snijden van vlees, vis en groente. Een santoku is doorgaans dunner, scherper en gemaakt van harder staal dan een regulier koksmes. Dit zorgt ervoor dat het mes lichter is en langer scherp blijft.
Een aanzetstaal gebruik je om een mes dat in goede conditie verkeert net dat beetje scherper te maken. Met een aanzetstaal verwijder je geen materiaal, maar zorg je ervoor dat de microscopische metaaldeeltjes weer netjes uitgelijnd worden. In feite duw je de braam die ontstaat na regelmatig gebruik weer recht.
Ze raadt af om het brood van boven naar beneden te snijden omdat het de kwaliteit van de sneden negatief kan beïnvloeden. Draai het brood liever opzij. Dan duw je het tijdens het snijden minder samen, krijg je minder kruimels en zijn de sneden altijd mooi van vorm.
Brood kan het best worden gesneden met een groot, scherp kartelmes. Brood wordt eigenlijk meer gezaagd dan gesneden. De beste broodmessen hebben een vrij grove kartelrand. Door snelle zaagbewegingen te maken worden de strakste boterhammen verkregen.