De vijand van jouw groene dip is lucht. Lucht droogt de spread uit waardoor het bruin wordt.
Mag je bruine guacamole nog eten? In principe wel, op voorwaarde dat de kleur het gevolg is van het oxidatieproces en niet van rotting. Bewaar de dip niet langer dan drie dagen en sowieso in de koelkast. Net zoals bij avocado heeft de verkleuring wel invloed op de smaak die iets bitterder zal zijn.
Soms wil je guacamole van tevoren maken, bijvoorbeeld voor een diner of borrel. Maar dat verdomde spul blijft niet groen! Limoensap of citroensap helpt, maar eigenlijk maar heel eventjes: na een halfuurtje, zelfs in de koelkast, is je guacamole bruin.
Wist je dat je je guacamole van tevoren kun bereiden? Er is een truc om ervoor te zorgen dat je guacamole niet bruin wordt: duw de guacamole aan en giet er een laagje water overheen. Het gaat oxidatie tegen en zorgt ervoor dat je guacamole tot een dag goed blijft in de koelkast. Dek het bakje af met huishoudfolie.
Methode 1) Rode ui
De absolute winnaar is dan ook de rode ui: snijd een derde van een rode ui in stukjes en leg deze op de onderkant van een plastic bakje. Leg de avocado met de schil naar onder (en dus de groene kant naar boven) boven op de ui. Sluit het bakje af met een deksel en zet deze in de koelkast.
Door een aangesneden avocado te besprenkelen met het sap van een citroen of limoen voorkom je dat het enzym dat ervoor zorgt dat een avocado bruin wordt zijn werk kan doen. Daarom is het aangewezen om in je guacamole altijd een beetje citroen- of limoensap te verwerken.
Is de holte van het pitje als enigszins bruin, laat de avocado dan liggen. Hij zal te rijp zijn en waarschijnlijk bruin van binnen. Je kunt de bruine stukken overigens prima wegsnijden en de rest nog wel eten.
Stop de overgebleven guacamole in een afgesloten container en smeer het uit over de hele bodem. Voeg een klein laagje water (of citrussap, mocht je dat lekker vinden) toe aan de bovenkant van de spread. Je kunt het nu tot 3 dagen bewaren.
Als er zichtbare schimmel op zit of de vrucht een ranzige geur afgeeft, dan is de avocado niet veilig om te eten en moet hij worden weggegooid. Als de avocado ernstig is gedeukt met duidelijke inkepingen, of geplette plekken, dan is het fruit waarschijnlijk niet lekker meer.
Houdbaarheid Guacamole
Guacamole kun je bij kamertemperatuur eigenlijk maar een paar uur bewaren. Daarbij maakt het verder niet uit of je het zelf gemaakt hebt of kant en klaar gekocht hebt. In de koelkast kun je het tot twee dagen bewaren, we zullen zo laten zien hoe dit het beste gedaan kan worden.
Je kunt guacamole bewaren in de koelkast, alleen verkleurt het snel. Met deze tips behoud je de kleur en smaak: Giet een laagje kraanwater van een halve centimeter op de guacamole en dek af met huishoudfolie. Als je het opnieuw wil gebruiken, giet je het water eraf en roer je de guacamole nog even door.
Kan ik dat van tevoren klaarmaken?” Zowel avocado als granny smith en andere appelen zijn gevoelig voor oxidatie: ze kleuren snel bruin. Je kunt ze dus best niet te lang van tevoren snijden.
Guacamole invriezen is mogelijk, maar voor het invriezen moet het wel goed verpakt worden omdat anders de smaak en textuur kunnen worden aangetast. Ook de houdbaarheid kan beperkt worden. Als je het in diepvrieszakjes invriest, kun je het beste in de diepvries wat bakpapier leggen waarop je de diepvrieszakjes legt.
Ja, je kunt guacamole in de magnetron bereiden, zelfs als dat zo isal bij een maaltijd inbegrepen. De guacamole zal niet bruin worden of bederven bij verhitting in de magnetron, maar het kan een zachtere, papperige textuur hebben en een lichte smaakverandering hebben.
Het is goed om zo min mogelijk zuurstof bij de de vrucht te laten komen. Een aangesneden avocado bewaren kan dus het beste in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast. Dan kun je hem de volgende dag nog prima opeten.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Welke kleur heeft een rijpe avocado? Een onrijpe avocado heeft een gifgroene kleur en verkleurt van groen naar bruin en naar donkerbruin naarmate het rijpingsproces voortschrijdt.
Als het kuiltje bruin is, is de avocado overrijp. Groen betekent: nog (net) niet rijp. Met een geelgroen of geel kuiltje is de avocado goed.
Die zwarte plekken geven aan dat de avocado overrijp is, hij is beurs geworden. Wat nog geel of groen is kan je prima eten, maar wat draderig bruin en zwart geworden is moet je wegsnijden want dat smaakt niet meer.
Avocado's kunnen echt ingevroren worden en dat is goed nieuws voor iedereen die bang is dat er dit jaar een tekort aan dit fruit ontstaat. Een voorraadje avocado's in de diepvries is bovendien erg handig als je spontaan trek hebt in guacamole of een gezonde smoothie.
Smeer de opengesneden kant van de avocado in met olijfolie. Zo leg je een klein laagje tussen de avocado en de lucht. Leg de avocado in een plastic bakje en zet hem in de koelkast.
Als je de avocado's langer wilt bewaren, dan dien je deze in de koelkast te houden en dan kunnen ze tot wel 4 dagen goed blijven. Echter, als je ze op de fruitschaal bewaard, dan blijven ze minder lang houdbaar omdat de avocado's bij hogere temperaturen dan 4-6 graden vanzelf door rijpen.
Vet in avocado
Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.
Zorg er dan ten eerste voor dat je de helft mét de pit overhoudt. Pak vervolgens een plastic potje of bakje en doe er een laagje water in. Leg de vrucht met de snijkant naar beneden in het water en doe de deksel op het potje. Zet in de koelkast en na 24 uur is je avocado nog zo goed als nieuw.
Calorieën en vetgehalte
Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag. De gemiddelde dagelijkse vetopname ligt rond de 30 gram, dus met een hele avocado zit je al bijna aan dat cijfer.