De prijzen van luchtontvochtigers kunnen sterk variëren naargelang het merk en de eigenschappen. Gemiddeld variëren de prijzen tussen de € 50 en 200. Voor uitgebreidere modellen kunnen de prijzen oplopen tot € 400 à 500.
Luchtbevochtigers kunnen enorm verschillen in stroomverbruik. Een energiezuinige luchtbevochtiger zou niet veel meer dan 50W moeten gebruiken. De meeste luchtbevochtigers zitten ergens in het middensegment en verbruiken zo'n 100W. Je hebt ook nog uitschieters die soms wel richting de 500W gaan.
Heb je last van muffe geurtjes, beslagen ramen, zilvervisjes of vochtplekken in huis? Dan is de luchtvochtigheid waarschijnlijk hoger dan 60% en heb je een luchtontvochtiger nodig. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt namelijk tussen de 40% en de 60%.
Luchtontvochtigers kunnen een stand 'continu ontvochtigen' hebben. Deze stand kan men gebruiken als men een paar uur, bijvoorbeeld 4 tot 7 uur, achter elkaar de luchtdroger wil laten werken om bijvoorbeeld was te drogen. Daarna zet men de luchtontvochtiger uit en laat deze een aantal uren rusten.
Een hoge vochtigheidsgraad werkt namelijk allerlei problemen in de hand, zoals vochtige muren en weke materialen. Daarnaast is vochtige lucht niet goed voor uw gezondheid. U kunt last krijgen van allergieën, nies- en hoestbuien en vermoeidheid.
De Qlima D612 is de beste luchtontvochtiger want hij maakt het echt snel droger en je hoort hem nauwelijks. Hij zuigt de vochtige lucht op, condenseert het en blaast de droge lucht weer uit. Binnen 24 uur onttrekt hij echt voelbaar veel nattigheid uit de lucht, namelijk 12 liter water uit de lucht.
Op plaatsen waar je niet vaak komt, zoals de garage, schuur, boot, caravan en meterkast. Plekken met weinig tot geen ventilatie en die uit het zicht zijn. Maar ook in het zicht, op plekken waar je het niet verwacht, zoals in de woonkamer, keuken, hal, toilet en slaapkamers. Voorkom dat vocht een probleem wordt!
Heeft de Action ook elektrische vochtvreters? Action verkoopt volgens de website geen electrische vochtvreters op het moment en heeft ze mogelijk nog nooit verkocht.
Een ontvochtiger gebruiken
Een draagbare ontvochtiger kan 160 kilowattuur per maand (kWh) verbruiken. Dat is meer dan een koelkast. Maar wel veel minder dan de gemiddelde airconditioner. Die gebruikt al vlug zo'n 300 kWh per maand.
Een luchtbevochtiger is alleen zinvol als de luchtvochtigheid inderdaad permanent te laag is. Het is dus zaak om die te laten meten. Dit moet je nog weten over luchtbevochtiging: Te droge lucht komt haast uitsluitend voor in de wintermaanden.
Tip 2: geef de bevochtiger tijd
Heb je bijvoorbeeld veel onbewerkte houten meubels, dan duurt het langer voordat de luchtvochtigheid stijgt. De houten meubels nemen namelijk vocht op, zodat ze niet scheuren door te droge lucht. Hierdoor kan het zijn dat je de luchtbevochtiger de eerste week dagelijks moet bijvullen.
Hoe werkt een luchtontvochtiger? Een luchtontvochtiger haalt alle overtilloge waterdamp uit de lucht. De vochtige lucht wordt aangezogen, waarna het naar een verdamper wordt gestuurd. Via deze verdamper wordt de lucht afgekoeld, waardoor het in het apparaat kan condenseren (vloeibaar worden).
Een luchtreiniger gebruik je om de lucht in de ruimte vrij te maken van onzuiverheden als stof, pollen en bacteriën. En een luchtbevochtiger gebruik je om de luchtvochtigheid in de ruimte te verhogen.
Het opgenomen vermogen van een ontvochtiger is afhankelijk van het type en kan variëren van 370 Watt tot 460 Watt per uur.
De ideale luchtvochtigheid in je woning ligt tussen de 40% en 60%. Je kunt de luchtvochtigheid in huis makkelijk zelf meten met een hygrometer.
Een hoge luchtvochtigheid in huis kan meerdere oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn: Gebrekkige ventilatie: condensatievocht wordt veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie. De waterdamp in huis kan nergens naar toe en condenseert tegen muren en ramen.
Condens ontstaat door menselijke activiteiten in huis zoals douchen of wassen. Dit hoeft geen probleem te zijn, mits er goed wordt geventileerd. Wanneer er geen goede ventilatiemogelijkheden zijn, slaat de vochtige lucht als condens neer op oppervlakten zoals ramen, (stalen of aluminium) kozijnen, muren of kelders.
Scheur de koffiefilter voorzichtig open en knip deze vervolgens op maat van de spons. Leg de spons met het koffiefilter erop in het bakje en strooi er vervolgens wat zout overheen. Zet de vochtvreter op een vochtig plekje en kijk wat er gebeurt!
Op de verpakking van een vochtvreter staat vermeld dat het middel irriterend is voor de ogen en dat het etiket aan de behandelend arts getoond moet worden wanneer het wordt ingeslikt. Ondanks dat de stof niet heel gevaarlijk is doen die meldingen wel recht aan de stof.
De prijs van een vochtvreter is bij de verschillende merken zowat gelijklopend. De meeste vochtvreters kosten gemiddeld rond 20 euro en dit kan soms variëren door het aantal vullingen dat er worden bijgeleverd. De navullingen apart kosten bijna evenveel als het bakje zelf.
Een hygrostaat dient als brein voor een apparaat dat invloed heeft op de luchtvochtigheid in een ruimte. Dergelijke apparaten zijn luchtbevochtigers en luchtontvochtigers. Een hygrostaat kan dus gebruikt worden voor zowel het bevochtigen als ontvochtigen van één of meerdere ruimtes.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
Als je merkt dat de hygrometer te hoog uitslaat in huis door extreme vochtigheid in de lucht buiten is een luchtdroger de beste manier om te ontvochtigen. De ventilatie mag dan zelfs laag om het beste rendement uit de luchtontvochtiger te halen.