De mango is een steenvrucht met zacht en sappig vruchtvlees. Het rijpe vruchtvlees is geel van kleur. De vrucht smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur. Mango's zijn niet alleen lekker maar ook nog super gezond.
Sommige mango's verkleuren wanneer ze rijp zijn, alleen dit is niet bij elke soort mango het geval. Soms kan een rijpe mango nog steeds groen van de buitenkant zijn, inplaats van die gele of rode kleur. Knijp ook zacht in de mango. Wanneer de vrucht een klein beetje terug veert, is de mango rijp.
Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig. De vrucht smaakt friszoet en verspreidt een zoete geur. De houtige, afgeplatte steenpit zit stevig aan het vruchtvlees vast en is niet eetbaar. Je kunt mango het beste op de fruitschaal bewaren.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit.
De kleur van een mango zegt niets of niet veel over de rijpheid. Mango's zijn er namelijk in geel, groen, oranje en met rode blos. Kijk wel goed of er geen bruine vlekken op zitten, vaak zijn deze van binnen helemaal bruin en niet erg lekker van smaak.
Kun je nog steeds mango's met bruin vruchtvlees eten? Zolang de mango nog lekker smaakt, kun je hem in principe nog eten. Omdat mango's echter een rijpingstemperatuur van rond de 20 - 25 °C nodig hebben om hun volle smaak te ontwikkelen, zal een mango die niet in de koelkast is gerijpt nooit echt lekker smaken.
Mango´s bevatten fructose. Van deze fruitsuikers moet je niet te veel binnenkrijgen als je wil afvallen, omdat deze suikers het afvallen kunnen belemmeren. Om een calorietekort te creëren tijdens het afvallen, is het raadzaam om fruit te beperken tot 2 porties per dag.
Dit werkt als volgt: leg de mango in een papieren zak, rol de zak dicht en bewaar deze op het aanrecht. Mango's geven net als avocado's ethyleen af, dit is een geurloos gas dat het rijpingsproces versnelt. De papieren zak zorgt ervoor dat dit gas nog meer haar werk kan doen en daardoor is je mango lekker snel rijp.
Leg het stuk fruit in een bruine, papieren zak. Rol de zak vervolgens dicht en laat 'm een dag of wat liggen. Mango's (en avocado's) produceren een natuurlijk gas dat etheen heet. Dit gas zorgt ervoor dat het fruit rijp wordt.
Je legt de mango in een papieren zak, vouwt hem dicht en legt het op het aanrecht. Mango's scheiden etheen uit, een reukloos gas dat het rijpingsproces versnelt. Door de papieren zak gaat dat nog sneller. Dat betekent dat de mango binnen een paar dagen rijp is.
Een zachte mango is een rijpe mango. Een mango die niet meegeeft onder druk of die zo hard als steen aanvoelt komt niet in de buurt van een rijpe vrucht. Natuurlijk mag de vrucht ook ween niet te zacht zijn. Als je vingers al door de schil gaan onder lichte druk van je vingers, dan is de vrucht overrijp.
Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
De schil van mango is niet echt eetbaar..... hij smaakt bitter en is erg taai. Het kan echter niet direct kwaad om hem te eten, hij bevat heel goede voedingsstoffen.
De schil eet je meestal niet! Als je groene mango groen/onrijp wil gebruiken wacht dan niet langer dan een dag of 2. TE groene mango, afgestormd bijvoorbeeld, wordt niet altijd rijp. Groene mango is eetbaar!
De ideale mango moet de vorm van een rugbybal hebben, dus je moet mango's kiezen die vol, stevig en rond zijn, vooral rond de steel. Soms hebben rijpe mango's bruine plekken of stippen, dat is heel normaal. Kies geen platte of dunne mango's, want de kans is groot dat ze vezelig zijn.
Jaarrond verkrijgbaar
Mango is het hele jaar verkrijgbaar.
De groene mango is een onrijpe mango, het vruchtvlees van deze steenvrucht is wat zurig. Daarom is deze mango uitstekend geschikt voor een gezonde smoothie, chutney, in een curry of een frisse salade. De schil en pit van de groene mango kun je niet eten, dus deze moet je verwijderen voordat je hem gaat bereiden.
Mangopit planten
Verwijder of breek de tandenstokers van de mangopit. Vul vervolgens de plantenpot met gat tot de helft met aarde en stop de mangopit horizontaal in de pot, met de wortels in de aarde. Houd daarna de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat.
Als je je mangopit in een pot opkweekt, hoef je nu verder niets te doen, alleen de potgrond lichtvochtig houden en zorgen dat de zaailing veel licht krijgt. Als je de water- of keukenpapiermethode gebruikt hebt, is dit het moment om een potje met potgrond klaar te maken en de ontkiemende mangopit daar in te plaatsen.
De mango is zoals eerder hierboven genoemd een zeer vezelrijke vrucht. Deze vezels hebben een gunstig effect op je stofwisseling en de stoelgang. Zo kun je mango als ontbijt in je yoghurt doen en begin je de dag al goed.
Mango's kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Mango's bevatten enzymen die helpen bij de afbraak en vertering van eiwitten, en ook vezels, waardoor het spijsverteringskanaal efficiënt blijft werken. Voedingsvezels helpen het risico op hartaandoeningen en diabetes type 2 te verlagen.
De gezondheid van je huid verbetert ervan
Vitamine A en C vind je in grote hoeveelheden in mango's en ook Vitamine E, maar dan in mindere mate. Daarnaast draagt het eten van mango's ook bij aan het vertragen van het verouderingsproces van de huid.
Bewaar een aangesneden stuk mango in de koelkast, afgedekt met folie. Als je mango invriest, verwijder dan eerst de schil en de pit en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).