Traditioneel heeft een dorp geen stadsrechten, d.w.z. historisch geldende rechten en plaatselijke privileges, zoals voor het voeren van eigen rechtspraak of het mogen houden van een markt. Een modern, maar minder exact onderscheid tussen een stad en een dorp is het voorzieningenniveau.
Wanneer noemen we een gemeente een dorp en wanneer wordt het een stad? In principe bestaan er geen officiële regels over het verschil tussen dorp en stad. Van oudsher mag je een gemeente alleen een stad noemen wanneer deze over stadsrechten beschikt. Deze rechten werden door een landsheer verleend.
Waar dorpen zich kenmerken door een landelijk karakter, weinig voorzieningen en een hechte gemeenschap, zijn steden dichter bevolkt, bezitten meer voorzieningen (scholen, ziekenhuizen, een schouwburg, grotere stations etc.), en kennen geen hechte gemeenschap ("opgaan in de massa").
Vanaf de Middeleeuwen kregen verschillende plaatsen in het huidige Nederland stadsrechten. Deze werden verleend door de landsheren. Dat kon bijvoorbeeld gaan om graven, hertogen en bisschoppen. De nieuwe steden kregen, in ruil voor trouw aan de landsheer, bijzondere rechten en privileges.
Sinds 1848 kunnen geen stadsrechten meer verleend worden, omdat vanaf die tijd de wetgeving geen onderscheid meer maakt tussen dorpen en steden. Erg is dat niet, want stadsrechten hebben tegenwoordig geen praktische betekenis meer.
Een stad is een woonplaats waar veel (dat wil zeggen, meer dan een paar duizend) mensen wonen, waar je veel winkels en eetgelegenheden vindt.
Wist je dat er officieel helemaal geen dorpen en steden meer bestaan in Nederland? Dat betekent dat Haarlem officieel ook geen stad is. Stadsrechten zijn al meer dan tweehonderd jaar afgeschaft en in de Nederlandse wet gaat het alleen nog maar over gemeenten.
Het verschil tussen stad of dorp komt uit de middeleeuwen. Wanneer een plaats stadsrecht kreeg, mocht het zich een stad noemen. Hilversum kreeg nooit stadsrecht en was dus een dorp. In 1851 verdween het verschil tussen dorpen en steden definitief.
Maar waar komt het verhaal vandaan dat Den Haag een dorp is? Dat is ontstaan in de middeleeuwen. Den Haag heeft in die tijd nooit stadsrechten of een stadsoorkonde gekregen van de staat, laat het Haags Historisch Museum weten.
Stadsrechten werden door de landsheer (zo heette vroeger de baas van het land) aan een stad verleend. Die stad kreeg dan vrijheden en privileges, dat zijn voorrechten. Het is dus het recht dat in een stad geldt. In Nederland werden de eerste stadsrechten in de 13e eeuw gegeven.
Met 588.490 inwoners (1 januari 2021) is het de op een na grootste stad van Nederland qua inwoneraantal, na Amsterdam. De gehele gemeente Rotterdam telt 664.311 inwoners en de nog grotere metropoolregio Rotterdam Den Haag telt meer dan 2,4 miljoen inwoners. Kubuswoningen, in de stadsmond Het Blaakbos geheten.
Van dorp tot stad
Nieuwe steden ontstonden op verschillende manieren, bijvoorbeeld dat ze bij het water of bij belangrijke wegen lagen. Ook bij belangrijke kerken bij handelsplaatsen en bij een kasteel werden steden gebouwd. Vaak ontstond een stad ook door handelaren.
Het kleinste stadje van Nederland
Bronkhorst vormt met zijn oude boerderijhuisjes, de smalle keistraatjes en enkele bezienswaardigheden een prachtig, sfeervol plaatsje. Het stadje kreeg in 1482 stadsrechten maar de omvang van het stadje is nooit groter geworden dan de oude middeleeuwse kern.
Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, is genesteld in de meanders van de Ourthe. De oude stenen huizen, de geplaveide steegjes, de oude stadswallen en de opmerkelijke natuur geven Durbuy een onweerstaanbare romantische charme.
- Best is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen. Het is een gemeente sinds 1821. Voorheen viel het dorp onder de gemeente Oirschot. Omdat het Koninklijk Besluit op 17-8-1819 genomen is, heeft de gemeente in 2019 het 200-jarig bestaan gevierd.
Een modern, maar minder exact onderscheid tussen een stad en een dorp is het voorzieningenniveau. Een stad heeft meestal stedelijke voorzieningen, bijvoorbeeld een ziekenhuis, veel speciaalwinkels, voortgezet of hoger onderwijs, bioscopen, een schouwburg enz.
De in 1603 voorgestelde vestingwerken. Een stadsmuur was niet noodzakelijk om stad te kunnen zijn. Den Haag heeft ze nooit gehad, maar in 1603 wilde stadhouder Maurits Den Haag beter kunnen beschermen tegen een aanval van Spaanse legers. De ontworpen muren zijn op een kaart van het hedendaagse Den Haag geprojecteerd.
Is Den Haag een stad of een dorp? Deze vraag wordt vaak gesteld. Aardrijkskundig gezien is Den Haag nu een stad. Het voldoet aan alle eisen die aan een stad gesteld worden bijvoorbeeld over het aantal inwoners, bebouwd oppervlak, culturele voorzieningen, winkels en werkgelegenheid.
Officieel is Den Haag geen stad maar wel de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland.
Nijmegen vaakst geroemd als oudste stad van Nederland
De Romeinse nederzetting op die plek vindt zijn oorsprong rond het begin van de jaartelling. Na de verwoesting van het centrum in de Bataafse opstand werd het nieuwe Noviomagus – de Latijnse naam voor Nijmegen – op ongeveer dezelfde plek gebouwd.
Een dorp is groter dan een gehucht of buurtschap, maar kleiner dan een stad. Een dorp bezit een eigen kerk, behorend tot een parochie (Rooms-Katholiek) of kerkelijke gemeente (Protestants) waar tevens een of meer nabijgelegen gehuchten onder vallen; men spreekt dan van een kerkdorp.
Utrecht, het grootste dorp van Nederland.
Wat is de oudste stad ter wereld? De oudste continu bewoonde stad ter wereld is Jericho in Palestina. Naar schatting is de stad ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden gesticht.
De Saudi-Arabische kroonprins Mohammed Bin Salman (MBS) heeft een futuristisch nieuw bouwproject aangekondigd. Een 170 kilometer lange, volledig duurzame, verticaal gebouwde stad genaamd 'The Line'.
uitspraak (info / uitleg)) is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Flevoland, in de polder Zuidelijk Flevoland.